Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată participantelor la prima Adunare Generală a Talitha Kum - Rețea mondială a vieții consacrate împotriva traficului de persoane (26 septembrie 2019)

Dragi surori,

Sunt într-adevăr bucuros să vă pot primi astăzi cu ocazia primei voastre Adunări Generale. Mulțumesc sorei Kafka și sorei Bottani pentru introducerea lor. Talitha Kum s-a născut în 2001 dintr-o intuiție misionară a Uniunii Internaționale a Superioarelor Generale și se prezintă astăzi ca o rețea mondială care coordonează eforturile institutelor de viață consacrată angajate împotriva traficului de persoane. În numai zece ani a ajuns să coordoneze 52 de rețele de călugărițe prezente în peste 90 de țări din toate continentele. Numerele serviciului vostru vorbesc clar: două mii de lucrători, peste cincisprezece mii de victime de trafic asistate și peste două sute de mii persoane la care s-a ajuns cu activități de prevenție și de sensibilizare.

Vă felicit pentru lucrarea importantă pe care o realizați în acest domeniu așa de complex și așa de dramatic. O lucrare care unește misiunea și colaborarea între institute. Voi ați ales să fiți în linia întâi. De aceea merită recunoștință numeroasele congregații care au lucrat și lucrează ca "avangarde" ale acțiunii misionare a Bisericii împotriva plăgii traficului de persoane (cf. Discurs adresat participanților la Conferința despre traficul de persoane, 11 aprilie 2019). Precum și a lucra împreună: este un exemplu. Este un exemplu pentru toată Biserica, și pentru noi: bărbați, preoți, episcopi... Este un exemplu. Mergeți înainte așa!

Această prima adunare a voastră și-a pus ca obiectiv principal evaluarea drumului parcurs și identificarea priorităților misionare pentru următorii cinci ani. Ați decis să tratați în diferitele sesiuni de lucru două probleme principale, legate de fenomenul traficului de persoane. Pe de o parte, marile diferențe care încă marchează condiția feminină în lume, derivate prevalent din factori socio-culturali. Pe de altă parte, limitele modelului de dezvoltare neoliberală, care cu viziunea sa individualistă riscă să deresponsabilizeze statul. Este vorba fără îndoială de provocări complexe și urgente, care cer răspunsuri adecvate și eficace. Știu că în adunarea voastră v-ați angajat să găsiți propuneri de soluție, evidențiind resursele necesare pentru a le realiza. Apreciez această muncă de proiectare pastorală în vederea unei asistențe mai calificate și rodnice date Bisericilor locale.

Deși importante, acestea nu sunt singurele provocări pe care trebuie să le înfruntăm. Secțiunea Migranți și Refugiați din Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale a publicat recent "Orientări Pastorale cu privire la Traficul de Persoane", un document care explicitează complexitatea provocărilor de astăzi și oferă indicații clare pentru toți lucrătorii pastorali care vor să se angajeze în acest domeniu.

Vreau să reînnoiesc încurajarea mea pentru toate institutele feminine de viață consacrată care au dispus și susținut angajarea surorilor lor în lupta împotriva traficului de persoane și în asistarea victimelor. În timp ce vă invit să dați continuitate acestei angajări, adresez apelul meu și altor congregații călugărești, fie feminine fie masculine, pentru ca să adere la această operă misionară, punând la dispoziție personal și resurse așa încât să poată ajunge în orice loc. În afară de asta, doresc ca să se înmulțească fundațiile și binefăcătorii care asigură sprijinul lor generos și dezinteresat pentru activitățile voastre. Cu privire la această invitație adresată altor congregații călugărești, mă gândesc la problemele pe care le au atâtea congregații, și probabil unele, fie feminine fie masculine, vor putea să vă spună: "Noi avem atâtea probleme de rezolvat în interior, nu putem...". Spuneți-le că papa a spus că problemele "din interior" se rezolvă ieșind pe stradă, așa încât să intre aer proaspăt.

Luând în considerare însemnătatea provocărilor puse de traficul de persoane, este necesar să se promoveze o angajare sinergică din partea diferitelor realități ecleziale. Dacă pe de o parte responsabilitatea pastorală este în mod esențial încredințată Bisericilor locale și ordinariilor, pe de altă parte este de dorit ca aceștia din urmă să știe să implice în proiectare și în acțiunea pastorală congregațiile călugărești feminine și masculine și organizațiile catolice prezente în teritoriul lor, așa încât să facă mai tempestivă și eficace lucrarea Bisericii.

În lupta împotriva traficului de persoane congregațiile călugărești realizează în mod exemplar misiunea lor de animare carismatică a Bisericilor locale. Intuițiile și inițiativele voastre pastorale au trasat calea unui răspuns eclezial urgent și eficace. Însă vreau să reafirm că "drumul vieții consacrate, fie feminin fie masculin, este drumul inserării ecleziale" (Discurs scris adresat celei de-a XXI-a Adunări Plenare a UISG, 10 mai 2019). Este drumul pe care Duhul Sfânt l-a făcut: este Autorul "dezordinii" în Biserică, prin atâtea carisme, și în același moment este Autorul armoniei în Biserică. Un drum de bogăție. Și asta înseamnă a fi în Biserică, cu darurile Duhului Sfânt: este libertatea Duhului. Și dacă vreunul dintre voi are îndoieli, să ia Faptele Apostolilor și să vadă ce creativitate are Duhul, când credincioșii au curajul să iasă din sinagogă, să meargă afară. "În afara Bisericii - a acestei Biserici - și în paralel cu Biserica locală, lucrurile nu funcționează" (ibid.). Însă această Biserică, bogată în atâtea carisme, este aceea care ne va da forța.

Dragi surori, vă binecuvântez și încredințez Fecioarei Maria propunerile voastre bune pentru viitor; și vă asigur o amintire în rugăciune. Dar și voi, nu uitați să vă rugați pentru mine, pentru că am nevoie. Și îmi permit un sfat final. Să nu încheiați niciodată ziua fără a vă gândi la privirea unei dintre victimele pe care le-ați cunoscut: aceasta va fi o rugăciune frumoasă. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 491.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat