Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia: Mai multă angajare pentru drepturile popoarelor indigene

Auspiciul în timpul celei de-a cincea congregații generale

În regiunea amazoniană există circa 150 de popoare, sau porțiuni de populații indigene, care nu au nici un contact sistematic sau permanent cu ambientul social înconjurător. Această realitate a fost adusă în atenția celor 174 de părinți prezenți la a cincea congregație generală – desfășurată în dimineața de miercuri, 9 octombrie 2019, în aula Sinodului (nu era prezent papa Francisc din cauza concomitenței cu audiența generală) – împreună cu cererea explicită de a asigura instrumente juridice și legale pentru a garanta dreptul lor la autodeterminare și a tutela inviolabilitatea teritoriilor amenințate de extractivismul prădător. În acest scop a fost propusă, între altele, instituirea unui observator eclezial internațional al drepturilor umane care să dedice atenție deosebită popoarelor „izolate” și, în general, celor mai vulnerabile.

Sănătatea integrală a Amazoniei a fost una din primele teme tratate de adunare, care a început lucrările sale – moderate de președintele delegat la rând, cardinalul Braz de Aviz – cu recitarea orei a treia, dedicate îndeosebi rugăciunii pentru Ecuador și însoțită de o scurtă a arhiepiscopului bolivian de Cochabamba, monseniorul Oscar Omar Aparicio Céspedes. Modelul de dezvoltare al capitalismului care distruge natura, incendiile care devastează regiunea, corupția, despădurirea și cultivărilor ilegale – s-a evidențiat – amenință fie sănătatea persoanelor fie a teritoriului și a întregii planete, provocând și apariția de noi boli legate de poluarea ambientală. În această privință a fost subliniată valoarea medicinei tradiționale, care poate să constituie o alternativă la medicina occidentală.

Apoi a fost evidențiată încetineala cu care Biserica găsește uneori și își însușește exigențele populației. De fapt, se întâmplă ca ea să fie distantă de popoarele locale; și acest gol este umplut adesea de propunerea Bisericilor neo-penticostale. Oricum rămâne urgent și neapărat dialogul ecumenic și interreligios: de fapt, un dialog respectuos și rodnic reprezintă o dimensiune fundamentală pentru Biserica în ieșire în regiunea panamazoniană, caracterizată de un context multicultural.

În această privință, raportul dintre înculturare și interculturare a fost amintit de mai multe ori de intervențiile părinților. Care au avertizat cu privire la atitudinea de impunere de sus a unei singure culturi, invitând mai degrabă la primirea celuilalt și la o descentralizare salutară într-o optică sinodală. Biserica, fără a ascunde dificultățile obiective pe care le întâlnește pe drumul său, trebuie să fie misionară, să aibă o față indigenă și să favorizeze o logică după care periferia devine centru și centrul devine periferie, într-o mișcare de transformare reciprocă.

Într-o optică sinodală se inserează și apelul la o implicare mai mare a laicilor în viața eclezială, care ar putea să fie favorizată de crearea de noi slujiri mai corespunzătoare necesităților popoarelor amazoniene: de aici solicitarea la o creativitate mai mare din partea Bisericii, cu propunerea unei ministerialități bogate și multiforme în rândul populațiilor locale. A fost afirmat că deja de Conciliul al II-lea din Vatican au fost cerute eforturi mai mari în favoarea unei înculturări a liturgiei, cu celebrări care să respecte fie tradițiile și limbile popoarelor locale, fie mesajul integral al Evangheliei. În orice caz, este nevoie de un discernământ atent din partea episcopilor, în așa fel încât să nu fie exclusă a priori nicio soluție, nici aceea a hirotonirii bărbaților căsătoriți.

Apoi a fost dat glas cererii multor seminariști, doritori de o formare afectivă menită să îngrijească rănile lăsate de revoluția sexuală: astăzi mulți vor să redescopere și să cunoască mai profund valoarea celibatului și a castității. Și cu privire la asta Biserica a fost invitată să nu tacă și să ofere cu generozitate propria comoară doctrinală, care transformă inimile celui care este dispus s-o primească.

De la adunare a venit și o conștientizare fermă împotriva violenței răspândite asupra femeilor. Și a fost lansată ideea de a institui o slujire laicală feminină pentru evanghelizare. De fapt, trebuie promovată o participare mai activă a femeii la viața Bisericii într-o optică samariteană.

Mai în general, pentru părinții sinodali trebuie urmărită unitatea în diversitate după imaginea poliedrului sugerată de mai multe ori de papa Francisc. În aulă a răsunat invitația de a trece de la o pastorație a vizitei la o pastorație a prezenței și a ascultării, proclamând duioșia divină și promovând îngrijirea casei comune nu numai în rândul credincioșilor ci și în rândul celor care sunt departe și gândesc în mod diferit. Pe Isus trebuie înrădăcinate valorile fraternității universale, a ecologiei integrale și a stilurilor de viață inspirate din „buna trăire” ca răspuns la egoismul atâtor propuneri care caracterizează epoca modernă. În fața tragediei climatice denunțate la nivel global, Sinodul devine astfel un moment de har și o mare oportunitate pentru Biserică, chemată să promoveze o convertire ecologică și o educație integrală.

A fost repropusă atenției părinților sinodali și problema migrațiilor, ale cărei cauze fundamentale – sociopolitice, climatice, economice sau legate de persecuția etnică – cer o abordare pastorală specifică. Impunerea unui model occidental extractivist în țările amazoniene lovește familiile și îi forțează pe tineri să se mute în orașe. Pornind de la această realitate, Biserica are misiunea de a da viață unei pastorației urbane.

În dezbatere s-a vorbit și despre valoarea teologiei indiene, cu referință la apelul papei de a plăsmui o Biserică cu față indigenă, în măsură să recitească elementele esențiale ale universului catolic în cheie indigenă. În sfârșit, a fost propusă crearea de rezerve naturale mai mari pentru a păstra fie biodiversitatea fie pluralitatea culturilor amazoniene.

La sfârșitul sesiunii de dimineață s-a desfășurat obișnuitul briefing în Sala de Presă a Sfântului Scaun, moderat de vice-directorul Cristiane Murray. Împreună cu prefectul Dicasterului pentru Comunicare, Ruffini, și secretarul Comisiei pentru informare, iezuitul Costa, au intervenit omul de știință brazilian Carlos Alfonso Nobre, câștigător al Premiului Nobel pentru pace 2007 și membru al Comissão de Ciências Ambientais do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPQ), braziliana Ima Célia Guimarães Veira, membru al Comisiei naționale pentru ambient (CONAMA), și episcopul Erwin Kräutler, de la misionarii Preaprețiosului Sânge, prelat emerit de Xingu.

(După L’Osservatore Romano, 10 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 410.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat