Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O slujire generoasă

Cardinalul nord-american William Joseph Levada, prefect emerit al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte emerit al Comisiei Pontificale Biblice, al Comisiei Teologice Internaționale și al Comisiei Pontificale "Ecclesia Dei", a murit în noaptea dintre 25 și 26 septembrie 2019 la Roma, la vârsta de 83 de ani. Succesor direct al lui Joseph Ratzinger la conducerea Sfântului Oficiu, s-a născut la Long Beach, în Arhidieceza de Los Angeles, la 15 iunie 1936. Hirotonit preot la 20 decembrie 1961, a fost ales de Ioan Paul al II-lea la Biserica titulară de Capri și în același timp a fost numit episcop auxiliar de Los Angeles la 25 martie 1983. A primit hirotonirea episcopală la 12 mai și a fost promovat la scaunul arhiepiscopal de Portland în Oregon la 1 iulie 1986. Numit coadiutor de San Francisco la 17 august 1995, a urmat în funcție la 27 decembrie același an. La 13 mai 2005 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei pentru că a fost chemat în Vatican ca prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, devenind prin statut și președinte al Comisiilor Biblice și Teologice Internaționale. În consistoriul din 24 martie 2006, a fost creat cardinal diacon de "Santa Maria in Domnica", și la 8 iulie a fost numit și președinte al "Ecclesia Dei". La 2 iulie 2012 a renunțat la funcțiile de prefect al Congregației și de președinte al celor trei Comisii, iar în 2016 diaconia sa a fost ridicată "pro hac vice" la titlu prezbiteral.

Californian de a patra generație, William Joseph Levada s-a născut la Long Beach, în Arhidieceza de Los Angeles, la 15 iunie 1936. Exceptând un interval de trei ani, când familia sa s-a mutat în Texas, a frecventat școlile elementare și medii superioare în orașul natal, pentru a intra după aceea în seminarul arhidiecezei. Ca seminarist, în 1958, a fost trimis la Roma, la Colegiul Pontifical American de Nord, pentru studiile de teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana, încheiate cu doctoratul în teologie dogmatică magna cum laude.

După ce a primit hirotonirea sacerdotală în 1961 de arhiepiscopul Martin John O'Connor în bazilica "Sfântul Petru", timp de cinci ani a desfășurat activitate parohială la Los Angeles, lucrând și ca prim director al Educației permanente pentru cler și predând teologie la "Saint John's Seminary - School of Theology".

În 1976 a fost chemat în slujba Sfântului Scaun ca oficial al Congregației pentru Doctrina Credinței și în timpul celor șase ani în care a ocupat această funcție a predat și teologie la Gregoriana.

În 1982, s-a întors în Statele Unite ca director executiv al Conferinței Episcopale din California (cu sediu la Sacramento). Anul următor, Ioan Paul al II-lea, acordându-i Biserica titulară de Capri, l-a numit episcop auxiliar de Los Angeles. După două luni a primit hirotonirea episcopală de la cardinalul Timothy Manning.

Vicar episcopal al provinciei Santa Barbara și apoi cancelar și moderator al curiei, în 1986 a fost promovat arhiepiscop de Portland, în statul Oregon. Acolo a luat în posesie canonică la 21 septembrie ca al optulea păstor, dedicându-se în cei nouă ani de slujire vocațiilor sacerdotale și relansării seminarului de la Mount Angel, unde a predat ecleziologie.

Numit arhiepiscop coadiutor de San Francisco în 1995, a luat în posesie canonică la 24 octombrie din acel an și la 27 decembrie a urmat arhiepiscopului John Quinn.

Activ în numeroase comitete ale Conferinței Episcopale din Statele Unite și la consiliile administrative al Catholic University of America, al National Shrine of the Immaculate Conception și al National Catholic Bioethics Center, din 1986 până în 1993 a fost unicul prelat nord-american în Comitetul editorial al Comisiei pentru Catehismul Bisericii Catolice. Este autorul Glosarului publicat în ediția a doua în limba engleză a Catehismului.

În 1997, a participat la Adunarea Specială pentru America a Sinodului Episcopilor și după aceea a fost numit membru al Consiliului post-sinodal. Din iulie 1999 până în mai 2000 a desfășurat îndatoriri instituționale, între care aceea de administrator apostolic al diecezei de Santa Rosa. În cursul anului Marelui Jubileu convocat de papa Wojtyła, a fost numit episcop co-președinte al Dialogului anglicani-catolici din Statele Unite ale Americii (ARC-USA) și în luna noiembrie a fost numărat printre membrii Congregației pentru Doctrina Credinței.

În 2003 a organizat celebrarea celor 150 de ani ai arhidiecezei de San Francisco, culminată cu liturghia jubiliară din 27 iunie la Sant Mary's Cathedral. În noiembrie același an a început, în cadrul Conferinței Episcopale din Statele Unite, trieniul de președinție a Comitetului despre doctrină. A fost și mare prior la locotenenței nord-occidentale nord-americane a Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim și capelan conventual al Asociației occidentale (USA) al Ordinului Militar Suveran de Malta.

Membru al delegației Conferinței Episcopale din Statele Unite la Comisia mixtă pentru Carta și Normele esențiale pentru tutelarea copiilor și a tinerilor, și al unității operative pentru catolicii din viața politică, în 2005 a fost numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, urmând în funcție cardinalului Ratzinger - care a ocupat-o timp de douăzeci și patru de ani - și devenind, prin statut, și președinte al Comisiei Pontificale Biblice și al Comisiei Teologice Internaționale. În 2009 avea să fie chemat să prezideze și Comisia Pontificală "Ecclesia Dei", instituită de Ioan Paul al II-lea în 1988 - după actul schismatic făcut de monseniorul Lefebvre cu hirotonirea episcopală fără mandat pontifical a patru preoți la Ecône în Elveția - cu scopul de a colabora cu episcopi și dicastere din Curia Romană pentru a facilita comuniunea eclezială deplină cu aceia care erau legați cu Fraternitatea sacerdotală "Sfântul Pius al X-lea" dar erau doritori să rămână uniți cu succesorul lui Petru în Biserica catolică, chiar păstrând propriile tradiții spirituale și liturgice.

Benedict al XVI-lea, în consistoriul din 24 martie 2006, a fost creat cardinal diacon de "Santa Maria in Domnica". În mai 2007 a participat la a cincea Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican și din Caraibe ca membru desemnat de pontif și apoi a fost președinte delegat al celei de-a douăsprezecea adunări generale ordinare a Sinodului Episcopilor, desfășurată în Vatican în octombrie 2008.

În timpul anilor petrecuți la conducerea Congregației a promovat și însoțit procesul de reformă al motu proprio Sacramentorul sanctitatis tutela, promulgat în 2001 de Ioan Paul al II-lea și referitor la "normele cu privire la delictele mai grave" rezervate dicasterului, între care abuzurile sexuale asupra minorilor comise de clerici. Noua normativă dată în 2010 integra și actualiza dispozițiile precedente, cu obiectivul de a iuți și simplifica procedurile pentru a le face mai eficace, ținând cont și de noile problematici apărute în cursul anilor. În această direcție, în 2011 a solicitat tuturor Conferințelor Episcopale să pregătească "linii conducătoare cu intenția de a-i asista pe episcopii membri ai aceleiași Conferință în urmarea de proceduri clare și coordonate când trebuie să se trateze cazurile de abuz sexual de minori".

Ca prefect al Congregației a urmărit și aplicarea constituției apostolice Anglicanorum coetibus (2009), îngrijindu-se de înființarea ordinariatelor personale "Stăpâna Noastră" din Walsingham în Anglia (2011), "Catedra Sfântului Petru" în Statele Unite ale Americii (2012) și "Stăpâna Noastră a Crucii Sudului" în Australia (2012) pentru credincioșii anglicani care cereau să fie primiți în comuniunea deplină cu Biserica catolică.

După renunțarea la funcția de prefect al fostului Sfânt Oficiu și de președinte al celor trei Comisii, în 2012, a participat la conclavul care în martie 2013 l-a ales pe papa Francisc și în mai 2015 era printre concelebranții de la liturghia prezidată de pontif aflat în vizită la Colegiul Pontifical American de Nord care se ridică pe colina romană Gianicolo. În sfârșit, în 2016, diaconia sa a fost ridicată pro hac vice la titlu prezbiteral.

(După L'Osservatore Romano, 28 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 845.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat