Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinod, cardinalul Marc Ouellet: "Nu sunt împotriva lui viri probati, ci sceptic"

De Salvatore Cernuzio

"Nu sunt împotrivă, ci sunt sceptic". Cardinalul Marc Ouellet declară public poziția sa cu privire la problema care, de multe luni, aprinde dezbaterea în jurul Sinodului despre Amazonia care se va ține în Vatican de la 6 la 27 octombrie 2019. Adică aceea a "viri probati", hirotonirea bărbaților căsătoriți de o anumită vârstă și cu credință dovedită care să poată distribui sacramentele. O posibilitate prevăzută deja în Biserica antică și care a fost discutată în Sinodul din 2005, dar care acum, din diferite părți, este interpretată ca preludiu pentru abolirea celibatului.

Un risc probabil de temut și de cardinalul Ouellet, prefect al Congregației pentru Episcopi și președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină, care la patru zile de la deschiderea adunării sinodale a publicat o carte, "Prieteni ai mirelui" (editată de Cantagalli), pentru a aprofunda "o viziune reînnoită a celibatului sacerdotal".

Expirarea este curioasă, însă opera cardinalului canadian, "ratzingerian de fier" și "conservator deschis" așa cum este cunoscut în Curie, nu vrea să fie un atac la Sinod nici un mod pentru a influența discuțiile părinților. Cel puțin așa a asigurat același autor în această dimineață, în timpul prezentării volumului în Sala Marconi din Palatul Pius.

Ouellet a rămas ferm pe pozițiile sale: "Nu cred că pentru a avea o față amazoniană, Biserica are nevoie de preoția căsătorită", dar folosește tonuri conciliante cu privire la dezbaterea care va avea loc în mod inevitabil în aulă cu privire la tem: "Până la urmă Duhul Sfânt este cel care conduce lucrările". Desigur se distanțează de unii colegi episcopi și cardinali care, recent, au publicat documente de opt pagini împotriva presupuselor "erori teologice grave și erezii" conținute în Instrumentum laboris. Aceiași care au lansat "o cruciadă de post și rugăciune" de la începutul până la sfârșitul adunării pentru a evita derive în Biserică.

"Las altora libertatea de a se exprima - comentează prefectul episcopilor -, eu am exprimat punctul meu de vedere. Sunt încrezător pentru că papa este succesorul lui Petru și un om de discernământ, precum și de mare mărturie. Deci, eu drept colaborator al său, încerc să fac tot ce pot mai bun".

Pentru Ouellet este "prea repede" pentru a spune dacă vor fi despicări în cazul în care propunerea lui "viri probati" ar fi aprobată de majoritatea de 2/3 a părinților votanți, deci pusă negru pe alb într-o exortație apostolică a pontifului devenind magisteriu al Bisericii. "Nu pot să anticipez acum un răspuns, este prea repede. Trebuie trăit evenimentul, trebuie urmată reflecția. Sunt toți episcopii din Amazonia și alți invitați, ne vor face să conștientizăm condițiile culturale și ecleziale din acest teritoriu imens, toate problematicile ecologice, protejarea populațiilor și a problemelor antropologice fundamentale. Cred că va fi un schimb pozitiv și bogat".

Deci, nicio scânteie, așa cum s-a întâmplat în dublul Sinod despre familie din 2014-2015. Și totuși sunt cei care ajung să imagineze și o "schismă" după adunarea despre Amazonia. "Acest eveniment a fost convocat de Sfântul Părinte în lumina spiritului și a rugăciunii. Să nu uitați, Duhul Sfânt este cel care conduce lucrările", afirmă clar cardinalul. Sinodul, adaugă el, este "un exercițiu spiritual de mare însemnătate" și, tocmai pentru aceasta, "trebuie să fie condus cu deschidere a inimii, fără prejudecăți care închid înainte de a începe să auzim ce au de spus episcopii care sunt acolo".

În afară de asta, problema lui viri probati pentru conducătorul Dicasterului este "o ipoteză foarte, foarte, secundară. Problemele esențiale nu sunt acelea". Totuși, unii episcopi din diferitele vicariate din "cuenca" Amazonicas nu gândesc așa; ba chiar mulți vorbesc despre o adevărată "necesitate" considerând că există comunități indigene, la care cu greu se poate ajunge după multe ore (sau, chiar, după zile) de călătorie în canoe, care primesc Euharistia o dată la fiecare două luni.

Pentru Oullet sunt clare aceste situații, însă consideră oricum "contraproductiv pentru evanghelizare a introduce alternative" care să poată pune la îndoială "puterea evanghelizatoare a celibatului". Care "nu este o dogmă", afirmă el, "ci o legătură foarte strânsă, foarte intimă, cu Cristos atât pentru episcop cât și pentru preot".

Cât privește cazul specific din Amazonia, ea "a fost evanghelizată 80% de comunități călugărești, preoți, grupuri de consacrați", afirmă cardinalul. "Dacă vocațiile sunt în scădere, dacă nu mai avem preoți pentru a-i trimite, trebuie găsită o alternativă. Nu sunt împotriva lui viri probati, ci sunt sceptic. În Amazonia lipsesc cateheții, nu au nici măcar diaconi. Să înceapă de la alte lucruri înainte de a se gândi că pentru comunitățile îndepărtate sunt necesari viri probati. Trebuie luat act de condițiile concrete ale fiecărui loc și a dezvolta o evanghelizare înculturată pentru ca indigenii să se simtă parte din comunitate. Dar nu cred că preoția căsătorită este o soluție".

În sfârșit, cardinalul Ouellet își scoate o pietricică din pantof cu acela care afirma că riscă să devină prea autoreferențială o dezbatere numai cu privire la slujiri și nu cu privire la exigența credincioșilor de a primi sacramentele. "Cum de nu vorbim despre necesitatea de sacramente și după aceea mirul a devenit un adio și nu inserare în adunare?", a întrebat el. "Până la ce punct se ia în serios pregătirea tinerilor și copiilor care se miruiesc și apoi dispar? Părinții vin împreună cu copiii, apoi după mir nu se mai vede nimeni".

(După Vatican Insider, 2 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 731.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat