Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Încălcări sistematice

Denunțarea în a patra congregație generală de marți după-amiază

Încălcarea sistematică a drepturilor popoarelor originare din Amazonia și viața în pericol a întregii regiuni, rănită în habitatul său, au fost în centrul reflecției celei de-a patra congregații a Sinodului Episcopilor, cu care s-a încheiat, în după-amiaza de marți, 8 octombrie 2019, a doua zi de lucrări ale Sinodului special.

Și această sesiune s-a desfășurat în prezența papei, cu participarea a 182 de părinți. Președinte delegat la rând era cardinalul Barreto Jimeno, au fost șaisprezece intervenții programate și nouă intervenții libere. În aulă a răsunat puternic apelul pentru ca Biserica prin glasul său autoritar în domeniul moral și spiritual să tuteleze mereu viața, denunțând multele structuri de moarte care o amenință. Cei care au intervenit au reafirmat "nu"-ul lor ferm spus individualismului sau indiferenței care face să privim realitatea ca spectatori, ca într-un ecran, și "da"-ul spus unei convertiri ecologice centrate pe responsabilitate și pe o ecologie integrală care să pună în centru înainte de toate demnitatea umană, de prea multe ori călcată în picioare.

Situația inacceptabilă a degradării ambientale în regiune - a fost denunțarea - trebuie înfruntată în mod serios de toată comunitatea internațională, adesea indiferentă în fața vărsării de sânge nevinovat. Populațiile native, păstrătoare a rezervelor naturale, evanghelizate cu crucea lui Cristos, trebuie considerate aliate în lupta împotriva schimbărilor climatice, într-o optică sinodală, adică de drum "împreună", în prietenie.

În intervenția unui delegat fratern în această privință a fost scoasă în evidență necesitatea de a uni forțele și de a se pune în dialog, pentru că prietenia - a spus el - "respectă, protejează și are grijă". Din mai multe părți a venit invitația adresată Bisericii de a deveni aliată a mișcărilor sociale de bază, de a se pune în ascultare umilă și primitoare față de cosmoviziunea amazoniană și de a înțelege semnificația diferită, față de tradiția occidentală, dată de culturile locale simbolurilor rituale.

A fost exprimată dorința unei dezvoltări sustenabile care să fie dreaptă și inclusivă din punct de vedere social și care să combine cunoștințe științifice și tradiționale, pentru că viitorul Amazoniei, realitate vie și nu muzeală, este în mâinile oamenilor. În afară de asta, a fost invocată o convertire ecologică pentru a putea percepe gravitatea păcatului împotriva ambientului ca și a unui păcat împotriva lui Dumnezeu, împotriva aproapelui și a viitoarelor generații. De aici propunerea de a aprofunda și a divulga o literatură teologică aptă să includă împreună cu cele cunoscute tradițional și "păcatele ecologice".

Un apel de a uni forțele în formarea misionarilor amazonieni, laici și consacrați, a contribuit la îmbogățirea reflecției despre slujiri. De fapt, apare necesar pentru părinții sinodali să fie implicate mai mult popoarele indigene în apostolat începând de la promovarea diaconatului indigen permanent și de la valorizarea slujirii laicale, înțelese ca manifestare autentică a Duhului Sfânt. Și în această privință s-a mai cerut și o implicare mai mare a prezenței feminine în Biserică.

Tema criteriilor de admitere la slujirea primită prin hirotonire a revenit în mai multe intervenții. Au fost unii care au îndemnat la rugăciune pentru vocații, imaginând transformarea Amazoniei într-un mare sanctuar spiritual din care să se înalțe invocația către "Stăpânul secerișului" pentru ca să trimită noi lucrători pentru vestirea Evangheliei. Insuficiența numerică a preoților - s-a afirmat - este o problemă nu numai amazoniană, ci este comună pentru toată lumea catolică. De aici invitația la o serioasă examinare a conștiinței despre modul în care astăzi se trăiește vocația sacerdotală. De fapt, lipsa de sfințenie este piedică în calea mărturiei evanghelice: nu întotdeauna păstorii duc cu ei parfumul lui Cristos și ajung să îndepărteze oile pe care sunt chemați să le conducă.

Evidențiind și exemplul luminos al martirilor din Amazonia, ca acela al celor doi slujitori ai lui Dumnezeu uciși în statul brazilian Mato Grosso: salezianul Rudolf Lunkenbein și laicul Simão Cristino Koge Kudugodu. De fapt, convertirea ecologică este in primis convertire la sfințenie. Aceasta are o enormă putere atractivă în rândul tinerilor, pentru care se solicită o pastorație reînnoită, mai dinamică și atentă. Se dorește ca să fie evidențiate, și prin mass-media, multele mărturii ale preoților buni și nu numai scandalurile existente care din păcate ocupă atâtea pagini din ziare. În afară de asta, dacă plăgi ca violența, drogurile, prostituția, șomajul și golul existențial amenință noile generații, ar trebui remarcat că nu lipsesc exemple pozitive ale atâtor tineri catolici.

Ochii îndreptați și spre tema imigrației, care în Amazonia are fețe multiple, dar care cere mereu o acțiune eclezială coordonată, întemeiată pe primire, protecție, promovare și integrare.

A patra congregație s-a deschis cu rugăciunea întregii adunări pentru cardinalul brazilian Serafim Fernandes de Araújo, mort la vârsta de nouăzeci și cinci de ani la Belo Horizonte. Conduși de papa, părinții sinodali au înălțat un Tatăl Nostru, Bucură-te Marie, Slavă Tatălui și odihna veșnică pentru cardinalul răposat.

(După L'Osservatore Romano, 10 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 449.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat