Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Migrantului, părintele Baggio: a răsturna relatarea negativă

De Luca Attanasio

A readuce totul pe un plan uman, a reduce la tăcere glasurile needucate care s-au înmulțit cu privire la refugiați în ultimii ani, pentru a reîncepe de la o dimensiune personală, de la istorii, nu de la mase. Probabil acesta este mesajul principal pe care papa a voit să-l dea la Ziua Migrantului din Biserica catolică, zi care se celebrează duminică 29 septembrie, ajunsă la a 105-a ediție, pornind de la titlul "Nu este vorba numai de migranți".

Este vorba de persoane, pare să sublinieze papa Francisc, de bărbați, femei, de un număr incredibil de copii: conform raportului publicat de UNHCR la 20 iunie - Ziua Mondială a Refugiatului - reprezintă peste 51% din cei circa 71 de milioane de migranți forțați care umblă prin lume fugind de războaie, persecuții, dezastre ambientale, foame, sărăcie. Este vorba, conform papei, de Isus însuși: "Este cu adevărat [Isus], chiar dacă ochii noștri cu greu îl recunosc: cu hainele rupte, picioarele murdare, cu fața deformată, trupul rănit, incapabil să vorbească limba noastră", a declarat în omilia sa la Meeting-ul de la Migrantes "Liberi de frică", la 15 februarie la Scrofano. Dar după aceea, așa cum este declinat în unul din cele șapte subtitluri, "este vorba și de fricile noastre". În mare parte nefondate, dictate de o propagandă fără scrupule care profită de suferințele indivizilor și măresc un fenomen care de acum, la noi, este redus la termenii minimi: intrările neregulamentare în Italia, în mare parte grație acordului cu Libia semnat în 2017 de ministrul de interne de atunci, Marco Minniti, au trecut de la apogeul ajuns în 2016 - 181 de mii (o cifră considerabilă care reprezintă, însă, 0,3% din populație) - la 24.500 circa în 2018, numărul cel mai scăzut din totdeauna. Apoi, așa cum demonstrează pe larg toate statisticile oficiale, marea majoritate a celor care fug din propriile contexte, nu ajung în Europa, cu atât mai puțin în Italia. În top ten al țărilor găzduitoare, pe primul loc este Turcia (3,7 milioane de refugiați), urmată de Pakistan (1,4), Uganda (1,2), Sudan (1,1) și Liban, o țară mare ca Abruzzo, care primește 1,1 milioane de sirieni (conform unor ONG de acolo, circa două milioane).

- Care este sensul acestei Zile prinse între climatul de xenofobie și speranțe de cotituri cu gust uman? Cum să ne întrebăm în fața acestui popor de evacuați care ajunge la noi după călătorii dramatice? Îl întrebăm pe părintele Fabio Baggio, subsecretar al secțiunii "Migranți și Refugiați" din Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale.

Relatarea în mod substanțial negativă în jurul temei migranților a contribuit la generarea unui sentiment de teamă față de celălalt în multe populații locale. Sensul acestei Zile este tocmai încercarea de a răsturna această relatare: în loc să ne oprim asupra elementelor negative, să încercăm să le evidențiem pe cel pozitive, care sunt atâtea. Multe studii științifice coincid asupra faptului că migrațiile, dacă sunt guvernate în mod oportun, pot aduce bunăstare și prosperitate tuturor, o clasică situație win-win, dacă se acceptă să se vorbească onest și cu profesionalism despre fenomen.

- Conform diferitelor sondaje, atitudinea unei părți semnificative a catolicilor din Italia nu pare în linie cu mesajele papei cu privire la migranți, ce ar trebui să facă mai mult Biserica pentru a-i educa pe credincioși la gânduri și comportamente mai solidare?

Papa, vorbind directorilor naționali ai pastorației pentru migranți în urmă cu exact doi ani, se declara foarte preocupat pentru "semnele de intoleranță, discriminare și xenofobie din Europa", dar în același timp invita să nu se neglijeze suferința multora în fața sosirii în masă a migranților și refugiaților; suferință cauzată de o serie de factori confluenți: criza economică, mărimea și compoziția fluxurilor migratoare, nepregătirea substanțială a societăților găzduitoare și politici naționale și comunitare adesea neadecvate. De fapt, nu este corect a crede că toate comunitățile din Europa, ca și din altă parte, trebuie să fie automat pregătite să primească migranți și refugiați: este nevoie de cunoștințe și pregătire.

- Voi care cu privire la această temă îl ajutați pe papa direct, ce tip de comunicare elaborați pentru a contrasta retorica dominantă și a favoriza conștiință mai mare?

Această Zi este pentru noi fundamentală, lucrăm la ea de multe luni. Vrem să evidențiem așa-numitele știri bune care în general nu câștigă primele pagini ale ziarelor. Din punct de vedere istoric migrațiile au contribuit la dezvoltarea societăților noastre. Însă există o diferență cu privire la migrațiile din trecut: astăzi mulți oameni pleacă fără un adevărat proiect, pentru a-și salva viața sau a scăpa de mizerie. Tocmai pentru aceasta, este fundamental a încerca să se construiască un proiect comun, a-l ajuta pe cel care ajunge să definească un proiect împreună cu comunitatea care primește.

- Papa a dat multă importanță oficiului vostru, cărui fapt se datorează acest privilegiu?

Când a constituit Dicasterul pentru Dezvoltarea Integrală, Sfântul Părinte a voit ca să fie o secțiune dedicată "migranților și refugiaților", "și pe aceasta - a spus el - pentru moment, o conduc eu". Cei doi subsecretari, părintele Michael Czerny (pe care papa Francisc îl va crea cardinal în consistoriul din 5 octombrie 2019, n.r.) și eu, imediat am perceput importanța pe care papa o dădea acestui oficiu și ne-am întrebat de ce. Răspunsul este că migranții și refugiații sunt printre cei mai vizibili locuitori din periferiile existențiale pe care Biserica este chemată astăzi să-i primească, să-i promoveze și să-i integreze. Mesajul din acest an intitulat "Nu este vorba numai de migranți" clarifică bine acest concept. Migranții și refugiații riscă în mod constant marginalizarea și uitarea, pentru că nu sunt considerați parte a grupului "nostru". Sunt "ceilalți" pe care adesea îi izolăm la margini și îi rebutăm deoarece credem că nu vor putea contribui niciodată la bunăstarea noastră. Papa a vorbit adesea despre cultura rebutului care produce atâtea sărăcii printre "fragilii" noștri și despre necesitatea de a echilibra cele două lumi care călătoresc cu viteze diferite. În magisteriul său, papa Francisc a reafirmat adesea necesitatea de a resitua resursele pe baza unei dreptăți globale, pentru ca bogații să nu devină tot mai bogați și săracii tot mai săraci. Pe temele inegalităților și a respectivelor migrații în masă se joacă mult din viitorul nostru ca familie umană și Sfântul Părinte vrea să contribuie cu mesajul său la o schimbare de direcție spre unica țintă sustenabilă: împlinirea proiectului lui Dumnezeu cu privire la lume.

(După Vatican Insider, 28 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 251.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat