Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Oficiului pentru Pastorația Școlară

Membrii Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală s-au întâlnit sâmbătă, 5 octombrie 2019, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, unde, în prezența PS Aurel Percă, a fost realizată o analiză a situației existente și s-a creionat un plan pentru viitor.

În învățământul preuniversitar din România anul școlar debutează cu tradiționalele consfătuiri sau întâlniri ale profesorilor pe discipline. Acest lucru este absolut necesar pentru a afla noutățile, schimbările apărute și pentru a stabili cadrul întregului demers didactic sau direcțiile de acțiune de care toate cadrele didactice vor ține cont în activitatea lor. În acest context, cei opt membri ai Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală, coordonați de părintele inspector diecezan Petru-Sebastian Tamaș, s-au întrunit pentru a dezbate și stabili calendarul activităților didactice pentru anul școlar care a debutat la 9 septembrie.

Această întâlnire a fost onorată de prezența Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a transmis salutul Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași, cât și al Preasfințitului emerit Petru Gherghel, dovadă a atenției ce o poartă pentru bunul mers al școlii. În cuvântul său, Preasfințitul Aurel Percă a făcut referire la predarea disciplinei religie în școală și în școlile catolice. Doar cunoscând problemele existente, toți factorii implicați în actul educațional pot deveni solidari pentru o cauză comună, nobilă. În acest sens, va avea loc o întâlnire anuală a reprezentanților diecezani cu învățământul la Ciofliceni, jud. Ilfov, în perioada 22-24 noiembrie 2019. Apoi, Preasfințitul Aurel Percă a făcut cunoscut faptul că papa Francisc cheamă la un "Pact pentru educație" pe toți cei implicați în această activitate nobilă. Mesajul final al PS Aurel Percă adresat tuturor celor prezenți, cât și tuturor profesorilor și educatorilor, a fost: "Maica Domnului să vă ocrotească!"

În continuare, pentru o bună desfășurare a acestei întruniri, părintele inspector Petru-Sebastian Tamaș a propus câteva puncte ale ordinii de zi: prezentarea raportului de activitate (analiza SWOT) al Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei, organizarea activităților pentru noul an școlar (pelerinajul absolvenților claselor a XII-a, missio canonica, olimpiadele și concursurile școlare, zi de reculegere pentru profesori etc.), programa de religie pentru clasele de liceu, activități metodice și formative pentru grădinițele confesionale etc.

Au fost stabilite reperele calendarului activităților didactice pentru disciplina religie și pentru grădinițele confesionale din Dieceza de Iași. Iată câteva dintre ele:

- Pelerinajul absolvenților de liceu la Sanctuarul de la Cacica, jud. Suceava, va avea loc la 19 octombrie 2019;

- Missio canonica se va desfășura în zilele de 7 și 8 februarie 2020;

- O întâlnire a tuturor educatorilor din grădinițele confesionale din Dieceza de Iași este proiectată în luna februarie;

- Concursurile interjudețene (de religie pentru clasele V-VIII, de desene pentru clasele 0-XII, de eseuri pentru liceu) se vor desfășura la Onești, jud. Bacău, în ziua de 9 mai 2020 și vor avea ca tematică: "Creația, darul lui Dumnezeu", pornind de la textul biblic "Și Dumnezeu a privit toate cele pe care le făcuse și, iată, erau foarte bune" (Gen 1,31);

- Ziua de 6 iunie 2020 a fost stabilită ca zi de reculegere pentru profesorii catolici din Dieceza de Iași.

Prof. Fulvina Blânda


 

lecturi: 868.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat