Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul Amazonia: în centru evanghelizarea și îngrijirea "casei comune"

"Evanghelizarea și necesitatea de a ne îngriji de casa comună", care înseamnă "a apăra toată viața ființelor umane și a ne îngriji de biodiversitate", vor fi în centrul Adunării speciale a Sinodului Episcopilor pentru regiunea Panamazoniană, care se va desfășura în Vatican de la 6 la 27 octombrie 2019 despre tema: Amazonia: noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală. Asta a susținut cardinalul Claudio Hummes, OFM, președinte al Rețelei Ecleziale Panamazoniene (REPAM) și raportor general al Adunării, la conferința de presă de prezentare a întâlnirii ecleziale iminente, desfășurată astăzi, 3 octombrie 2019, în Vatican.

Cardinalul, care este arhiepiscop emerit de São Paulo, a spus și că printre temele care vor fi tratate va fi "urgența ambientală, indigenii și pădurea". "O adevărată abordare ecologică - a explicat el - devine mereu o abordare socială, care trebuie să integreze dreptatea în discursul cu privire la ambient pentru a ascultă atât strigătul pământului cât și pe cel al săracilor". Săraci care, în Amazonia, "sunt mai ales indigenii, micii agricultori și cei care trăiesc în periferiile orașelor". Și din moment ce "nu există două crize, una ecologică și una socială, ci o singură criză socio-ambientală", "soluțiile cer o abordare integrală, pentru a combate sărăcia, a restitui demnitatea celor excluși și a ne îngriji de creație, pentru că totul este conectat".

La Adunare vor lua parte 184 de părinți sinodali. Sunt toți episcopii din regiunea care se extinde în cadrul a 9 state (Guyana franceză, Republica Cooperatistă Guyana, Surinam, Venezuela, Columbia, Ecuador, Brazilia, Bolivia, Peru), episcopi care provin din alte Biserici particulare și organisme ecleziale regionale sau continentale și conducătorii dicasterelor din Curia Romană care au o oarecare competență cu privire la temă. Numai câteva din datele furnizate de cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, care a subliniat că Adunarea specială este "o tipologie de Sinod convocată pentru «a trata materii care se referă mai mult la una sau mai multe zone geografice determinate» (Constituția apostolică Episcopalis communio, art. 1, 3º). Însă chiar dacă se focalizează atenția asupra unui teritoriu specific, fiecare Sinod se referă mereu și oricum la Biserica universală".

Participă la Sinod 6 delegați fraterni, reprezentând alte Biserici și comunități ecleziale prezente în teritoriul amazonian. De importanță deosebit este și prezența a 12 invitați speciali, "numărul cel mai ridicat până acum printre participanții la o Adunare specială. Au fost aleși datorită înaltei lor competențe științifice sau pentru că sunt membri ai realităților care în cele mai variate moduri desfășoară activități de natură umanitară sau tind la salvgardarea ambientului. Integrează numărul participanților 25 de experți, desemnați din cauza competențelor științifice în diferite domenii".

Auditorii și auditoarele sunt 55. Printre ei figurează specialiști și lucrători din pastorație, a căror majoritate provine din regiunea panamazoniană, chiar și din locurile cele mai interne. În acest grup sunt 10 călugărițe prezentate de Uniunea Internațională a Superioarelor Generale (UISG). "Numărul în ansamblu al călugărițelor este mai mare decât la celelalte Sinoade, ca mărturie a relevanței pastorale și misionare pe care o exercită".

"Printre participații la Sinod cu titlu diferit, se evidențiază și prezența a 17 reprezentanți ai diferitelor popoare originare și etnii indigene, între care 9 femei. Ei aduc glasul și mărturia vie a tradițiilor, a culturii și a credinței oamenilor lor și contribuie la schițarea unei cunoașteri a situației din regiunea panamazoniene care să răspundă cât mai mult posibil la realitatea locală".

Numărul total al femeilor care participă la lucrările sinodale este de 35: 2 sunt invitate speciale, 4 experte (din care 2 sunt surori) și 29 de auditoare (18 sunt surori).

"Ținând cont că una din axele tematice ale Sinodului se învârte în jurul problematicii ecologice, secretariatul general a promovat câteva inițiative cu scopul de a limita poluarea și de a favoriza sustenabilitatea ambientală, în măsură să contribuie, pe cât posibil, la salvgardarea casei comune". Printre acestea: înscrierile numai online; paharele ca vor fi utilizate vor fi din material biodegradabil; geanta cu materialul de lucru pentru documentele care vor fi distribuite are cel mai mare număr de certificate de proveniență și de filieră de lucrare.

(După AsiaNews.it, 3 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 424.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat