Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bucuria este tăria voastră. Întâlnirea papei cu un grup de capucini

"Bucuria este tăria voastră". Este o invitație și, în același timp, un program de viață, cel pe care papa Francisc l-a încredințat celor 73 de frați minori capucini din provincia de Marche, întâlniți în dimineața de joi, 10 octombrie 2019, în salonul mic de la Aula "Paul al VI-lea". Un colocviu cordial, impregnat de fraternitate și de simplitate, care a fost ritmat de câteva întrebări adresate pontifului.

Papa a vorbit înainte de toate despre chemarea lui Dumnezeu, amintind că El cheamă în mod diferite și în modalități diferite. Și face asta invitând în fiecare timp la convertire, care este o alegere puternică, o decizie care îl implică pe consacrat și îl duce înainte pe calea vieții. Unul din riscurile care se pot întâlni, dacă nu ne lăsăm implicați și puși în discuție de Dumnezeu, este "aciditatea religioasă", din care derivă nefericirea. Consacrații devin astfel "colecționari de nedreptăți", conform atitudinii tipice a celui care se simte mereu victimă și cade apoi în plângeri continue. Sfânta Tereza a lui Isus, a amintit papa în această privință, le avertiza pe călugărițe cu privire la ispita de a se considera obiect al nedreptăților. Este vorba despre "acțiune plângăcioasă", o atitudine care trebuie contrastată tocmai cu convertirea. Așadar, a intra în comunitate înseamnă a ne pregăti să trecem de la convertire la convertire, pentru că asta induce la umilință.

După aceea a subliniat din nou importanța de a vorbi nerecurgând la adjective ci cu teologia substantivelor, așa cum indică și spiritul franciscan.

O altă temă tratată a fost misionaritatea, temă de care se leagă lipsa de vocații. Cu consacrarea, a spus pontiful, nu trebuie să se mai gândim la noi înșine ci să trăim ca martori. Desigur, nu trebuie să facem prozelitism, ci să-l predicăm pe Isus mai mult cu existența decât cu cuvintele, așa cum le recomanda fraților săi chiar Francisc de Assisi. Nu întâmplător, chiar și sfinții contemporani ca Tereza de Calcutta s-au bucurat în viață de un respect unanim, din partea credincioșilor și a necredincioșilor, tocmai grație mărturiei lor. De aceea papa i-a invitat pe capucini să ofere această mărturie cu blândețe dar mai ales cu sărăcie, care trebuie să fie trăită în concret, fără a uita că diavolul intră tocmai prin buzunare, adică prin lipsa de coerență cu votul de sărăcie. Ea, spunea Ignațiu de Loyola, trebuie să fie "mamă și zid" al vieții călugărești.

Francisc a avertizat cu privire la mondenitatea în care alunecă uneori Biserica. Spiritul monden face rău Bisericii, așa încât Isus, în rugăciunea sa, îi cere Tatălui să nu-i îndepărteze din lume ci de spiritul lumii care ruinează totul și provoacă falsitate. Pentru a contrasta acest rău este nevoie de umilință. O altă ispită pentru Biserică este clericalismul, fiu al mondenității. Asta riscă să-i transforme pe păstori din slujitori în stăpâni. De aceea, este nevoie, a subliniat pontiful, să se redescopere și să se reia structura de slujire în cadrul comunității ecleziale.

După aceea papa i-a invitat pe capucini să trăiască Regula lor cu naturalețe, acceptându-i pe alții și respectându-i. Comuniunea fraternă se realizează desigur, nu se creează în mod artificial. Ea este un har al Duhului Sfânt și se hrănește cu iertare. În această privință, Francisc a vorbit despre milostivire. Dumnezeu, a amintit el, nu încetează niciodată să ierte; eventual noi suntem cei care încetăm să cerem iertare. Pontiful a amintit în această privință două exemple: primul este cel al unui bătrân capucin care trăia la Buenos Aires, care, gândindu-se la iertarea și la dezlegarea acordată atâtor credincioși care stăteau la rând la confesionalul său, îndepărta îndoiala că a fost prea milostiv mergând în fața altarului și spunându-i lui Isus că El însuși i-a dat exemplul; al doilea este cel al personajului părintelui Felice reprezentat de Alessandro Manzoni în "Logodnicii", semn al unei milostiviri concrete între nevoiași și păcătoși.

În cuvintele papei a răsunat și îndemnul de a redescoperi compasiunea și capacitatea de a plânge. Apoi, n-a lipsit o referință la nevoia de a evangheliza Europa, care din "mamă" a devenit "bunică" și nu mai reușește să genereze fii în credință. Tinerele Biserici pot să ajute bătrânul continent să înflăcăreze din nou jarul credinței care încă mai ard. Este suficient să se ia în considerare mărturia atâtor femei filipineze care lucrează în slujba familiilor mai înstărite. Sunt alese cu funcții și îndatoriri foarte precise, însă în dialogul lor cotidian cu copiii și cu tinerii din aceste familii de fapt se transformă în catehete.

În sfârșit, pontiful a încheiat întâlnirea lăsându-le capucinilor misiunea de a demara procese de mărturie față de tinerii care sunt admirați de spiritul franciscan și deschid în fața carismei bucuriei și a simplității pe care exemplul sfântului Francisc îl oferă în orice timp.

Superiorul provincial, fratele Sergio Lorenzini, în numele tuturor fraților i-a mulțumit papei pentru că a vizita de două ori Marche, și îndeosebi Camerino și populațiile care suferă după cutremur, amintind și că în 2028 se vor celebra cinci sute de ani de la întemeierea ordinului și că la Camerino a fost deschis primul convent capucin. După aceea i-a prezentat papei câteva daruri, primul dintre toate un tablou, operă a unui artist din Marche, în care este reprezentată panorama orașului Camerino: sub coline, schițate cu culorile caracteristice ale zonei locale, sunt reprezentați câțiva frați, surori clarise și persoane care au pierdut casele lor la cutremur. Intenția este aceea de a aminti vizita papei în localitatea lovită de seism. După aceea a fost dăruită pontifului o sculptură care provine din Benin, învăluită de eșarfă din regiunea Wolaita, în Etiopia, două țâri africane unde capucinii sunt prezenți. Papa le-a oferit două cărți: Fraților mei preoți, care conține scrisoarea scrisă preoților cu ocazia celei de-a 160-a aniversări a morții sfântului paroh de Ars; volumul episcopului Marcello Semeraro, cu titlul A asculta și a îngriji inima; și publicațiile lui Emiliano Antenucci Chi calunnia uccide [Cel care calomniază ucide] și Non sparlare degli altri [Nu vorbi rău despre alții].

(După L'Osservatore Romano, 11 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1177.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat