Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mozambicul după papa, părintele Augusti (responsabil comunicare): "Vizita o cotitură pentru pace, cuvintele sale i-au atins pe politicieni"

De Luca Attanasio

Mozambicul, mereu suspendat între război și pace, dezvoltare și înapoiere, creștere și sărăcie, a reprezentat o etapă de mare importanță politică precum și pastorală, în călătoria apostolică a papei Francisc în Africa Australă care s-a desfășurat de la 4 la 10 septembrie 2019. Pontiful, ajuns în plină campanie electorală pentru prezidențialele din 15 octombrie și pe urma semnării istorice a acordului de pace între Frontul de Eliberare a Mozambicului (Frelimo), la putere de la independența din 1975, și Rezistența Națională din Mozambic (Renamo), a profitat de ocazie pentru a adresa o serie de apeluri puternice liderilor politici și a voit să marcheze, cu prezența sa și retorica blândă, o cotitură definitivă spre reconciliere și progres.

Apoi s-a adresat tinerilor. Acelei generații născute după sfârșitul sângerosului război civil care între 1976 și 1992 a făcut un milion de morți și peste cinci milioane de refugiați (dintr-o populație care la începuturile anilor '90 avea puțin peste 13 milioane de locuitori), care reprezintă speranța cea mai mare a unui viitor de pace și dezvoltare. "Visați împreună, niciodată împotriva altora", a spus celor 15 mii de tineri de orice proveniență, credință și apartenență, care umpleau în mod incredibil Pavilion Maxaquene (alți 4 mii urmăreau în exterior), încredințându-le în mod simbol ștafeta viitorului țării.

Părintele Jorge Augusti a fost directorul comunicării în pregătirea vizitei și a trăit, începând de lunile trecute, fiecare fază a călătoriei papei în Mozambic. Contactat la telefon, el comentează evenimentul istoric.

Care a fost impactul pe care l-a avut călătoria papei asupra populației, asupra liderilor politici și asupra tinerilor și perspectivele pe care le deschid pentru țară prezența sa și discursurile sale?

A fost un moment de bucurie incredibilă, o sărbătoare pentru toată țara care, făcând abstracție de apartenențele religioase, politice sau etnice, a înțeles importanța istorică a evenimentului și l-a primit cu multă speranță și bucurie pe papa. Mesajul ultim a fost acela de a continua împreună, ca o comunitate unică. Cred că a fost receptat în profunzime și că va lăsa un semn.

Părinte, credeți că vizita papei a accelerat și motivat acordul de pace semnat cu puțin înainte (6 august)? Credeți că, așa cum a spus pontiful, va fi "o piatră de hotar, sperăm definitivă pe calea păcii"?

Sunt sigur că vizita papei i-a constrâns într-un fel pe liderii politici să încheie în grabă un acord. În timpul lunilor precedente s-au întâlnit frenetic și au încercat în toate modurile să ajungă la un acord, nu știu cum ar fi mers dacă n-ar fi fost vizita Sfântului Părinte la mijloc. Eu am multă încredere în acest acord, tocmai pentru că este coroborat de această călătorie. În sediile politice, în prezența papei, i-am văzut pe toți liderii, de orice formare, stând împreună în mod diferit, credeți-mă a fost un moment foarte frumos. Pentru prima dată a fost trăit un mesaj clar, în manieră univocă, de toți și într-un moment de mare sărbătoare: asta va face multă diferență.

După părerea dumneavoastră, în ce mod a influența mai mult vizita papei, ce se va schimba în societatea mozambicană după călătorie?

Papa Francisc a atins cu cuvintele sale pe fiecare dintre noi, și cred că îndeosebi pe politicieni. A vorbit în mod clar despre corupție, război, despre dezvoltare. Mesajul său a fost un adevărat mesaj de pace și reconciliere, nicidecum formal. Se vedea că era sincer și oamenii, de la cei mai puternici, până la cei mai umili, l-au perceput. A spus și: "Nu se înțelege de ce sunteți așa de săraci, deschideți toți ochii și dați-vă seama de ce resurse umane și naturale aveți". Eu cred că a voit să se refere și la puterile străine care vin aici cu scuza de a aduce dezvoltare și exploatează țara noastră fără a împărtăși bogățiile.

În scurt timp sunt alegerile: ce tip de campanie electorală se așteaptă? Credeți că partidele își vor aminti de cuvintele lui Jorge Mario Bergoglio?

Aici campania este deja deschisă de mult timp și impresia este că tonurile sunt mai pașnice, grație și trecerii lui Francisc. Însă încercarea va fi după alegeri, trebuie văzut ce se va întâmpla. Vom vedea dacă pacea și acordul semnat sunt intenții adevărate sau prefăcute. De fapt, aici la noi, perioada postelectorală a fost mereu marcată de război și sânge. Sperăm cu adevărat că prin venirea papei lucrurile să poată merge în sfârșit altfel.

Atenție foarte mare a fost dedicată tinerilor. Sunt generația născută după sfârșitul războiului, pot, așa cum a spus papa, "să scrie o nouă pagină de istorie"?

Sunt sigur de asta. Acești tineri au crescut în pace, chiar dacă din păcate aici la noi se simt din când în când noi vânturi de război, și pot să contribuie la un viitor în sfârșit diferit. L-au primit cu foarte mare entuziasm pe papa și au reflectat serios asupra cuvintelor sale, este suficient să se vadă reacția lor pe social. În acele zile și încă acum, am asistat la un enorm număr de postări, comentarii, reacții la discursurile și la prezența pontifului, toate cu semn extrem de pozitiv. Acești tineri au receptat mesajul în profunzime. A fost pentru toți, nu numai pentru tinerii creștini, un moment foarte special. Papa a folosit limbajul lor, a fost un tânăr între tineri.

(După Vatican Insider, 25 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 414.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat