Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la Frosinone în "Cittadella Cielo" de la Noi Orizonturi: jumătate de zi în compania tinerilor vindecați de dependențe

De Salvatore Cernuzio

Tinerii erau cu toții acolo, în afara porții de la "Cittadella Cielo", casa de la Frosinone a Comunității Noi Orizonturi, pentru a aștepta sosirea mașinii Ford Focus albastră. În urmă cu două zile un telefon din Vatican o întreba pe fondatoarea Chiara Amirante: "Poimâine sunteți acasă? Pentru că papa a cerut să vă ducă niște cadouri?", adică rozariile binecuvântate de el.

Deci comunitatea s-a pregătit cum se cuvine pentru venirea lui Francisc care, la bordul mașinii sale, pe la 9.30 a intrat în edificiul văruit în culorile alb și albastru primit de aplauze zgomotoase. O "Vineri a Milostivirii" anticipată cu câteva zile, marți, zi de obicei liberă de activități.

De fapt, vizita lui Bergoglio n-a fost o vizită fulger. Pontiful a petrecut întreaga dimineață și o bună parte din după-amiază cu tinerii găzduiți în Cittadella: în afară de voluntari, un mare număr de tineri ajunși la sfârșitul unui parcurs de reabilitare din dependențe - droguri, jocuri de noroc, pornografie, prostituție - grație lui "spiritherapy" (vindecarea inimii) dusă înainte de Amirante împreună cu ai săi "Cavaleri ai Luminii".

Peste 500 de tineri sunt primiți în marea structură compusă din mici sate de primire, care în fiecare an găzduiește mari evenimente cu personaje ale Bisericii și ale spectacolului. Papa a celebrat liturghia cu ei și a ascultat mărturiile câtorva dintre ei: istorii de violență și toxico-dependență, de avort și anorexie, de sexualitate bolnavă, de copilărie petrecută în favelas din Brazilia sau fără părinți. Istorii unite toate de același epilog: "renașterea". Grație credinței, înainte de toate, dar și diferitelor servicii pe care Cittadella Cielo le oferă: centre de ascultare și de ajutorare a vieții, locuri și laboratoare de agregare, activități de reinserare în muncă.

Papa Francisc s-a inspirat din relatările tinerilor pentru discursul său în mod riguros liber, care a durat circa douăzeci de minute și intercalat de glume de tipul: "Scuzați dacă pare o predică, dacă vă obosește pot să și termin".

Printre aplauze și râsete, imediat după aceea papa a celebrat liturghia în capela și s-a oprit la prânzul pregătit chiar de tineri. În sfârșit, după binecuvântarea unui măslin în grădina centrală, a cerut să-i poată saluta pe toți. Timp de aproape jumătate de oră, Francisc strâns mâna la cinci sute de tineri: "Nu am fi visat vreodată să cerem papei ceva de acest gen", afirmă cei prezenți, "a voit s-o facă el. «Vreau să-i salut pe fiecare în parte», a spus el".

În general pontiful s-a arătat în largul său în timpul întregii vizite. De altfel, Chiara, într-una din numeroasele întâlniri private la "Sfânta Marta" sau în Palatul Apostolic, îi spusese: "Sanctitate, aceea este casa dumneavoastră". Și, en passant, îi ceruse episcopului de Roma să meargă să-i viziteze când va fi posibil. Eventual într-una din "Vinerile Milostivirii" în așa fel încât să sărbătorească și cei 25 de ani de la fondarea Comunității Noi Orizonturi.

În schimb papa a voit să dedice vizitei o zi întreagă și a lăsat comunității alegerea datei. La sfârșit, s-a concordat pentru această marți din septembrie. Tinerii deja de multe săptămâni se pregăteau pentru vizită, care la bucătărie, care la curățenie, care la organizarea generală. Toți au încercat să mențină rezerva maximă cu privire la eveniment însă vestea începuse să circule deja de dimineață, așa încât diferite situri locale au difuzat în această dimineață știrea despre o venire a papei la Frosinone. Apoi fotografii și materiale video au început să circule pe social network, postate de trecători și curioși care s-au îngrămădit la intrarea de la Cittadella. Și în sfârșit Sfântul Scaun, prin situl oficial Vatican News, a dat confirmarea.

L-a însoțit pe papa, în afară de președintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, monseniorul Rino Fisichella, și cunoscutul interpret liric italian Andrea Bocelli, unul dintre atâția artiști care de mulți ani este aproape de comunitate. Îndeosebi Bocelli a ales să trăiască vocația de "Cavaler al luminii": "Mereu am fost pentru adevăr fără dacă și fără însă. Și Cavalerii sunt pentru adevăr. Vreau să contribui la această cauză", a spus el aderând la această misiune.

Și Bergoglio a arătat mereu mare apropiere și afect față de Noi Orizonturi. La 8 iunie, la Rusalii, în timp ce comunitatea celebra cei 25 de ani ai săi de la nașterea în Palatul Sportului din Frosinone, papa i-a surprins pe toți telefonând în direct. Apoi a trimis și o scrisoare și un video-mesaj în care îi invita pe toți membrii să-și amintească de "binele pe care Dumnezeu l-a făcut în instituire precum și de ceea ce Dumnezeu a făcut în viețile voastre".

(După Vatican Insider, 24 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 533.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat