Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Thailanda, un "dar care va aduce roade" pentru catolici și pentru toată națiunea

De Daniele Mazza

Apropiata călătorie apostolică a papei Francisc în Thailanda (20-23 noiembrie 2019) este "un dar" pentru comunitatea catolică mică, de la care pontiful "va ști să primească și cadourile pe care Biserica thai le poate oferi lumii". Asta declară părintele Daniele Mazza, preot de la Institutul Pontifical Misiuni Externe (PIME) angajat în Thailanda în dialogul interreligios. Paroh al bisericii "Maria Maica Milostivirii" din Nothaburi, la 25 de km nord de Bangkok, este primul misionar care a obținut un master în budism la prestigioasa universitate Mahachulalongkornrajavidyalaya (MCU). Ateneul budist este un punct de referință pentru formarea călugărilor din tradiția theravada și mahayana. La 16 mai 2018, părintele Mazza a condus în Vatican o delegație compusă din 50 de călugări budiști, între care venerabilul Phra Rajaratanasunthon, reprezentant al patriarhului, și câțiva studioși de la Templul regal din Chetupon (Wat Pho). În timpul unei audiențe private, ei au înmânat papei Francisc traducerile în limba thai și pali ale lui Phra Malai, antic text sacru budist pe care regele Rama al VII-lea l-a dăruit lui Pius al XI-lea în 1934. Pentru unii, întâlnirea a pus bazele pentru călătoria pontifului în Thailanda. După ea a urmat vizita unei delegații a Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios la Bangkok, pentru a lua parte la ceremonia pentru a 230-a aniversare a Templului regal. Iată ce a relatat părintele Mazza la AsiaNews cu privire la semnificația papei Francisc în Thailanda.

Când am anunțat în parohie că vizita papei Francisc în Thailanda era confirmată, un tânăr enoriaș s-a luminat de bucurie și cu un mare zâmbet, cu ochii strălucitori, mi-a spus: "Wow... Este o știre foarte frumoasă, o mare binecuvântare că papa poate să vină în Thailanda".

Papa Francisc va vizita Regatul Siam de la 20 la 23 noiembrie 2019 în timpul unei călătorii care-l va duce și în Japonia (23-26 noiembrie). Cred că această călătorie apostolică a Sfântului Părinte, făcută la 35 de ani după predecesorul său sfântul Ioan Paul al II-lea, va aduce multe roade pentru Biserica thai și pentru toată Thailanda. Da, va fi un mare dar!

Înainte de toate papa vine cu ocazia celei de-a 350-a aniversări a instituirii vicariatului apostolic din Siam, fondat în 1669. Această aniversare ne amintește cum primii misionari de la MEP (Mission Étrang?res de Paris) încă de la începuturi au insistat pentru ca să fie preoți thai și o Biserica aptă să încultureze în contextul local credința apostolică trăind-o, ca să spunem așa, cu un gust total thai. Din păcate, încă există stereotipul că Biserica aici în Thailanda este "străină" și asta pentru că unele cuvinte, simboluri sau învățături nu sunt înțelese sau sunt noi față de ceea ce cultura, puternic influențată de budism, transmite. Iată așadar că celebrările din aceste zile cu Sfântul Părinte, care cu siguranță vor avea rezonanță în diferitele mijloace de comunicare socială, vor fi o ocazie pentru a explica semnificația acestor simboluri, cuvinte și învățături creștine multora care au numai câteva cunoștințe în acest domeniu; sper ca să transmită mesajul că aceste elemente, atunci când sunt trăite cu sinceritate, nu iau nimic culturii thai, dimpotrivă, o îmbogățesc cu noutatea lor și ne fac să fim bărbați și femei thai mai buni.

În afară de asta papa vine ca un tată care-i vizitează pe copiii săi. Ne va întări în credință și ne va încuraja în a continua cu perseverență să facem toate faptele bune care se fac. În același timp, ca un tată bun, va putea să ne amintească unele aspecte asupra cărora trebuie să veghem pentru ca Biserica să nu se lase târâtă de moduri lumești de a gândi și a acționa, ci să fie în schimb tot mai fidelă față de învățătura lui Isus.

În sfârșit, întâlnirea cu Sfântul Părinte va fi o ocazie pentru a experimenta faptul de a fi o unică familie. La toate întâlnirile papei vor participa creștini și catecumeni (chiar și budiști) din toate părțile Thailandei și din țări vecine (Myanmar, Laos, Cambogia, etc.) care vor fi găzduiți în diferitele parohii din Bangkok. Asta ne va da oportunitatea de a vedea cum credința este capabilă să genereze raporturi familiale între oameni foarte diferiți și care aparțin la culturi sau națiuni diferite.

În afară de asta, cred că papa vine și pentru a primi. Biserica universală are mult de învățat de la Bisericile particulare. Și fiecare Biserică particulară este purtătoare a unui dar special care ar trebui să fie împărtășit și transmis celorlalte Biserici. Ce dar poate oferi lumii Biserica thai? Sunt multe, dar împărtășesc două. Primul dar vine de la o modalitate de colaborare între stat și religii care se dezvoltă aici în Thailanda. În Europa, din păcate, și asta și din cauza rănilor istorice, religiile și liderii religioși au fost scoși afară de la mesele unde se încerca să se lucreze împreună pentru binele comun. Religiile nu mai sunt considerate ca "părți sociale" care pot contribui la binele comun. Dimpotrivă: ele sunt considerate adesea mai mult un motiv de preocupare decât o resursă. În schimb, în Thailanda guvernul invită adesea liderii religioși în diferitele întâlniri care se țin la nivel provincial sau citadin pentru a aduce contribuția lor. În provincia Nonthaburi, în luna iulie, studenți budiști, musulmani și creștini au mers să viziteze bătrâni și bolnavi împreună cu respectivii lideri religioși și împreună cu angajații publici și cu prefectul. O activitate care se va mai programa în lunile următoare. Semn că această colaborare este posibilă și că poate aduce atât de mult bine societății.

Un alt dar este flexibilitatea și promptitudinea Bisericii thai în a primi ceea ce este diferit și importanța dată din totdeauna minorităților etnice încercând să ajute integrarea chiar respectând valorile culturale tradiționale. Acolo unde este rigiditate și obsesie în a sublinia granițe și diferențe, acolo unde se încearcă mai mult să se înglobeze decât să se integreze în respect, Biserica thai poate aduce o lumină și o experiență diferită.

(După AsiaNews.it, 25 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 589.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat