Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Etchegaray și politica întâlnirii

De Andrea Riccardi

La 25 septembrie cardinalul Roger Etchegaray ar fi împlinit 97 de ani. S-a stins cu douăzeci de zile înainte la Cambo-les-Bains în ținutul basc francez. S-a întors în localitatea sa, pe care o iubea cu mândrie, pentru a fi aproape de sora Maité, femeie puternică, învățătoare generoasă. Avea un frate, mort de mult timp, preot muncitor: "sfântul familiei" - spunea cardinalul, punând în confruntare viața sa de grand commis al Bisericii cu aceea umilă a fratelui.

Istoria sa, dincolo de cuvintele cu ocazia morții sale, trebuie citită cu atenție: ajută la înțelegerea "biografiei" catolicismului contemporan. Etchegaray a fost unul din marii "montinieni" în slujba lui Ioan Paul al II-lea, precum Casaroli, Gantin, Poupard, Silvestrini și alții. Aceștia au format o clasă conducătoare a Bisericii, care a pus în practică dialogul propus de Ecclesiam suam.

Etchegaray a exprimat acel catolicism francez, extrovertit și neprovincial, care s-a măsurat cu dimensiunile universale, foarte iubit de Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea. Departe de cardinalii "principi ai Bisericii", care încă populau anii lui Pius al XII-lea și Ioan al XXIII-lea, a refuzat stema de prelat sau motoul, pentru a evita orice ton aristocratic. Voia să fie "servitor", animat fiind de deschidere cordială spre lume și simplitate, dar și de o mare grandeur manifestată în planuri ambițioase de reformă și de resituare a Bisericii pe scenariile contemporane.

S-a format în creuzetul neliniștii catolice franceze din război și de după război. Preot în 1946, când apăruse experiența preoților muncitori voită de cardinalul Suhard, tânărului Roger, deși fiu al unei dieceze provinciale, îi era sete de căi noi. Era spiritul generației numeroase de tineri preoți francezi de atunci, care prelua provocarea din scrisoarea pastorală a cardinalului Suhard, Essor ou déclin de l'Eglise. Era o generație care visa Essor (creșterea) Bisericii. Etchegaray citise cu pasiune France, pays de mission?, convins că viitorul Bisericii și viața sa se identificau cu misiunea. Pe atunci, Sfântul Oficiu afirma că era inimaginabil să se vorbească despre "țară de misiune" pentru țări creștine ca Franța, a cărei identitate ar fi fost astfel slăbită.

Nu se vrea reconstruirea vieții lui Etchegaray. El însuși a reparcurs-o într-o carte-interviu cu Bernard Lecomte. După ce a fost vicar general al diecezei sale basce, când încă nu avea patruzeci de ani, a ajuns la Paris, mai întâi vice-secretar și apoi secretar al conferinței episcopale. A amintit el: "mă simțeam foarte mic în marele Paris, dar fără întârziere am început să-l străbat în lung și în lat pentru a întâlni...". A întâlnit o "înflorire" de personalități, inițiative și idei, țesând o rețea de prietenii. Carisma cardinalului a fost mereu prietenia, așa încât la masa sa romană, într-un climat cordial și simplu, se întâlneau episcopi din lume, președinți și politicieni, intelectuali, oameni obișnuiți, martori ai vieții Bisericii. Discursurile nu erau formale, ci serioase și pasionate, chiar și critice.

De la Paris a trecut la Roma, expert la Conciliu. Aici a lansat ideea unei legături între episcopatele europene din est și din vest, despărțite de cortina de fier. O numea (cu gustul său pentru formule) "Europa violet", oficializată după aceea de Paul al VI-lea. Simțea cu forță unitatea continentului, cu spirit asemănător lui Wojtyła și de Gaulle. A vizitat Bisericile din est. L-a cunoscut pe Wojtyła în timpul studiilor romane și l-a reîntâlnit la Conciliul Vatican II. El, ca papă, l-a chemat la Roma în 1984 pentru a conduce Consiliul Iustitia et Pax, un dicaster-simbol post-conciliar care, sub conducerea sa, a devenit loc de ascultare a durerilor lumii, dar și semn al prezenței umanitare și pacificatoare a Bisericii și a papei. Un istoric francez, Emile Poulat, prieten al cardinalului, l-a numit "Secretariatul de Stat bis". Legat al papei, Etchegaray a atins țările cele mai diferite în contact cu războaie și crize umanitare.

Nu trebuie uitat că acest om cu respirație universală, din 1970 până în 1983 a fost episcop de Marseille, oraș așa de plural. A rămas un păstor, chiar și fără dieceză, dar la dimensiunile lumii. Ba chiar a arătat că, pentru a sluji în Curie, este nevoie de pastoralitate și umanitate, deschidere spre fețele universalului și cultură (mă gândesc la biblioteca sa vastă). În timpul perioadei de la Marseille, Etchegaray a creat legături puternice cu ebraismul, în timp ce a vizitat Rusia (era considerat un prieten al patriarhiei de Moscova). Dar, mai ales, a făcut prima sa vizită în China în 1980. L-am întâlnit, pentru prima dată, când se întorcea din călătoria aceea: pulsa în el o mare pasiune pentru China. A muncit mult pentru a aplana dificultățile cu guvernul chinez, pentru a atenua reticențele vaticane, pentru a susține catolicismul chinez rănit. Ca bătrân și bolnav, încă visa să se întoarcă acolo.

De fapt, simțea ca misiune a sa să realizeze o politică a întâlnirii dincolo de ziduri. S-a văzut asta în țări dificile: de la America Centrală, la Cuba, la Orientul Mijlociu, la Irakul lui Saddam Hussein, la Bosnia sfâșiată, la Uniunea Sovietică, la Vietnam sau la Ruanda genocidului. Cronologia călătoriilor sale, din 1984 până în 1998, este impresionantă: ne face să ne gândim la titlul autobiografiei sale: Am simțit bătând inima lumii. Mi-a dăruit-o cu o dedicație expresivă a spiritului său: "Există mereu drumuri noi de descoperit, pentru a-i descoperi pe cei săraci și a trăi cu ei". Preocuparea sa, după fiecare misiune, era urmarea și se plângea de încurcăturile birocratice și de lipsa de îndrăzneală. Pentru el, un rezultat exista mereu: prietenia personală cu țara și cu acela pe care l-a întâlnit. În fiecare zi, în afară de corespondența vastă, dedica mult timp să adune și să decupeze personal știri despre țările pe care le avea la inimă, pentru a le păstra în arhivă. L-am văzut continuând această activitate și la nouăzeci și șase de ani în institutul din Cambo, unde se retrăsese.

Acțiunii sale, cel puțin în parte, trebuie înscrise două evenimente majore din pontificatul lui Wojtyła: marea rugăciune interreligioasă pentru pace la Assisi în 1986, al cărei susținător convins a fost în pofida perplexităților din unele sectoare curiale, realizată cu colaborarea monseniorilor Duprey și Zago; pregătirea și celebrarea Marelui Jubileu al anului 2000, concretizată cu ajutorul monseniorului Crescenzio Sepe.

Trăia, cu pasiune și fără frică, schimbările istoriei, cu curiozitate de a întâlni și a cunoaște: "... departe de a obosi să găsească propriile frontiere vizibile - spunea el - privirea maternă a Bisericii se minunează văzând că împărăția lui Dumnezeu o depășește din toate părțile și că ea este numai locul în care Evanghelia este... celebrată așteptând înflorirea sa deplină". Etchegaray simțea că trebuie să-și îndrepte privirea dincolo de frontierele Bisericii, ba chiar să meargă mai departe - fără bagaj greu - convins că va reuși să găsească interlocutori și prieteni. Da, era ferm convins de forța întâlnirii.

(După L'Osservatore Romano, 24 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 332.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat