Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 octombrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Pagina evanghelică de astăzi (cf. Lc 17,5-10) prezintă tema credinței, introdusă de întrebarea discipolilor: "Mărește în noi credința!" (v. 6). O rugăciune frumoasă, pe care noi ar trebui să o spunem mult în timpul zilei: "Doamne, mărește în mine credința!". Isus răspunde cu două imagini: grăuntele de muștar și slujitorul disponibil. "Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați spune sicomorului acestuia: «Dezrădăcinează-te și plantează-te în mare!» și v-ar asculta" (v. 6). Sicomorul este un copac robust, bine înrădăcinat în pământ și rezistent la vânturi. Așadar, Isus vrea să înțelegem că credința, chiar dacă e mică, poate să aibă forța de a dezrădăcina chiar și un sicomor. Și apoi să-l transplanteze în mare, care este ceva și mai improbabil: însă nimic nu-i este imposibil pentru cel care are credință, pentru că nu se încrede în forțele proprii, ci în Dumnezeu, care poate totul.

Credința comparabilă cu grăuntele de muștar este o credință care nu este mândră și sigură de sine; nu se preface că este aceea a unui mare credincios făcând uneori diferite figuri! Este o credință care în umilința sa simte o mare nevoie de Dumnezeu și în micime se abandonează cu încredere deplină Lui. Este credința care ne dă capacitatea de a privi cu speranță evenimentele alterne ale vieții, care ne ajută să acceptăm și înfrângerile, suferințele, având conștiința că răul nu are niciodată, nu va avea niciodată, ultimul cuvânt.

Cum putem să înțelegem dacă avem cu adevărat credință, adică dacă credința noastră, deși mică, este genuină, curată, sinceră? Ne explică Isus indicând care este măsura credinței: slujirea. Și face asta cu o parabolă care la primul impact este un pic descumpănitoare, pentru că prezintă figura unui stăpân prepotent și indiferent. Dar tocmai acest mod de a face al stăpânului evidențiază ceea ce este adevăratul centru al parabolei, adică atitudinea de disponibilitate a slujitorului. Isus vrea să spună că așa este omul de credință față de Dumnezeu: se încredințează complet voinței sale, fără calcule sau pretexte.

Această atitudine față de Dumnezeu se reflectă și în modul de a se comporta în comunitate: se reflectă în bucuria de a fi unii în slujba altora, găsind deja în asta propria răsplată și nu în recunoașterile și în câștigurile care pot să derive. Este ceea ce învață Isus la sfârșitul acestei relatări: "Tot așa și voi, când faceți toate cele care vă sunt poruncite, spuneți: «Suntem servitori inutili, am făcut ceea ce eram datori să facem»" (v. 10).

Slujitori nefolositori, adică fără pretenții de ni se mulțumi, fără revendicări. "Suntem slujitori nefolositori" este o expresie de umilință, disponibilitate care face așa de mult bine Bisericii și amintește de atitudinea corectă pentru a lucra în ea: slujirea umilă, de care ne-a dat exemplu Isus, spălând picioarele discipolilor (cf. In 13,3-17).

Fecioara Maria, femeie de credință, să ne ajute să mergem pe acest drum. Ne adresăm ei în ajunul sărbătorii Sfintei Fecioare Maria a Rozariului, în comuniune cu credincioșii adunați la Pompei pentru tradiționala Implorare.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

S-a încheiat de puțin timp, în bazilica "Sfântul Petru", celebrarea euharistică prin care am început Adunarea Specială a Sinodului Episcopilor pentru Regiunea Panamazoniană. Timp de trei săptămâni părinții sinodali, reuniți în jurul Succesorului lui Petru, vor reflecta asupra misiunii Bisericii în Amazonia, asupra evanghelizării și asupra promovării unei ecologii integrale. Vă cer să însoțiți cu rugăciunea acest eveniment eclezial, pentru ca să fie trăit în comuniune fraternă și în docilitate față de Duhul Sfânt, care arată mereu căile pentru mărturia Evangheliei.

Vă mulțumesc vouă tuturor pelerini care ați venit numeroși din Italia și din atâtea părți ale lumii. Salut credincioșii din Heidelberg, Germania, și din Rozlazino, Polonia; studenții din Dilingen, tot Germania, și cei de la Institutul Sfântul Alfons din Bella Vista, Argentina.

Salut grupul din Fara Vicentino și Zugliano, familiile din Alta Val Tidone, pelerinii de la Castelli Romani care au făcut un marș pentru pace și cei din Camisano Vicentino veniți de-a lungul Via Francigena pentru o inițiativă de solidaritate.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 374.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat