Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: A treia celebrare în cadrul centenarului Surorilor Franciscane Misionare de Assisi

"Să ne aducem aminte cu recunoștință de trecut, să trăim cu pasiune prezentul, să ne deschidem cu încredere spre viitor!", spunea papa Francisc. Cu inimile pline de recunoștință, ne-am adunat la Valea Mare (BC), pentru a-i aduce mulțumire bunului Dumnezeu pentru prezența sa în istoria noastră de Surori Franciscane Misionare de Assisi, de-a lungul celor 100 de ani de prezență pe pământul nostru românesc. Acest lucru l-am făcut printr-o celebrare euharistică, ultima din șirul celor trei celebrări din acest an centenar.

În această celebrare de la Valea Mare, duminică, 6 octombrie 2019, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe păstorul Diecezei noastre de Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț, care, prin cuvinte pline de viață, ne-a încurajat să înaintăm în largul viitorului cu speranță și dăruire. De asemeni, am fost însoțite de numeroși preoți, persoane consacrate din țară și de peste hotare (Italia, Croația, Zambia) și de mulți laici, care împreună i-am mulțumit Domnului pentru "lucrările sale minunate".

În cuvântul său de învățătură, episcopul nostru ne-a îndemnat să reflectăm asupra credinței și încrederii noastre: "Credința este o aventură care îmbrățișează, care cuprinde întreaga noastră viață". Credința "trebuie să cuprindă toată viața mea. De aceea să ne întrebăm: Cum este viața mea? Cum este comportarea mea în fiecare moment al vieții? Acest lucru trebuie să se vadă în comportamentul nostru. Ce fel de credință avem? Faptele dovedesc credința noastră. Să intrăm în viața noastră și să ne întrebăm dacă credem cu adevărat în Dumnezeu. Dacă «da», să descoperim motivațiile: pentru ce cred eu în Dumnezeu? Dumnezeu are nevoie de noi, are nevoie de oameni maturi în credință, care știu ce înseamnă să crezi, care știu în ce să creadă, și mai ales, știu în cine să creadă și știu să dea mărturie cu viața lor despre credința lor".

Cum amintea și sr. Bernaveta Ciobanu - superioara provincială - în mulțumirea ei, am ales să încheiem anul nostru centenar la Valea Mare, deși pe aceste meleaguri suntem prezente doar din 1990, pentru că tocmai aici sămânța carismei noastre, care părea la un moment dat că moare, ascunsă și sufocată de întunericul comunismului, a reînceput să încolțească și să aducă rod. Focarul cel mai fecund de noi vocații a fost "căsuța" din Faraoani a sr. Veronica Antal și a pr. Gheorghe Antal, unde surorile din clandestinitate se adunau pentru formare "noaptea , cu poarta încuiată și cu perdelele trase". O adevărată punte de legătură între trecut și prezentul de după dictatura comunistă, dar și cu prezentul de astăzi, când provincia noastră se bucură de 93 de surori".

Cum să nu fim pline de recunoștință? Îi mulțumim Domnului pentru iubirea sa, pentru darul vocației noastre, pentru fidelitatea fiecărei surori de-a lungul timpului, pentru surorile în vârstă, pentru surorile care, în clandestinitate, și-au trăit cu curaj credința în Dumnezeu și iubirea pentru Institutul nostru, surori care au sperat cu o speranță de neclintit. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate surorile care, de-a lungul timpului, ne-au condus cu iubire. Îi mulțumim Domnului pentru toate surorile care, cu simplitate și dăruire, arată tuturor cât de minunată este iubirea lui Dumnezeu pentru oameni, pentru fiecare în parte.

La sfârșitul sfintei Liturghii, un grup de copii din Parohia Valea Mare ne-au încântat cu cântecul lor, exprimându-și astfel iubirea și recunoștința pentru prezența și munca surorilor în mijlocul lor.

Fii preamărit și-ți mulțumim, Doamne, pentru prezența ta! Fă ca această prezență să aducă rod în viața noastră, a institutului nostru și în lumea întreagă!

O generație va povesti altei generații lucrările tale, Doamne!

Sr. Patricia Costache, SFMA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 octombrie: Valea Mare: A treia celebrare în cadrul centenarului Surorilor Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 2576.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat