Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Sfințirea monumentului "România Biruitoare"

Într-o atmosferă de mare solemnitate, vineri, 27 septembrie 2019, a avut loc o ceremonia de dezvelire și inaugurare a Monumentului "România Biruitoare", din Parcul Unirii - 1 Decembrie din Bacău. Ansamblului este compus din reprezentarea alegorică a "României Biruitoare" și statuile din bronz ale Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, făuritorii Marii Uniri de la 1918.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de preoți ai Bisericii Romano-Catolice, în frunte cu părintele decan Isidor Dâscă, și ai Bisericii Ortodoxe, conduși de arhiepiscopul Bacăului și Romanului, ÎPS Ioachim Băcăuanul.

Arhiepiscopul Ioachim Băcăuanul a rostit și un emoționant cuvânt de omagiere și pomenire a eroilor căzuți în Primul Război Mondial, printre care s-au aflat și numeroși preoți militari, care au însoțit și îmbărbătat trupele pe front.

De asemenea, a fost citit și un mesaj din partea episcopului Iosif Păuleț, al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, adresat realizatorilor monumentului, băcăuanilor, în care s-a adus și un prinos de recunoștință eroilor neamului, creștini ortodocși și romano-catolici, deopotrivă.

În încheierea discursului citit de pr. dr. Fabian Doboș în numele episcopului Iosif Păuleț, spunea: "Se cuvine așadar, să înălțăm o rugăciune profundă pentru țara și poporul nostru, pentru eroii noștri, pentru ca Dumnezeu, stăpânul timpului și al istoriei, să-i primească în paradis pe ei, iar pe noi, cei care astăzi îi comemorăm, să ne copleșească cu darurile iubirii sale și să ne binecuvânteze".

Pr. Leonard Farcaș

*

Cuvântul PS Iosif Păuleț, citit de pr. Fabian Doboș

Sfințiile și Preacucerniciile Voastre,
Stimate autorități centrale și locale,
Onorată asistență,

"Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința" (cf. Evr 13,7-17).

Având în fața noastră chipul Regelui Marii Unirii, Ferdinand I, și al Reginei Maria, dar mai ales reprezentarea alegorică "România Biruitoare", ansamblu monumental ridicat și așezat aici, în Parcul Unirii din Bacău, prin grija Asociației "Unlimited Connections", suntem invitați să ne amintim de jertfa înaintașilor noștri și s-o cinstim așa cum se cuvine.

Romano-catolicii de acum 100 de ani au fost trup și suflet alături de soldații ortodocși în dobândirea Unității. Eroii, indiferent de confesiunea lor creștină, vor să ne amintească astăzi că numai prin jertfă se ajunge la victorie. Aceeași învățătură ne-o transmite "Regele întregitor de neam", Ferdinand I, care de-a lungul întregii sale guvernări s-a jertfit continuu pentru poporul său.

Cuvintele pe care le-a scris pentru români în testamentul său din 2 iunie 1925, confirmă acest lucru:

"Gândindu-mă la sfârșitul vieții mele, îndreptez către Atotputernicul prinosul recunoștinței mele că mi-a îngăduit să-mi consacru munca poporului român, a cărui propășire a fost, fără preget și fără încetare, scopul vieții mele. A vrut astfel pronia cerească să nu lase fără rod domnia mea și a dat dragostei mele de neam cea mai scumpă și sfântă răsplată. Ridic până la ultima suflare ruga mea fierbinte ca să binecuvânteze și în viitor soarta poporului român și să hărăzească iubitului meu fiu, viitorul rege al României întregite [Mihai], ajutor ceresc, ca la rândul său să întărească și să sporească moștenirea națională, unind tot mai strâns puterile și însușirile românilor din toate ținuturile și din toate straturile sociale".

În timpul Primului Război Mondial, cât a stat la Iași, pe lângă preocuparea pentru binele întregului popor aflat în suferință, Regele Ferdinand a păstrat cu respect legătura cu Biserica Ortodoxă. Merită menționat și faptul că a luat parte deseori la sfintele Liturghii din catedrala catolică din Iași. De remarcat că Regele Ferdinand a fost un om al lui Dumnezeu, al unității, al adevărului și al corectitudinii morale. Privind acum, la ceas de Centenar, la toate aceste calități ale Regelui Marii Uniri trebuie să hrănim în sufletele noastre ideea că unitatea poporului român cunoaște și dimensiunea spirituală. Căci după cum Regele Ferdinand a reușit să-i unească pe români pentru a dobândi unitatea poporului prin lupta împotriva inamicilor, la fel, orice român trebuie să-și sacrifice timpul și averea, și dacă va fi nevoie însăși viața pentru ca poporul acesta să-și regăsească făgașul spre un viitor mai bun, să trăiască în unire și pace, dar mai ales să dea dovadă de unitate morală prin fidelitatea față de Cuvântul lui Dumnezeu.

Se cuvine așadar, să înălțăm o rugăciune profundă pentru țara și poporul nostru, pentru eroii noștri, pentru ca Dumnezeu, stăpânul timpului și al istoriei, să-i primească în paradis pe ei, iar pe noi, cei care astăzi îi comemorăm, să ne copleșească cu darurile iubirii sale și să ne binecuvânteze!

Bacău, 27 septembrie 2019

PS Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

O relatare amplă de la acest eveniment, cu mai multe fotografii și înregistrări video, a fost publicată de Ziarul "Deșteptarea" din Bacău: www.desteptarea.ro.


 

lecturi: 1076.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat