Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Hramul conventului și hirotonire de diaconi

Vineri, 4 octombrie, 2019, comunitatea fraților de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au celebrat cu mare solemnitate și bucurie hramul conventului în sărbătoarea "Sfântului Părinte Francisc din Assisi", cu acest prilej fiind hirotoniți diaconi 4 noi frați franciscani: 3 frați ai Provinciei noastre - fr. Emanuel-Petrică Blaj (Parohia "Înălțarea Domnului" - Sagna), fr. Mihai Cherecheș (Parohia "Sfânta Treime" - Butea), fr. Cristian Pal (Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Nisiporești) și un frate al Custodiei Ordinului Fraților Minori Capucini din România: fr. Adrian Joca Benchea (Parohia "Sfântul Marcu" - Cleja, BC).

Frații au pregătit cu mult entuziasm și seriozitate această sărbătoare, pentru ca ea să fie într-adevăr un moment de laudă și mulțumire lui Dumnezeu și slujitorului Său, sfântul Francisc, un nou început binecuvântat de an formativ și academic și o bucurie autentică pentru frații neodiaconi. Acest moment de sărbătoare a fost pregătit și la nivel spiritual, mai întâi printr-o zi de reculegere (în ziua de luni, 30 septembrie) iar apoi prin celebrarea și rugăciunea Transitus-ului, adică a trecerii Sfântului Părinte Francisc din această lume în patria fericiților din ceruri, în seara zilei de 3 octombrie, în capela Institutului, așa cum se obișnuiește în tradiția franciscană; cu acest prilej, cei trei frați candidați la diaconat ai Provinciei noastre au rostit jurământul și profesiunea de credință, așa cum prevăd sfintele canoane înaintea hirotonirii. Această celebrare a fost prezidată de Ministrul provincial, pr. Teofil Petrișor, care în cuvântul de învățătură a prezentat fraților portretul Sfântului Francisc ca om evanghelic, care a întrupat în viața sa, prin ascultare, slujire și trăire, Cuvântul Domnului, devenind o imagine vie și mereu actuală a lui Cristos și a Evangheliei sale.

Sfânta Liturghie solemnă a hramului cu ritualul hirotonirii diaconale a avut loc la ora 10.30, în capela Institutului Teologic, și a fost prezidată de Excelența Sa Mons. Iosif Păuleț, episcop de Iași, însoțit de prezența și participarea părintelui ministru provincial, Teofil Petrisor, a părintelui custode al fraților capucini, Lucian Dumea, a tuturor celorlalți părinți și profesori, a numeroși preoți oaspeți și a unui mare număr de credincioși. Pentru toți cei prezenți, dar în special pentru noii candidați la diaconat, Preasfințitul Iosif a adresat un puternic și entuziast cuvânt de învățătură, plecând de la Cuvântul lui Dumnezeu și de la mărturia de sfințenie a Sărăcuțului din Assisi. Astfel, Preasfinția Sa ne-a provocat pe toți să medităm la trei cuvinte ce exprimă realități capitale ale vieții de sfințenie a sfântului Francisc și ale vocației fiecăruia, acestea fiind: cruce, slujire și comuniune. Din contemplarea crucii și a Răstignitului să ne luăm forța necesară pentru a merge înainte, prin slujire să edificăm Biserica și să predicăm Evanghelia, în primul rând cu exemplul vieții, iar prin comuniunea cu Cristos să creăm comuniune și între noi!

La sfârșitul acestei solemne și înălțătoare celebrări, frații au fost bucuroși să primească cuvântul de mulțumire al fraților neodiaconi, rostit de pr. diac. Mihai Cherecheș; de asemenea, părintele provincial a ținut să adreseze un cuvânt de salut, de recunoștință, de felicitare și de urare Preasfințitului Iosif, pentru noua misiune apostolică încredințată și la prima sa vizită oficială în comunitatea conventuală și în institutul din Roman. La rândul său, Excelența Sa a adresat fraților și noilor părinți diaconi felicitările, urările și binecuvântarea Preasfinției Sale pentru noul an de studiu, de muncă și de formare ce le stă înainte, invitând pe toți la bucurie, o bucurie adevărată care să se vadă și pe chipuri.

Îl rugăm pe Domnul și pe sfântul nostru părinte Francisc să binecuvânteze noul an formativ și academic, precum și pe frații care au fost hirotoniți în treapta diaconatului!

Pr. Iosif-Eduard Cadar, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Hramul conventului și hirotonire de diaconi
 


lecturi: 2232.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat