Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfinții Petru și Paul": Invitație la binecuvântarea orgii clasice și concert

Duminică, 13 octombrie 2019, la ora 10.30, întreaga comunitate din Bacău se află în mare sărbătoare. Nunțiul apostolic, arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, însoțit de mai mulți preoți, va celebra sfânta Liturghie pontificală și va binecuvânta orga clasică din biserica "Sfinții Petru și Paul", Parohia "Sfântul Nicolae", Bacău.

După sfânta Liturghie va urma un concert de orgă susținut de Alexandru Catău, invitat de la Paris. La început va interpreta la orgă chiar nunțiul apostolic.

Programul de concert susținut de Alexandru Catău:
- J.S. Bach - Preludiu în Mi bemol major BWV 552;
- A. Catău - 3 improvizații de caracter;
- C.M. Widor - Simfonia nr. 5 pentru orgă în fa minor: Allegro vivace (p. 1); Allegro cantabile (p. 2); Toccata (p. 5).

Vă invităm la sărbătoarea noastră!

* * *

Scurt istoric

Locuitorilor micuțului orășel Kuppenheim nu le mai era suficientă orga mică, cu două claviaturi manuale. O aveau din anul 1910, scăpând intactă conflagrațiilor mondiale. Și-au dorit altceva. Au extins balustradele corului și au dat comandă pentru una acționată electro-pneumatic. Așa că au luat hotărârea să cumpere una mai mică, mecanică. Ca să mai recupereze ceva, au scos-o pe cea mare la vânzare. După aproximativ un an de zile, au început demersurile de achiziționare din partea părintelui decan Isidor Dâscă.

În luna februarie 2014, domnul Ioan Bejan și părintele Cristian Ignat am ajuns în Kuppenheim pentru a vedea cât de "bătrân" este instrumentul și am ajuns la concluzia că este un instrument valoros. Demontatul în Germania a început în luna mai, 2014. Componentele importante și toate mecanismele care trebuiau restaurate au fost aduse la București într-un atelier, unde s-a muncit toată vara acelui an. În octombrie s-a început prima etapă în biserica "Sfinții Petru și Paul", aceea de a monta schelele și de a amenaja locul, iar din ianuarie 2015, au început lucrările.

Orga din biserica "Sfinții Petru și Paul" are trei claviaturi. Legătura dintre clape și ventilul aferent se poate realiza: mecanic (prin pârghii), pneumatic (prin țevi de presiune, din plumb sau alte materiale), electric (ventilul fiind acționat de electromagneți) sau electronic. Această orgă are tractură electro-pneumatică.

Acolo, consola fiind lângă instrument, nu se ridicau probleme tehnice de transmisie. În biserica din Bacău, crescând distanța, ar fi apărut probleme de întârziere în transmisia electrică analogică. Acest lucru nu ar mai fi ajutat organistul. Dar având în vedere că tehnologia bitului a fost implementată și în orgă, transmisia prin fibră optică sau sistem wireless este aproape instantanee, pierderea fiind de o milisecundă.

Intrând în pădurea de fluiere, cel mai mare are 5 metri, este din metal, având un diametru de 230 mm, și frecvența de 32 HZ. Cel mai mic fluier are 10 mm, este tot din metal, cu 4 mm în diametru și frecvența de 16.000 HZ. Vibrația coloanei este de ambele forme: fluiere labiale și fluiere cu ancie. Deși față de orga demontată din Germania avea un total de 42 de registre sonore, dintre care 8 registre de ancie, cu un total de 2.695 de fluiere, dintre care 132 trecute în prospect, orga montată în Bacău este mult mai mare. Prin extindere au fost adăugate încă 5 registre, între care trompeta spaniolă. Acum, orga are 47 de registre, dintre care 9 de ancie, cu 2.937 de fluiere, 277 în prospect.

* * *

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei orgi clasice, în primul rând credincioșilor care au contribuit cu obolul lor, domnului Ion Bejan care a lucrat timp de 5 ani la această orgă, părintelui Cristian Ignat, profesor la Seminarul din Bacău, care a contribuit la achiziționarea acestei orgi, și tuturor celor care au dat o mână de ajutor. Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toți și toate cântările la orgă să fie ca o rugăciune care să-i binecuvânteze.

Pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău
 


lecturi: 1943.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat