Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. prof. Stephen Pisano sau frumusețea unui om critic

Miercuri, 9 octombrie 2019, la Roma, în biserica iezuiților ("Chiesa del Gesù") va avea loc celebrarea înmormântării părintelui iezuit Stephen Pisano, profesor de critică textuală și exegeză biblică la Institutul Biblic Pontifical, pentru care a fost rector și vicerector.

A fost un om deosebit. Expert în critică textuală de renume mondial, discipol și urmaș al lui Carlo Maria Martini la catedra Institutului Pontifical Biblic pentru aproape 40 de ani, pr. Stephen rămâne în mintea și inima celor care am studiat cu el critică textuală (curs, de altfel, obligatoriu pentru oricine dorește să pătrundă tainele textului sacru) drept acea persoană de o cultură imensă, dar cu o capacitate de a te aborda și de a te face să te simți în largul tău cum greu găsești azi. Deși înalt de statură, avea capacitatea să nu te privească niciodată de sus în jos.

Deși, în virtutea "meseriei" sale de critic observa cu foarte mare ușurință cele mai mici detalii nu doar în textele analizate, ci și în firea fiecărui om pe care-l întâlnea, știa să surprindă imediat partea bună a lucrurilor și să soarbă - așa cum avea uneori curajul să zică - acele detalii care puteau deveni motiv de zâmbet. Cine dintre studenții Institutului Biblic nu și-l amintește pe padre Pisano (cum îi ziceam cu toții) cu zâmbetul lui "șmecher" mereu prezent pe chipul lui? Sau cine va uita silueta lui de om "tras prin inel" și ochelarii lui proeminenți care venea la oră cu un drag enorm, deși știa că materia lui principală era aridă și plină de tehnicisme?

L-am cunoscut foarte de aproape și-i mulțumesc lui Dumnezeu că am avut ocazia să cunosc un om așa de frumos. Mă refer mai degrabă la dimensiunea interioară: un om de o căldură, de o gingășie și de o atenție ieșite din comun. Aș putea veni cu multe astfel de exemple, pentru a contura câtuși de puțin imaginea frumuseții acestui om extrem de critic față de orice, dar care te făcea să simți că critica sa era mereu îndreptată spre descoperirea frumosului și spre amplificarea bunătății interioare. Vorbim, așadar, de un om critic în căutarea aproape obsesivă a frumuseții. Două scurte exemple. În anul 2007 mă apropiam de terminarea lucrării de final pe care mi-o coordona - evident, în critică textuală. Era luna iulie. Într-o seară mă sună și-mi spune: "Știi, la simpozionul de la Stuttgart de zilele trecute, cineva a venit cu un articol - scurt, ce-i drept - pe care trebuie neapărat să-l vezi. Are legătură directă cu lucrarea ta". I-am zis: "Bun, mulțumesc că mi-ați zis, dar cum intru în posesia acestui articol, de vreme ce - bănuiesc - nu este încă publicat?". După ce a stat un pic pe gânduri, îmi zice: "Am să-l sun eu și-l voi ruga să-mi dea textul". Așa a și făcut: a doua zi, m-a căutat la școală să-mi dea textul.

Dar părintelui Pisano îi suntem recunoscători îndeosebi pentru tot ajutorul pe care ni l-a dat la traducerea Bibliei pe care am publicat-o în anul 2013. De altfel, a și ținut să fie prezent la lansarea oficială care a avut loc la Iași, pregătind un text de conferință mai mult decât interesant (text care poate fi citit în cartea "In verbo tuo salvi", publicată de Editura "Sapientia" în anul 2014). Am apelat foarte des la el - cel puțin săptămânal, dar uneori chiar și zilnic - pe tot parcursul celor 5 ani cât am lucrat la traducerea Bibliei. A fost un om de o competență științifică în materie apreciată de lumea întreagă, indiferent de confesiune. Ne-a răspuns de fiecare dată cu drag și ne-a ajutat cu adevărat foarte, foarte mult. Practic, a fost "omul din umbră" (ce norocoși am fost să avem un astfel de om în ajutor!), dar care a avut o influență incontestabilă în alegerile terminologice făcute. S-a interesat permanent fie de noi - de pr. Alois Bulai și de mine -, fie de mersul lucrării de traducere. Dumnezeu să-l răsplătească pentru toate! Împreună cu pr. Alois și cu cei care doresc, înălțăm lui Dumnezeu rugăciuni și sfânta Liturghie pentru odihna sufletului pr. Stephen Pisano pentru ca el să poată să se bucure pentru totdeauna de frumusețea lui Dumnezeu, el care a fost așa de însetat încă de pe pământ de frumusețea adevărată. Dumnezeu să-l fericească acum, copleșindu-l cu frumusețea sa veșnică!

Cu recunoștință și admirație, pr. Eduard Patrașcu


 

lecturi: 1157.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat