Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc dedică o duminică Bibliei, "cartea poporului lui Dumnezeu"

De Iacopo Scaramuzzi

Papa Francisc a decis să dedice duminica a treia din timpul de peste an Sfintelor Scripturi, "cartea poporului lui Dumnezeu", pentru ca, mergând pe urma Conciliului Vatican II, să crească tot mai mult în rândul credincioșilor "familiaritatea religioasă și asiduă" cu Biblia, care nu poate să fie monopolizată de "câteva cercuri sau la grupuri preferate", nici nu poate fi obiect de "interpretare fundamentalistă" ci ar trebui în schimb să-i inducă pe păstori să facă "orice efort pentru ca să pregătească unii credincioși să fie adevărați vestitori ai Cuvântului cu o pregătire adecvată" având conștiința, deja indicată de papa în timpul Jubileului milostivirii, că Cuvântul lui Dumnezeu "deschide larg drumul împărtășirii și solidarității".

Jorge Mario Bergoglio a semnat un motu proprio, publicat la 30 septembrie 2019 de Vatican, al cărui titlu Aperuit illis preia versetul din Evanghelia lui Luca 24,45, "Le-a deschis mintea ca să înțeleagă Scripturile". "Este unul din ultimele gesturi făcute de Domnul înviat, înainte de Înălțarea sa", explică Francisc în incipit. "Se arată discipolilor în timp ce sunt adunați împreună, frânge pâinea cu ei și le deschide mintea spre înțelegerea Sfintelor Scripturi".

Biblia, scrie papa iezuit, "nu poate să fie numai patrimoniul câtorva și cu atât mai puțin o culegere de cărți pentru câțiva privilegiați. Ea aparține, înainte de toate, poporului convocat pentru a o asculta și a se recunoaște în acel Cuvânt. Adesea, se observă tendințe care încearcă să monopolizeze textul sacru izolându-l la câteva cercuri sau la grupuri preferate. Nu poate să fie așa. Biblia este cartea poporului Domnului care în ascultarea sa trece de la împrăștiere și de la dezbinare la unitate. Cuvântul lui Dumnezeu îi unește pe credincioși și îi face un singur popor" și "pentru că ea este cartea poporului, cei care au vocația de a fi slujitori ai Cuvântului trebuie să simtă puternic exigența de a-l face accesibil pentru propria comunitate".

"Marea majoritate a creștinilor noștri nu cunoaște Sfânta Scriptură și singura dată este atunci când o ascultă în timpul celebrării euharistice de duminică sau din alte oportunități", a explicat într-un interviu la Vatican News monseniorul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. "Biblia este cartea cea mai răspândită dar este probabil și cea mai încărcată de praf pentru că nu este ținută în mâinile noastre. Papa ne invită cu această Scrisoare să ținem în mâini zilnic pe cât este posibil Cuvântul lui Dumnezeu pentru a-l face să devină rugăciunea noastră".

La încheierea Jubileului extraordinar al milostivirii, amintește Francisc în motu proprio, "am cerut ca să se gândească la «o duminică dedicată în întregime Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a înțelege bogăția inepuizabilă care provine din acel dialog constant al lui Dumnezeu cu poporul său»", amintește papa însuși citând scrisoarea apostolică Misericordia et misera. "De aceea, cu această Scrisoare, vreau să răspund la atâtea cereri care au venit la mine din partea poporului lui Dumnezeu, pentru ca în toată Biserica să se poată celebra în unitate de intenții Duminica Bibliei".

Papa stabilește "ca Duminica a III-a din timpul de peste an să fie dedicată celebrării, reflecției și divulgării Cuvântului lui Dumnezeu" și subliniază că această duminică "se va situa într-un moment oportun din acea perioadă a anului, când suntem invitați să întărim legăturile cu evreii și să ne rugăm pentru unitatea creștinilor. Nu este vorba de o simplă coincidență temporală: a celebra Duminica Bibliei exprimă o valență ecumenică, pentru că Sfânta Scriptură arată celor care se pun în ascultare drumul care trebuie urmat pentru a ajunge la o unitate autentică și solidă". Măsura a fost semnată de episcopul de Roma "la Sfântul Ioan din Lateran", la 30 septembrie, comemorarea liturgică a sfântului Ieronim la începutul celei de-a 1600-a aniversări a morții sale.

Papa Francisc subliniază continuitatea inițiativei sale cu Conciliul, și îndeosebi cu constituția dogmatică Dei Verbum, ale cărei pagini "merită mereu să fie meditate și trăite" și amintește de asemenea exortația apostolică post-sinodală Verbum Domini a lui Benedict al XVI-lea, "care constituie o învățătură pentru comunitățile noastre de care nu se poate face abstracție".

"A asculta Sfintele Scripturi pentru a practica milostivirea: aceasta este o mare provocare în fața vieții noastre", scrie papa. "Cuvântul lui Dumnezeu este în măsură să deschidă ochii noștri pentru a ne permite să ieșim din individualismul care conduce la asfixie și la sterilitate în timp ce deschide larg drumul împărtășirii și al solidarității".

Papa indică unele riscuri care trebuie evitate atunci când este vorba de Sfintele Scripturi: "Adesea se riscă să se separe între ele Sfânta Scriptură și Tradiția, fără a înțelege că împreună sunt singurul izvor al Revelației", subliniază papa, dar "înainte de a deveni un text scris, Sfânta Scriptură a fost transmisă oral și menținută vie de credința unui popor care o recunoștea ca istoria sa și principiu de identitate în mijlocul atâtor alte popoare. De aceea, credința biblică se întemeiază pe Cuvântul viu, nu pe o carte". În afară de asta, "Rolul Duhului Sfânt în Sfânta Scriptură este fundamental. Fără acțiunea sa, riscul de a rămâne închiși numai în textul scris ar fi mereu alarmant, făcând ușoară interpretarea fundamentalistă, de care trebuie să rămânem departe pentru a nu trăda caracterul inspirat, dinamic și spiritual pe care îl are textul sacru". Pontiful latinoamerican mai subliniază că "acela care se hrănește în fiecare zi din Cuvântul lui Dumnezeu devine, ca Isus, contemporan al persoanelor pe care le întâlnește; nu este tentat să cadă în nostalgii sterile în privința trecutului, nici în utopii lipsite de fundament în privința viitorului".

În motu proprio papa se limitează să dea câteva indicații de maximă pentru celebrarea duminicii dedicate Sfintelor Scripturi: "va fi important - scrie el - ca în celebrarea euharistică să poată fi întronat textul sacru, așa încât să fie clar pentru adunare valoarea normativă pe care o posedă Cuvântul lui Dumnezeu. În această duminică, în mod deosebit, va fi util să se evidențieze proclamarea sa și să se adapteze omilia pentru a scoate în evidență slujirea care se aduce Cuvântului Domnului. În această duminică episcopii vor putea să celebreze ritul lectoratului sau să încredințeze o slujire asemănătoare, pentru a aminti importanța proclamării Cuvântului lui Dumnezeu în liturgie. De fapt, este fundamental ca să nu dispară orice efort pentru ca să se pregătească unii credincioși ca să fie adevărați vestitori ai Cuvântului cu o pregătire corespunzătoare, așa cum se întâmplă de acum în manieră obișnuită pentru acoliți sau pentru slujitorii extraordinari ai Împărtășaniei. În același mod, parohii vor putea găsi formele pentru înmânarea Bibliei, sau a unei cărți din ea, întregii adunări în așa fel încât să se evidențieze importanța de a continua în viața zilnică citirea, aprofundarea și rugăciunea cu Sfânta Scriptură, cu o referință deosebită la lectio divina".

Pontiful le amintește preoților că este necesar ca "să se dedice timp oportun pentru pregătirea omiliei. Nu se poate improviza comentariul la lecturile sacre. Nouă, predicatorilor, ni se cere, mai degrabă, angajarea de a nu ne lungi peste măsură cu omilii înfumurate sau argumente străine. A face să se intre în profunzimea Cuvântului lui Dumnezeu, cu un limbaj simplu și adaptat la cel care ascultă, îi permite preotului să ducă și la descoperirea «frumuseții imaginilor pe care Domnul le folosea pentru a stimula practicarea binelui» (ibid.)". Și "este bine ca și cateheții, prin slujirea pe care o ocupă de a ajuta să se crească în credință, să simtă urgența de a se reînnoi prin familiaritatea și studierea Sfintelor Scripturi, care să le permită să favorizeze un adevărat dialog între cei care-i ascultă și Cuvântul lui Dumnezeu".

Desigur, precizează papa Bergoglio, "ziua dedicată Bibliei vrea să fie nu «o dată pe an», ci o dată pentru tot anul, pentru că avem nevoie urgentă să devenim familiari și intimi ai Sfintei Scripturi și ai Celui Înviat, care nu încetează să frângă Cuvântul și Pâinea în comunitatea credincioșilor. Pentru aceasta avem nevoie să intrăm în familiaritate constantă cu Sfânta Scriptură, altminteri inima rămâne rece și ochii rămân închiși, afectați cum suntem de nenumărate forme de orbire".

(După Vatican Insider, 30 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 440.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat