Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia: În întâmpinarea sărăciilor materiale și spirituale din Amazonia

A treia congregație generală

Sărăcia materială și sărăcia spirituală din Amazonia - un ținut unde rănile unui model de dezvoltare "prădător" se unesc cu suferința comunităților creștine datorită lipsei de preoți și datorită dificultății de a celebra Euharistia - au fost în centrul lucrărilor din a treia congregație generală, desfășurată în dimineața de marți, 8 octombrie 2019, în aula Sinodului.

Cuvintele părinților - au intervenit 24 în timpul sesiunii, moderate de președintele delegat la rând, cardinalul Barreto Jimeno, și deschise de celebrarea orei a treia, cu o scurtă omilie ținută de arhiepiscopul brazilian de Belém do Pará, monseniorul Taveira Corrêa - au dat glas suferinței și așteptărilor populațiilor locale, începând de la urgențele unei realități sociale și religioase care nu este lipsită de efectele dramatice, făcute și mai elocvente de forța năvălitoare a cifrelor furnizate chiar de oratori. A impresionat adunarea, printre altele, realitatea referitoare la indigenii uciși între 2003 și 2017 din cauza angajării lor în apărarea teritoriului: 1119 în toată Amazonia, cu o tendință constantă spre creștere. Fără a considera faptul că anul trecut un milion de persoane (36% în plus față de 2017) au fost implicate direct în conflicte legate de exploatarea pământului și apei. În același mod, i-au impresionat pe părinții sinodali numerele care evocă situația pastorală dificilă din unele dieceze: există zone în care, de exemplu, raportul între preoți și teritoriu echivalează cu unul la fiecare 25.000 de kilometri pătrați sau unde pentru a sluji 1100 de sate există doar 45 de preoți.

Apărarea drepturilor umane și problema criminalizării liderilor, a comunităților originare și a mișcărilor sociale care lucrează pentru tutelarea teritoriului au fost aduse imediat în atenția adunării. A fost semnalat cum adesea persoanele luate în vizor sunt și victime ale nepedepsirii și ale insuficienței puterilor statale care nu le garantează siguranța. În această optică, s-a reafirmat că Biserica trebuie să-i apere pe cei care luptă pentru pământul lor, creând, acolo unde nu există deja, garduri specifice de protecție sau activând, la nivel diecezan, acțiuni permanente de solidaritate și de promovare a dreptății sociale. Misiunea Bisericii, s-a repetat de mai multe ori, este aceea de a-și ridica glasul împotriva proiectelor care distrug ambientul. În același timp, părinții au evidențiat importanța de a promova o politică mai participativă și o economie depărtată de "cultura rebutului", insistând mai degrabă pe experiențe de economie alternativă, ca aceea a micilor cooperative care comercializează direct produsele pădurilor fără a trece prin marea producție.

Cu privire la tema ambientală, a fost pus accentul pe problemele despăduririi și a poluării apei. Printre altele s-a vorbit despre contaminarea fluviilor, în care adesea se deversează rebuturile activităților miniere, și a despăduririi care amenință tot mai mult Amazonia. O practică, aceasta din urmă, derivată din vânzarea masivă a lemnului și din expansiunea cultivării arborelui de coca, dar favorizată și de o legislație ambientală care nu tutelează suficient bogățiile și frumusețile naturale ale teritoriului. Cu privire la acest punct, Biserica a fost îndemnată să denunțe consecințele modelelor extractive prădătoare, ilegale și violente și să susțină normativele internaționale care tutelează drepturile umane, sociale și ambientale, pentru că strigătul de durere al pământului prădat este același al popoarelor care locuiesc pe el. Apărarea populațiilor originare a fost evidențiată amintind și "martiriul" atâtor misionari care și-au dat viața pentru cauza indigenă și pentru tutelarea celor care sunt exploatați și persecutați.

Adunarea a tratat și tema migrațiilor - acelea ale popoarelor indigene spre marile orașe și acelea ale populațiilor care străbat Amazonia pentru a ajunge în alte țări de destinație - semnalând importanța unei pastorații specifice a Bisericii. În afară de asta s-a remarcat că drama migrațiilor lovește și tineretul amazonian, constrâns să părăsească ținuturile de origine pentru că este tot mai amenințat de șomaj, violențe, trafic de ființe umane, trafic de droguri, prostituție și exploatare. De aici necesitatea de a recunoaște și a întări participarea tineretului din Amazonia, dându-le spațiu adecvat la nivel eclezial, social și politic.

Și cu privire la laici, s-a insistat asupra faptului că implicarea lor în acțiunea Bisericii cere competențe și cunoștințe specifice, pe care preoții nu sunt în măsură să le ofere întotdeauna. Iată pentru ce, în fața numeroaselor provocări care se prezintă - între acestea, secularismul, indiferența religioasă, proliferarea vertiginoasă a bisericilor penticostale - trebuie valorizat mai mult glasul laicatului, și în lumina prezenței scăzute a preoților și a dificultății respective de a duce credincioșilor sacramentul Euharistiei: este necesar să se treacă - s-a recomandat - de la o "pastorație de vizită" la o "pastorație de prezență", privind și la noile carisme care se manifestă în mișcările laicale. Pentru aceasta, reafirmând că celibatul este un mare dar al Duhului pentru Biserică, unii părinți sinodali au invitat să se analizeze posibilitatea de a consacra unii bărbați căsătoriți, așa-numiții "viri probati", evaluând apoi în timp validitatea sau invaliditatea acestei experiențe. Alții, în schimb, au semnalat riscul că această propunere reduce identitatea preotului - care este în mod esențial păstor al comunității, învățător de viață creștină, prezență concretă a apropierii lui Cristos - la aceea a unui simplu funcționar sacramental.

În orice caz, în fața urgenței evanghelizării, este nevoie și de o valorizare mai mare a vieții consacrate. Însă mai ales este nevoie de o promovare hotărâtă a vocațiilor autohtone, împreună cu posibilitatea - s-a propus - de a alege slujitori autorizați la celebrarea Euharistiei sau de a hirotoni diaconi permanenți care, în formă de echipă, însoțiți de păstori, să poată administra sacramentele. O altă temă de reflecție a fost aceea a formării pentru slujirile primite prin hirotonire, gândite pe trei niveluri: o formare capilară în cadrul parohial, care să dea spațiu mai ales citirii și meditării Cuvântului lui Dumnezeu; una destinată animatorilor și animatoarelor din comunități, prin perioade de formare intensivă despre teme specifice; în sfârșit, una teologică sistematică pentru candidații la slujirile primite prin hirotonire și pentru bărbați și femei care doresc să se angajeze în slujirile laicale. Important este - așa cum s-a subliniat în aulă - ca formarea seminariștilor să fie regândită și să devină mai apropiată de viața comunităților. În sfârșit, printre propunerile făcute este și aceea de a se gândi la posibilitatea unei hirotoniri diaconale pentru femei, așa încât să li se valorizeze vocația eclezială.

După aceea, aceste teme au fost aprofundate în cursul briefing-ului cu jurnaliștii desfășurat în Sala de Presă a Sfântului Scaun și moderat de vice-directorul Cristiane Murray, la care au intervenit - cu prefectul Dicasterului pentru Comunicare, Paolo Ruffini, și secretarul Comisiei pentru informare, iezuitul Giacomo Costa - un cardinal și două femei: iezuitul peruan Pedro Ricardo Barreto Jimeno, arhiepiscop de Huancayo și vicepreședinte al Rețelei Ecleziale Panamazoniene (REPAM); filipineza Victoria Lucia Tauli-Corpuz, raportor special de la Națiunile Unite despre drepturile popoarelor indigene, și braziliana Moema Maria Marques de Miranda, laică franciscană, asesor de la REPAM și de la "Biserici și minerit".

(După L'Osservatore Romano, 9 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 546.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat