Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Raport privind fenomenul migrației în România - 2018

Pe teritoriul României există șase episcopii romano-catolice: București, Alba-Iulia, Iași, Timișoara, Satu Mare, Oradea; și șase greco-catolice: Făgăraș și Alba-Iulia, Maramureș, Cluj-Gherla, Oradea, Lugoj, București; la care se adaugă un ordinariat pentru catolicii de rit armean. Din populația de aproximativ 20 milioane a României doar 5,4% sunt catolici, 5,1% fiind protestanți, neoprotestanți și alte religii, iar marea majoritate de 86,5% sunt ortodocși. Trăind într-o țară majoritar ortodoxă, influența noastră și puterea de implicare este una redusă. Cu toate acestea, Biserica Catolică a încercat în permanență să contribuie la susținerea inițiativelor și proiectelor concrete pentru ajutorarea celor nevoiași.

Fenomenul migrației care a existat încă din cele mai vechi timpuri, și care nu a ocolit nici o țară din lume, afectează de ani buni și teritoriul României. România se confruntă cu ambele fațete ale migrației, atât ad intra cât și ad extra. Dacă deplasarea populației în trecut era cauzată de schimbările climatice, de pericolul războiului, de persecuții politice sau religioase, astăzi factorul decisiv al migrației, cel puțin din România, este cel de natură economică și are la bază dorința oamenilor de a avea o mai mare siguranță și stabilitate. Aspirația generală la prosperitate atrage cu sine schimbări importante de ordin demografic, economic și cultural, atât în țara noastră cât și în țările de destinație. În timp ce la noi imigrează clandestin persoanele ce fug din fața sărăciei și a conflictelor, din țara noastră emigrează tinerii și persoanele bine pregătite pentru un viitor mai bun.

1. Imigranți pe teritoriul României

a. Date statistice

După datele oficiale se pare că tabloul imigranților care au intrat pe teritoriul României arată astfel: 2010 – 1038 peroane; 2011 – 1720 persoane; 2012 – 2982 persoane; 2013 – 1499 persoane; 2014 – 1620 persoane; 2015 – 1266 persoane; 2016 – 1886 persoane; 2017 – 4820 persoane. Rata de identificare a acestora este de aproximativ 40%. Ruta cea mai des folosită de imigranți este frontiera de vest, la granița cu Serbia dar se intră și pe granița de sud; imigranții mai folosesc și ruta aeriană și cea maritimă. Din cauza situației socio-politice și umanitare în care se află, aceștia sunt nevoiți să intre ilegal (fără documente sau vize de intrare).

Țara de proveniență și naționalitatea celor mai mulți dintre cei care au întrat în România în anul 2017 este următoarea: Irak – 2742; Siria – 945; Afganistan – 257; Pakistan – 247; Iran – 217. Cei mai mulți sosesc la noi pentru că sunt persecutați (politic, religios, etnic etc.) sau din cauza situațiilor cauzate de conflictele armate. Sistemul de azil din România a fost supus unei presiuni constante și ascendente, de aceea statul român asigură neîngrădit accesul la procedura de azil tuturor celor care solicită protecție și respectă principiul nereturnării, asigurând cazare în centrele special amenajate. Majoritatea cetățenilor care ajung în Romania solicită direct azil. Toate persoanele care au primit o forma de protecție au beneficiat de documente de identitate și, la cerere, de documente de călătorie, fiind neîngrădit dreptul la libera circulație. In 2018, cele mai multe cereri de azil au fost depuse in Timișoara și București. Numărul cererilor de azil în 2018 a scăzut în prima parte a anului cu aproape 55%, fiind depuse 900 cereri. Tot în prima jumătate a anului 2018, 948 de persoane au fost înscrise în programul de integrare în Romania.

Centrele de cazare, serviciile asigurate atât de către stat cât și de ONG-uri sunt la cele mai înalte standarde, legislația în domeniu fiind armonizată cu cea europeană. Centrele de stat sunt situate în București, Giurgiu, Galați, Rădăuți, Șomcuta-Mare, Timișoara.

b. Inițiative ale Bisericii

Pe parcursul anului 2017, JRS Romania (Serviciul Iezuiților pentru Refugiați), cea mai mare și importantă organizație catolică ce se implică în ajutorarea imigranților, a implementat un număr de 11 proiecte (6 proiecte naționale cu fonduri europene, 1 proiect cu fonduri europene în parteneriat cu JRS Europa, 1 proiect susținut cu sprijinul UNHCR Romania și 3 proiecte cu fonduri private din străinătate și din România). Ponderea cea mai mare a activităților au avut-o activitățile de asistență directă acordate beneficiarilor: asistență/reprezentare juridică, asistență și consiliere socială, cazare – aproximativ 3.600 de persoane; cât și asistența de urgentă la granițele României – aproximativ 1.4000 de imigrați; de asemenea: activități de advocacy și campanii de informare/conștientizare, studii/cercetare, seminarii, acțiuni de instruire, activități de lobby.

Biserica, în nume personal, nu are locuri de găzduire, dar organizații catolice, precum JRS, oferă cazare imigranților în nevoie – aproximativ 80 locuri. În situații de vulnerabilitate, cum sunt mamele singure, sunt asigurate locuri de cazare limitate și asistență de către FCJ si cei de la Popești-Leordeni.

Acțiunile JRS au vizat promovarea unor politici publice bazate pe sustenabilitate și coerență, unitare din punct de vedere practic, apărând seturi de reglementări juridice care ocrotesc persoane sau grupurile aflate în dificultate. JRS Romania s-a implicat în cauze care au vizat aproape toate categoriile de cetățeni străini, în vederea influențării active a politicilor sociale. În decursul ultimilor 8 ani de zile au fost ajutați de JRS aproximativ 10.000 de imigranți. Există și alte organizații ale Bisericii care susțin și ajută imigranții, dar nu au o activitate atât de puternică și bogată.

Episcopii au insistat de fiecare dată cu privire la respectarea și punerea în aplicare a celor douăzeci de puncte de acțiune pastorală: „Fiecare unitate bisericească, structură de învățământ și centru pastoral sau formativ, ca și fiecare paroh și colaborator va prezenta cu grijă aceste 20 de puncte în favoarea celor ce intră în fenomenul migrator". (Cuvinte de însoțire a documentului oficial în română – Ep. Petru Gherghel).

2. Emigranți de pe teritoriul României

a. Date statistice

Cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată că țara noastră este a doua într-un top mondial al migrației, după Siria, stat lovit de un război civil. Avem peste 3,4 milioane de români plecați la muncă în străinătate, unii dintre ei stabiliți definitiv acolo cu tot cu familii. În procente, diaspora reprezintă 17% din populația totală a României. Țara noastră a înregistrat o creștere a migrației de 7,3% procente pe an. Experții Națiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată creștere a numărului de migranți într-un stat care nu s-a confruntat cu un război.

Studiile cele mai recente, extrem de îngrijorătoare, arată că nouă români părăsesc în fiecare oră țara, România pierzând anual echivalentul unui oraș de nivel mediu din România. Specialiștii spun că anul trecut au părăsit țara 85.000 de români și că cei care emigrează în ultima vreme sunt îndeosebi tinerii orientați spre studii, dar mai ales spre muncă. O mare parte dintre aceștia probabil vor rămâne acolo, ridicând gradul de îmbătrânire al populației din România.

Avantajul emigranților români, dar în același timp factorul ce amplifică fenomenul emigrației, este adaptarea ușoară în țările de destinație. Suntem un popor care se adaptează ușor, iar asemănările culturale cu țările de adopție, precum Italia, Anglia, Spania sau Franța, au contribuit și ele la exodul masiv. Pe lângă factorul economic, factorul politic a avut și el un rol important în exodul românilor. Contextul politic a făcut ca să lipsească o speranță concretă la nivel general. Decizii greșite, lipsa de investiții, lipsa de finanțare, lipsa unui program de viitor, schimbările fără sfârșit din sistemul de educație și din alte domenii importante și-au spus cuvântul.

Românii sunt pe primul loc între națiunile din Uniunea Europeană în ceea ce privește obținerea cetățeniei altui stat membru UE, potrivit datelor Eurostat. Astfel, în 2017, peste 28.000 de români au obținut cetățenia altui stat membru al Uniunii Europene. Dintre aceștia, 50,7% și-au luat cetățenia italiană, 10,7% pe cea germană, iar 9,2% cetățenia ungară.

b. Preocupări ale Bisericii

În fața acestui fenomen și a acestor provocări, episcopii din România și Biserica locală simt o mare tristețe. Cresc și întineresc numărul comunităților române din diaspora, diminuându-se numărul credincioșilor catolici din țară, atât din cauza natalității scăzute, dar mai ales din cauza creșterii mediei de vârstă a populației.

Episcopii și Biserica din România se implică în vastul fenomen al migrației și își doresc să arate grijă atât față de membrii proprii cât și față de celelalte persoane angrenate în acest fenomen. Ei îi susțin pe românii plecați în afara granițelor României prin trimiterea de preoți români care să-i însoțească.

În ceea ce privește consecințele pentru România, specialiștii spun că sunt alarmante, pentru că jumătate din populația activă din România pleacă în străinătate. Au fost ani în care resursa financiară trimisă în țară de românii care muncesc în străinătate a ajutat foarte mult economia țării, dar acest lucru se va termina pentru că cei plecați vor avea din ce în ce mai puține conexiuni cu țara. În aceste condiții, România va rămâne și fără forță de muncă și fără sprijinul financiar al celor plecați. Migrația populației active va fi devastatoare pentru România, întrucât cea mai importantă resursă a unui stat este generația tânără. În consecință, se susține prin vocea episcopilor că „trebuie să păstrăm acea coeziune continuă între credincioșii unei dieceze și cei plecați în diaspora sau în migrație... Fac un apel la familiile noastre pentru a rămâne unite, pentru a păstra acea coeziune cu marea familie a Bisericii și să își continue misiunea care le este dată lor de către Dumnezeu” (interviu acordat Radio Vatican – Ep. Petru Gherghel).

3. Pastorația nomazilor și itineranților

În țara noastră nu există o pastorație itinerantă pentru că subiecții unei astfel de pastorații sunt în mod particular persoanele de etnie romă, care în ultimii ani au devenit o categorie de persoane stabilă și ne-itinerantă.

4. Inițiative pastorale în favoarea turiștilor

Nu există o pastorație în ambientele turistice cum ar fi aeroporturi, gări, porturi etc. Doar în localitățile turistice, pe perioada estivală și a concediilor este organizată mai bine pastorația pentru a permite persoanelor o mai bună participare la sacramente.

5. Pastorația celor care se pregătesc să emigreze

O pastorație organică cu privire la cei care se pregătesc să emigreze nu există. De obicei, în țările de destinație există deja comunități catolice române care facilitează integrarea ușoară a românilor în țara de destinație.

Document întocmit de pr. Florin Petru Sescu cu sprijinul pr. Marius Taloș, responsabil – JRS-România

* * *

Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului - 29 septembrie 2019


 

lecturi: 1296.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat