Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc către episcopii europeni: "Caritatea este cel mai mare antidot împotriva sfâșierilor din timpul nostru"

De M. Chiara Biagioni

Caritatea "este cel mai mare antidot împotriva tendințelor din timpul nostru, pline de sfâșieri și de contrapoziții. Așadar angajarea voastră să fie o angajare de caritate. Ea este calea maestră a vieții creștinului". Aceasta este "misiunea" pe care papa Francisc o încredințează episcopilor europeni. Într-un mesaj lung trimis președinților Conferințelor Episcopale din Europa reuniți la Santiago de Compostela pentru Adunarea Plenară a CCEE, papa citează din nou Evanghelia lui Matei și scrie: "Ori de câte ori facem chiar și unul din aceste lucruri unui frate al nostru, l-am făcut Domnului Isus! Această gratuitate constituie un semn tangibil de speranță, pentru că ne face să-l privim pe celălalt ca persoană".

Europa în ultimii ani n-a dat ceea ce are mai bun: cronicile sale se umplu cu granițe închise, uși inaccesibile, frici și respingeri. În loc să oprească acest proces, partidele politice au construit adevărate succese electorale profitând cu viclenie de reacțiile oamenilor. Cu privire la acest punct, papa este neechivoc: "Populismele din aceste timpuri pe care le vedem răspândindu-se se hrănesc din căutarea continuă de contraste, care nu deschid inima, ba chiar o închid între ziduri de resentiment sufocant". "Antidotul" la această derivă este unui singur, caritatea, deoarece "caritatea - explică papa - deschide și ne face să respirăm". "Nu contrapune persoanele, ci vede reflectate în «nevoia celor din urmă» necesitățile fiecăruia dintre noi, pentru că toți suntem un pic lipsiți, toți suntem un pic fragili, toți avem nevoie de îngrijiri".

Reuniți de la 3 la 6 octombrie la Santiago de Compostella, oraș care păstrează mormântul apostolului Iacob și este destinație a mii de pelerini în fiecare an, episcopii se vor confrunta în aceste zile cu privire la situația culturală, politică și socială a continentului european și la rolul pe care Bisericile sunt chemate să-l desfășoare pentru a trezi conștiința popoarelor. "Europa, timp de trezire? Semnele speranței", este tema aleasă anul acesta și pentru a o trata au chemat-o pe filozofa franceză Chantal Delsol. Papa, adresându-se președinților Bisericilor europene, cere să nu "se prezinte din nou scheme din trecut" și să stea alături de bărbații și de femeile din timpul nostru. Și adaugă: "Întreprinzând acest drum de apropiere de aproapele, aplecându-se asupra rănilor celor care sunt rătăciți, lipsiți de apărare și marginalizați, Biserica va reînnoi angajarea sa pentru edificarea Europei". Mesajul se încheie apoi cu un apel: "poporul lui Dumnezeu să nu înceteze să se străduiască pentru un nou umanism european, capabil să dialogheze, să integreze și să genereze, valorizând în același timp ceea ce este mai îndrăgit de tradiția continentului: apărarea vieții și a demnității umane, promovarea familiei și respectul față drepturile fundamentale ale persoanei. Prin această angajare Europa va putea crește ca o familie de popoare, ținut de pace și de speranță".

Un mesaj de speranță. Episcopii europeni vor să ajute continentul european să se iubească pe sine însuși determinați de convingerea că dincolo de toate încercările și provocările prin care trece, există în Europa o bogăție de bine și de speranță. "Și noi vedem întunericul - spune cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al CCEE -, dar tocmai pentru că îl vedem vrem să indicăm luminile, știind că răul nu va putea învinge niciodată binele". Cardinalul cheamă la cooperare în această mare reconstruire a Europei și celelalte Biserici creștine. Întrebarea este:; "ce anume putem face noi? Ce anume spune Duhul Bisericilor? Cum să contribuim la drumul european?". Și afirmă: "Din acest sanctuar - bogate în secole și în credință - am vrea să dăm un mesaj de speranță Europei aflate în suferință".

Luând cuvântul pentru un salut adresat participanților, monseniorul Julian Barrio Barrio, arhiepiscop de Santiago de Compostela, conclude: "În acest moment fac ecou la rugăciunea pe care poetul Dante a pus-o pe buzele lui Beatrice adresându-mă apostolului Santiago: «Fă să răsune speranța de sus»". "Desigur - a adăugat el - nu este vorba de a crea o Europă paralelă cu aceea existentă, ci de a arăta acestei Europe că sufletul său și identitatea sa sunt profund înrădăcinate în creștinism, pentru a-i putea oferi cheia de lectură a propriei vocații în lume".

(După agenția SIR, 3 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 448.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat