Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a 27-a de peste an, Anul C, 2019.

Hab 1,2-3;2,2-4; Ps 95; 2Tim 1,6-8.13-14; 1Pt 1,25; Lc 17,5-10

Mântuirea va veni și nu va înșela. Dacă întârzie, așteapt-o cu credința celui drept (cf. Hab 2,3-4)

Isus își continuă hotărât drumul spre Ierusalim și spre Golgota locul unde va împlini slujirea și taina mântuirii noastre hotărâtă din veșnicie de Sfatul divin (cf. Gen 3,15), mântuire așteptată și dorită de toți cei drepți, ca profetul Habacuc, mântuire realizată acum la "împlinirea timpului" (cf. Gal 4,4), căci la Domnul toate cele bune au o vreme de pregătire (cf. Qho 3,1). În acest drum spre Calvar dar și spre glorie, Isus nu este singur. Îl însoțesc discipolii săi, precum și "mari mulțimi" de oameni, printre care încasatori de impozite și păcătoși (cf. Lc 14,25; 15,1), sunt de față cărturarii și fariseii care dezaprobă tot ceea ce zice și face Isus.

Ucenicii au multe lucruri la care să se gândească după ce au auzit ilustrările lui Isus despre oaia pierdută, despre fiul risipitor, despre administratorul înțelept, despre bogatul care a ajuns în iad, și despre omul bogat și Lazăr (cf. Lc 15,1-32; 16,1-31). Având încă în față atitudinea critică și disprețuitoare a potrivnicilor săi, Isus le amintește discipolilor săi că "Nu se poate să nu vină motive de poticnire. Dar vai de cei prin care vin! Ar fi mai de folos pentru ei să li se lege o piatră de moară de gât și să fie aruncați în mare, decât să facă pe unul din acești micuți să păcătuiască. Fiți atenți la voi înșivă! Dacă fratele tău comite un păcat, mustră-l și, dacă se căiește, iartă-l. Chiar dacă păcătuiește împotriva ta de șapte ori pe zi și se întoarce la tine de șapte ori, zicând: «Îmi pare rău», să-l ierți" (Lc 17,1-4). Această ultimă remarcă ne amintește de Petru care l-a întrebat pe Isus dacă este suficient să-și ierte fratele de șapte ori pe zi (cf. Mt 18,21). Isus cel care iartă mereu (cf. Lc 7,48) ne învață aici cum trebuie să iertăm, mereu și din toată inima (cf. Lc 17, 3-4). De aceea, Isus, a mai spus: "Fiți, dar, milostivi cum și Tatăl vostru este milostiv. Nu judecați, și nu veți fi judecați; nu osândiți, și nu veți fi osândiți; iertați, și vi se va ierta. Dați, și vi se va da. Căci cu ce măsură veți măsura, cu aceea vi se va măsura" (Lc 6,36-38). Apostolii au simțit că, pentru a acționa conform acestor principii ale harului, au nevoie de mai multă credință și de aceea o cer de la Domnul.

Să nu uităm că Isus, care este împlinirea tuturor promisiunilor divine transmise nouă prin profeți, a realizat mântuirea noastră prin slujire și jertfă, că el n-a venit în lume ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți (cf. Mt 20,28; Mc 10,45). Isus nu s-a plâns niciodată că slujirea și jertfa lui sunt grele, ba din contra s-a grăbit spre ele cu bucurie. Mulțimile voiau să-l oprească să nu plece de la ei. Dar el le-a spus: "Trebuie să vestesc împărăția lui Dumnezeu și celorlalte cetăți, pentru că de aceea am fost trimis". Și predica prin sinagogile din Iudeea (Lc 4,42-44). "Am un botez cu care trebuie să fiu botezat și cât de mult doresc să se îndeplinească" (Lc 12,50). De aceea un pictor îl prezintă pe Isus pe cruce cu zâmbetul satisfacție misiunii primite pe buze. Sfântul Augustin (354-430) spunea: "Cel ce te-a creat fără tine, nu te va mântui fără de tine"! Isus a slujit și s-a jertfit pentru ca noi să dobândim iertarea, la fel trebuie să trăim și noi Evanghelia cu bucurie, adică să iertăm cu bucurie, să slujim cu bucurie și să ne jertfim cu bucurie, pentru ca mai apoi să intrăm în bucuria Dumnezeului nostru (cf. Mt 25,21).

Discipolii își dau seama că le este greu pentru mentalitatea lor încă lumească să aplice în viața lor rece toate cuvintele lui Isus, de aceea ei îi cer "Dă-ne mai multă credință", Isus îi asigură: "Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, i-ați zice acestui dud: «Dezrădăcinează-te și plantează-te în mare!», și el v-ar asculta" (Lc 17,5-6). Da, chiar și numai o credință mică poate realiza lucruri mărețe. Credința este cel mai important atribut al ucenicului lui Isus. Nu cred că există un alt lucru mai important decât acela de a avea mai mult decât credință. Sunt multe motive pentru care trebuie să căutăm să ne creștem credința. Iată câteva dintre ele:

- Isus spune: "Cel ce crede și se botează va fi mântuit. Și cine refuză credința va fi osândit" (Mc 16,16). Credința este partea vitală a mântuirii. Dacă unui om îi lipsește credința îi lipsește totul.

- "Fără credință este imposibil să plăcem lui Dumnezeu" (Evr 11,6). Dacă un om are credință fie ea cât de mică are siguranță și pace. Credința este veriga care leagă sufletul nostru de Cristos. Daca lipsește credința toate se năruie. Credința este rădăcina harului. Toate virtuțile și harurile izvorăsc din ea. Cum as putea sa-l iubesc pe Dumnezeu dacă nu cred în el? Cum as putea avea răbdare nu cred în Dumnezeu?

- Vrăjmașul atacă credința noastră și vrea să ne distrugă. "Satana v-a cerut sa vă cearnă ca pe grâu, eu m-am rugat pentru credința voastră" (Lc 22,31). "Voi sunteți păziți de puterea lui Dumnezeu prin credință" (1Pt 1,5) "Împotriviți-vă diavolului tari în credință si el va fugi de la voi" (1Pt 5,8).

- Isus a spus: "Toate lucrurile sunt cu putință celui care crede" (Mc 9,23). Credința este aripa sufletului, ochiul sufletului, mâna sufletului, barca sufletului, lampa sufletului și armătura lui. Sunt mari bătălii de dat, sunt multe lucruri de împlinit, iar credința mare poate muta munții din loc. Credința poate clădi temple vii, poate predica Evanghelia, poate proclama numele lui Isus peste dușmani. Poate totul.

Pentru toate acestea discipolii l-au rugat pe Isus să le mărească credința și tot pentru acestea trebuie să-l rugăm și noi, pentru că noi suntem cei care trebuie să continuăm lucrarea lui Isus și a apostolilor.

În continuare, Isus îi învață pe apostoli cât de important este să fie umili și să aibă o părere echilibrată despre ei înșiși. El le spune: "Cine dintre voi, dacă are un sclav care ară sau păzește turma, îi va zice când se întoarce de pe ogor: Vino imediat aici și așează-te la masă? Oare nu-i va zice mai degrabă: Pregătește-mi ceva să cinez și apoi poți și tu să cinezi? Îi va fi el recunoscător sclavului pentru că a făcut lucrurile care i-au fost încredințate? La fel și voi, când veți face toate lucrurile care v-au fost încredințate, să ziceți: Suntem niște slujitori netrebnici. Am făcut ce trebuia să facem" (Lc 17,7-10).

Dumnezeu poate trăi fără noi, dar noi nu putem trăi fără el. Fiecare ucenic ar trebui să înțeleagă cât este de important să pună serviciul în slujba lui Dumnezeu pe primul loc în viața lui, căci a fost cumpărați cu un preț mare (cf. 1Cor 6,20; 7,23), sângele lui Cristos, Fiul său preaiubit, ca să nu mai fim ai noștri (cf. 1Pt 1,18-19), ci să devenim casnicii și slujitorii lui de nădejde. Mai mult, nici unul dintre noi nu ar trebui să uităm că este un privilegiu să-i putem sluji lui Dumnezeu ca membri al casei sale (cf. Ef 2,19), câștigați greu ca totdeauna să fim cu el și toate ale lui să fie și ale noastre (cf. Lc 15,31). Pentru a înțelege toate acestea, iar avem nevoie de credință mărită de Isus.

Răspunsul lui Dumnezeu la plângerile profetului Habacuc, ca și plângerile noastre cu privire la trudă, la nelegiuiri, la crime și la război (cf. Hab 1,2-3), este: "Cel drept va trăi prin credință", adică va rezista relelor prin credință, va aștepta și va primi mântuirea numai cel care are credință în toate (cf. Hab 2,3-4), prudență și recunoștință când ne merge bine și credință și statornicie când vine greul.

Numele "Habacuc" înseamnă "îmbrățișarea dragostei", ceea ce ne duce cu gândul la modul plin de căldură în care Dumnezeu ne ia în brațele sale sau la modul în care închinătorii săi se țin strâns de el. Habacuc i-a pus lui Dumnezeu întrebări profunde. Având în vedere că Dumnezeu l-a inspirat pe profet să consemneze conversația dintre ei, putem considera că Habacuc a pus acele întrebări și în folosul nostru (cf. Hab 2,2). Cartea Habacuc ne ajută să înțelegem ce înseamnă să ne bizuim pe Dumnezeu prin credință. Începe cu o plângere și se încheie cu un cânt.

Psalmul responzorial 95, ne duce pe țărmul Mării Roșii, unde odinioară un popor răscumpărat după ce a cântat cu bucurie cântul eliberării (cf. Ex 15,1-21). Ce trist este că chiar de la primii de la această cântare, din cauza lipsei de apă în pustiu, poporul a cârtit împotriva lui Dumnezeu. Istoria lui Israel ne învață că putem fi martori ai lucrărilor lui Dumnezeu și totuși să nu-i cunoaștem căile (cf. Ps 95,9-10)! Ea ne arată, de asemenea, că nu numai Faraon cel nelegiuit și-a "împietrit inima" (Ex 8,15.32), dar și Israel a făcut la fel. Chiar numele de Masa = ispită (cf. Ex 17,7) și de Meriba = contestație, ceartă, au rămas pentru totdeauna gravate în istorie (cf. Num 11,3-34). Fie ca aceste momente să nu fie și pe drumul nostru! Psalmistul ne spune: "Astăzi, dacă auziți glasul lui, nu vă împietriți inimile" (Ps 95,8). Fie ca "astăzi" să ascultăm de glasul lui și să trăim toate bucuriile și necazurile prin credință (cf. Evr 3,7), ca "mâine" să intrăm în odihna lui (cf. Evr 4,3)!

Când a fost aruncat pe pământ, satan a hotărât să-și verse mânia asupra slujitorilor lui Dumnezeu și să le fure odihna, deoarece aceștia "respectă poruncile lui Dumnezeu și dau mărturie despre Isus" (Ap 12,9.17). O tactică a Diavolului este persecuția pe care a folosit-o cu Isus, cu discipolii și cu toți creștinii. Dar, adesea, această strategie la cei cu mare credință a avut și are efectul contrar, determinându-i la o mai mare măsură de iubire, de slujire, de unire, de zel creștin și de jertfă, ca la apostoli și la primii creștini. O altă tactică a lui Satan este să exploateze înclinațiile noastre păcătoase. Pentru a rezista acestei stratageme, ne trebuie mult curaj, întrucât lupta se duce în interior, împotriva dorințelor nepotrivite din inima noastră (cf. Ef 6,12-18), inimă care este "nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea" (Ier 17,9; Iac 1,14-15. Pentru acestea avem nevoie să reaprindem și să-l creștem în fiecare zi ca pe un foc, germenul credinței pe care l-am primit la Botezul nostru. În casele izraeliților, focul consta deseori numai din niște tăciuni aprinși. Aceștia puteau fi "ațâțați" pentru a se aprinde și pentru a face mai multă căldură. Astfel, noi suntem încurajați împreună cu Timotei să devenim pe deplin absorbiți de datoriile noastre, ațâțând ca pe un foc darul spiritual care ni s-a încredințat la Botez (cf. 2Tim 1,6). Căci și unul fiecare dintre noi trebuie să vestim Evanghelia mântuirii prin Cristos și de multe ori printre potrivnici.

Curaj, îi scrie Paul copilului său preaiubit, Timotei și nouă, nu te rușina și nu te înspăimânta în a da bună mărturie despre Cristos, dar să reaprinzi darul lui Dumnezeu care este în tine prin impunerea mâinilor mele, căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci Duhul tăriei, al iubirii și al chibzuinței care locuiește în noi, și suferă împreună cu mine pentru evanghelie după puterea lui Dumnezeu (cf. 2Tim 1,6-8). Mântuitorul nostru Isus Cristos nu s-a schimbat. Victoria câștigată de el asupra morții este pentru veșnicie. Toate punctele de sprijin exterioare pot să se prăbușească, dar credința noastră se bizuie pe Domnul cel viu și atotputernic (cf. 2Tim 1,10-12). Ia ca normă cuvintele sănătoase pe care le-ai auzit de la mine, în credința și iubirea care este în Cristos Isus! Păstrează depozitul cel bun prin Duhul Sfânt care locuiește în noi (cf. 2Tim 1,13-14)!

Nu numai că toate datoriile noastre au fost plătite și că am fost eliberați din starea în care ajunsesem din cauza păcatului, dar aflăm spre uimirea și bucuria noastră că potrivit scopului pe care Dumnezeu îl are cu oamenii, a pregătit pentru cei care îl iubesc, lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit și la inima omului nu s-au suit" (1Cor 2,9). Iar sfântul Petru în versetul de la Evanghelie ne asigură: "Cuvântul lui Dumnezeu rămâne în veci. Acesta este cuvântul care v-a fost vestit prin evanghelie" (1Pt 1,25), dar pe care trebuie să-l vestim și noi "casnicii lui Dumnezeu" (Ef 2,19). Amin.

Pr. Ioan Lungu
 


lecturi: 304.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat