Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Moartea cardinalului brazilian Serafim Fernandes de Araújo

Cardinalul Serafim Fernandes de Araújo, arhiepiscop emerit de Belo Horizonte, a murit în Brazilia marți, 8 octombrie 2019, la vârsta de nouăzeci și cinci de ani. De fapt, s-a născut la 13 august 1924 la Minas Novas, în Dieceza de Araçuaí, statul Minas Gerais, și la 12 martie 1949 a primit hirotonirea sacerdotală. La 19 ianuarie 1959 a fost ales pentru Biserica titulară de Verinopoli și numit episcop auxiliar de Belo Horizonte și la 7 mai în același an a fost hirotonit episcop. La 22 noiembrie 1982 a fost promovat arhiepiscop coadiutor de Belo Horizonte și la 5 februarie 1986 i-a urmat arhiepiscopului. În consistoriul din 21 februarie 1998 a fost creat cardinal de Ioan Paul al II-lea cu titlul „San Luigi Maria Grignion de Montfort”. La 28 ianuarie 2004 a renunțat la conducerea pastorală a Arhidiecezei de Belo Horizonte. Înmormântarea va fi celebrată în după-amiaza de joi 10 octombrie la sanctuarul „Nossa Senhora da Boa Viagem” la Belo Horizonte.

Învățământul și comunicațiile sociale în Biserică au fost cele două domenii principale de acțiune ale cardinalului Serafim Fernandes de Araújo, care, între 1962 și 1965 a participat și la lucrările Conciliului al II-lea din Vatican. Încă de la începutul slujirii sale sacerdotale s-a „identificat profund cu opera educativă”. În 1960, în timp ce era episcop auxiliar de Belo Horizonte, a fost numit și rector al Ateneului catolic din Mina Gerais, acum Universitate Pontificală, unde era deja profesor la facultatea de drept și al cărei fondator a fost. A rămas rector timp de douăzeci și unu de ani, până în 1981, lăsând structura academică cu 23 de cursuri și 15 mii de studenți. Oricum a continuat experiența sa internațională de educator, participând la întâlniri în toată lumea. În Brazilia a creat legături între realitatea universitară și lumea muncii pentru a favoriza noi posibilități de ocupație, susținând mulți studenți săraci prin instituirea de burse de studiu.

Numele său rămâne legat, îndeosebi, de proiectul pastoral „Construir a Esperança” din 1990 pentru a da nou elan evanghelizării în Belo Horizonte și organizării celui de-al cincilea Congres misionar latinoamerican în 1995.

Primul din cei șaisprezece copii ai lui José Fernandes de Araújo și Gabriela Leite Araújo, a început formarea în 1932 în școala Coronel Jonas Câmara din orașul Itamarandiba și în 1937 a continuat-o în seminarul Diamantina. Aici a studiat și filozofie până în 1944.

Între 1945 și 1951 a studiat teologie și drept canonic la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriana. La 12 martie 1949 a fost hirotonit preot în bazilica „Sfântul Ioan din Lateran” de arhiepiscopul vice-gerent Luigi Traglia.

Întors în Brazilia în 1951, a început activitatea ca paroh la Gouveia până în 1957 și apoi la Curvelo din 1957 până în 1959. În 1956-1957 a unit slujirea de paroh la Gouveia cu aceea de capelan militar al celui de-al treilea batalion de poliție militară, la Diamantina. Apropierea acestor două orașe i-a permis să devină, în 1956, și profesor de drept canonic în seminarul provincial din acesta din urmă, director de cateheză în arhidieceză și profesor de învățământ religios în Escola Normal. În același timp la Curvelo preda în școala „Padre Curvelo”, în Institutul „Santo Antônio” și în Escola Normal.

În plină activitate de profesor, la nici măcar treizeci și nouă de ani, la 19 ianuarie 1959, a fost numit episcop auxiliar de Belo Horizonte. A primit hirotonirea episcopală la Diamantina la 7 mai 1959 de arhiepiscopul José Newton de Almeida Baptista. „Seraphim iuxta eum” a fost motoul episcopal ales de el.

La 22 noiembrie 1982 a fost promovat arhiepiscop coadiutor de Belo Horizonte, cu drept de a-i urma monseniorului Resende Costa, pe care de fapt l-a înlocuit începând din 5 februarie 1986. Și-a repropus să restructureze pe baze mai consistente și dinamice mijloacele de comunicare socială catolice, reelaborând la Belo Horizonte programarea și modernizând instalațiile și aparatele tehnice de la „Rádios América e Cultura”, dând nou impuls lui „Journal de Opinião”, care a înlocuit săptămânalul „Lar Católico”. A fost ales și ca responsabil al sectorului de comunicare socială al Conferinței Episcopale și indicat pentru a integra, pentru mai mulți ani, departamentul de comunicare socială al Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM). Timp de mulți ani a animat o transmisiune zilnică, A Palavra de Deus, transmisă de Rádio América din Belo Horizonte, intervenind și la un alt program duminical în trei canale diferite de televiziune din capitala statutului Minas Gerais („Bandeirantes”, „Globo” și „Minas”).

Ca episcop a participat la Conciliul al II-lea din Vatican (1962-1965), la Conferințele generale ale episcopatului latinoamerican desfășurate la Puebla în 1979 (a III-a) și la Santo Domingo în 1992 (a IV-a), fiind, prin alegere personală a papei Wojtyła, co-președinte al acesteia din urmă, împreună cu cardinalii Angelo Sodano, secretar de stat, și Nicolás de Jesús López Rodríguez, arhiepiscop de Santo Domingo și pe atunci președinte al CELAM.

În 1989 a fost numit membru al Comisiei Pontificale pentru America Latină. A fost decisivă participarea sa la Conferința națională a episcopilor din Brazilia, al cărei vicepreședinte a fost în perioada 1991-1995, după ce a prezidat, timp de mai multe perioade, pe cea Regională Est II. În 1995 a organizat la Belo Horizonte al cincilea Congres misionar latinoamerican. Între timp, de la 15 august 1990, a propus Bisericii sale locale „un efort concentrat și enorm de evanghelizare”, invitând-o să devină misionară, participativă și milostivă, prin proiectul pastoral Construir a Esperança care s-a transformat în model pastoral pentru diferite dieceze braziliene, cu aprobarea și pecetea Conferinței Episcopale. Moment culminant al proiectului a fost realizarea primei adunări a poporului lui Dumnezeu la 12 octombrie 1996.

În 1997 a fost delegat la Adunarea Specială a Sinodului Episcopilor pentru America. A intervenit la 19 noiembrie, la a cincea congregație generală, despre tema: „Situația catolicismului din Brazilia și provocările noii evanghelizări”. Au fost prezentate de el cinci propuneri: să se facă în așa fel încât catolicii practicanți să devină cu adevărat evanghelizatori; să se îngrijească mai bine formarea clerului și a laicatului; să se valorizeze religiozitatea populară; să se descentralizeze acțiunea pastorală; să se întărească prezența publică a Bisericii și prin mass-media.

În domeniul social a animat asociația „Nossa Senhora da Conceição” străduindu-se să ofere ajutor copiilor străzii, în pastorația pentru copii și pentru grupurile marginalizate și dedicându-se mai ales să ofere sprijin spiritual și material bolnavilor terminali lipsiți de asistență.

În consistoriul din 21 februarie 1998 a fost creat cardinal de Ioan Paul al II-lea, cu titlul „San Luigi Maria Grignion de Montfort”; în Curia Romană a făcut pare din Consiliile Pontificale pentru Comunicațiile Sociale (1990-1995) și al Dreptății și Păcii (1998-2004). La 28 ianuarie 2004 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei de Belo Horizonte.

A primit titlul de comandor al ordinului național al meritului educativ, cu marea medalie Inconfidência și cu medalia Santos Dumont. În afară de asta a obținut diferite titluri de doctor ad honorem. Concentrându-și cea mai mare parte din activitățile sale la Minas Gerais, a primit și titlul de cetățean de onoare de Pedro Leopoldo, Curvelo, Itabira, Luz, Nova Lima, Belo Horizonte, Contagem, Itamarandiba, Diamantina, Bom Despachi și Caeté.

(După L’Osservatore Romano, 10 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 846.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat