Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Plenară a Dicasterului pentru Comunicare (23 septembrie 2019)

Iubiți frați și surori,

Eu am aici în fața un discurs de citit..., nu este atât de lung, sunt șapte pagini..., dar sunt sigur că după prima pagină majoritatea vor dormi și eu nu voi putea comunica. Eu cred că ceea ce vreau să spun în acest discurs se va înțelege bine în lectură, în reflecție. Pentru aceasta eu încredințez acest discurs lui dr. Ruffini, căruia îi mulțumesc pentru cuvintele pe care mi le-a adresat, pentru ca el să vi-l aducă tuturor la cunoștință. Și îmi permit să vorbesc un pic spontan, cu voi, să spun ceea ce am inimă cu privire la comunicare. Cel puțin cred că nu vor fi mulți cei care vor adormi și putem comunica mai bine!

Mulțumesc pentru munca voastră, mulțumesc pentru acest Dicaster așa de numeros... L-am întrebat pe prefect: "Dar... lucrează toți?" - "Da", a spus el - pentru a evita acea anecdotă vestită... [Într-o zi l-au întrebat pe papa Ioan al XXIII-lea: "Câți lucrează în Vatican?", și el a răspuns: "Circa jumătate"]. Lucrează toți și lucrează în această atitudine care exprimă dorința lui Dumnezeu: a se comunica pe El însuși, în ceea ce teologii numesc perihoresis: se comunică înlăuntrul Său și ni se comunică nouă. Acesta este începutul comunicării: nu este o muncă de birou, ca publicitatea, de exemplu. A comunica înseamnă tocmai a lua din Ființa lui Dumnezeu și a avea aceeași atitudine; a nu putea rămâne singuri: nevoia de a comunica tot ceea ce eu am și cred că este adevărat, drept, bun și frumos. A comunica. Și voi sunteți specialiști în comunicare, sunteți tehnicieni în comunicare. Asta nu trebuie s-o uităm. Se comunică cu sufletul și cu trupul; se comunică cu mintea, cu inima, cu mâinile; se comunică cu totul. Adevăratul comunicator dă totul, se dă în întregime pe sine însuși - așa cum spunem în țara mea: "pune toată carnea la foc", toată, nu păstrează nimic pentru sine. Și este adevărat că iubirea este comunicarea cea mai mare: în iubire este plinătatea comunicării: iubire față de Dumnezeu și între noi.

Dar cum va trebui să fie comunicarea? Unul din lucrurile pe care voi nu trebuie să le faceți este publicitate, numai publicitate. Nu trebuie să faceți așa cum fac firmele umane care caută să aibă mai mulți oameni... Într-un cuvânt tehnic: nu trebuie să faceți prozelitism. Eu aș vrea că să fie creștină comunicarea noastră și nu un factor de prozelitism. Nu este creștinesc a face prozelitism. Benedict al XVI-lea a spus asta cu mare claritate: "Biserica nu crește prin prozelitism, ci prin atracție", adică prin mărturie. Și comunicarea noastră trebuie să fie mărturie. Dacă voi vreți să comunicați numai un adevăr fără bunătate și frumusețe, opriți-vă, n-o faceți. Dacă voi vreți să comunicați un adevăr mai mult sau mai puțin, dar fără a vă implica, fără a mărturisi cu propria viață, cu propriul trup acel adevăr, opriți-vă, n-o faceți. Există mereu semnătura mărturiei în fiecare din lucrurile pe care le facem. Martori. Creștini înseamnă martori, "martiri". Aceasta este dimensiunea "martirică" a vocației noastre: a fi martori. Acesta este primul lucru pe care aș vrea să vi-l spun.

Un alt lucru este o anumită resemnare, care de atâtea ori intră în inima creștinilor. Vedem lumea...: este o lume păgână, și aceasta nu este o noutate. Din totdeauna, "lumea" este simbol al mentalității păgâne. Isus îi cere Tatălui, la Ultima Cină, să-i păzească pe discipoli pentru ca să nu cadă în lume și în mondenitate (cf. In 17,12-19). Climatul de mondenitate nu este un lucru nou din secolul al XXI-lea. Mereu a fost un pericol, mereu a fost ispita, mereu a fost dușmanul: mondenitatea. "Tată, păzește-i pe aceștia pentru ca să nu cadă în lume, ca lumea să nu fie mai puternică decât ei". Și mulți, eu îi văd, gândesc: "Da, trebuie să ne închidem un pic, să fim o bisericuță mică dar autentică" - acel cuvânt care mie îmi provoacă alergie: "mică dar autentică": dacă un lucru este, nu este necesar să-l numim autentic. Mă voi întoarce după aceea asupra acestui lucru. Asta înseamnă o concentrare asupra noastră înșine cu ispita resemnării. Suntem puțini: dar nu puțin ca aceia care se apără pentru că suntem puțini și dușmanul este mai mare; puțin ca drojdia, puțini ca sarea: aceasta este vocația creștină! Nu trebuie să ne fie rușine că suntem puțini; și nu trebuie să ne gândim: "Nu, Biserica din viitor va fi o Biserică a celor aleși": am cădea în erezia esenienilor încă o dată. Și astfel autenticitatea creștină se pierde. Suntem o Biserică a celor puțini, dar ca drojdia. Isus a spus asta. Ca sarea. Resemnarea în fața înfrângerii culturale - permiteți-mi s-o numesc așa - vine de la duhul rău, nu vine de la Dumnezeu. Nu este spirit creștin plângerea resemnării. Acesta este al doilea lucru pe care aș vrea să vi-l spun: să nu vă fie frică. Suntem puțini? Da, dar cu voința de "a misiona", de a le arăta altora cine suntem. Cu mărturia. Încă o dată repet acea frază a sfântului Francisc adresată fraților săi, când îi trimitea să predice: "Predicați Evanghelia și, dacă va fi necesar, și prin cuvinte". Adică mărturia pe primul loc.

Privesc acest arhiepiscop lituanian aici în față, și mă gândesc la emeritul de Kaunas, care acum va fi făcut cardinal: acel om, câți ani a petrecut în închisoare? Cu mărturia a făcut atâta bine! Cu durerea... Sunt martirii noștri, cei care dau viață Bisericii: nu artiștii noștri, marii noștri predicatori, păzitorii noștri ai "învățăturii adevărate și integre"... Nu, martirii. Biserică de martiri. Și a comunica înseamnă asta: a comunica această bogăție mare pe care noi o avem. Acesta este al doilea lucru.

Al treilea îl iau de la ceea ce am spus puțin mai înainte, care îmi provoacă un pic de alergie când îl aud: "Acesta este un lucru autentic creștin", "acesta este cu adevărat așa". Am căzut în cultura adjectivelor și a adverbelor și am uitat forța substantivelor. Comunicatorul trebuie să facă să se înțeleagă însemnătatea realității substantivelor care reflectă realitatea persoanelor. Și aceasta este o misiune a comunicării: comunicarea cu realitatea, fără a îndulci cu adjectivele sau cu adverbele. "Acesta este un lucru creștin": pentru ce să se spună autentic creștin? Este creștin! Singurul fapt al substantivului "creștin", "sunt al lui Cristos", este puternic: este un adjectiv substantivat, e adevărat, dar este un substantiv. A trece de la cultura adjectivului la teologia substantivului. Și voi trebuie să comunicați astfel. "Cum, tu cunoști persoana aceea?" - "Ah, persoana aceea este așa, așa...": imediat adjectivul. Mai întâi adjectivul, poate că, după aceea, cum este persoane. Această cultură a adjectivului a intrat în Biserică și noi, toți frați, uităm că suntem frați pentru a spune că acesta este "așa" frate, acela este "în celălalt mod" frate: mai întâi adjectivul. Comunicarea voastră să fie austeră dar frumoasă: frumusețea nu este a artei rococo, frumusețea nu are nevoie de aceste lucruri rococo; frumusețea se manifestă chiar din substantiv, fără cireșe pe tort! Cred că asta trebuie să învățăm.

Comunicarea cu mărturia, comunicarea implicându-ne în comunicare, comunicarea cu substantivele lucrurilor, comunicarea ca martiri, adică martori ai lui Cristos, ca martiri. A învăța limbajul martirilor, care este limbajul apostolilor. Cum comunicau apostolii? Să citim acea bijuterie care este cartea Faptele Apostolilor și vom vedea cum se comunica în acel timp și cum este comunicarea creștină.

Mulțumiri, multe mulțumiri! Apoi aveți acel [discursul scris] care este mai "construit", pentru că baza a fost făcută de voi. Dar citiți-l, reflectați. Mulțumesc pentru ceea ce faceți și mergeți înainte cu curaj. A comunica bucuria Evangheliei: asta e ceea ce Domnul ne cere astăzi. Și mulțumesc, mulțumesc pentru slujirea voastră și mulțumesc pentru că sunteți primul Dicaster care are în frunte un laic. Bravo! Înainte! Mulțumesc.

_________________

Discurs încredințat de Sfântul Părinte

Iubiți frați și surori,

Vă spun bun-venit și îi mulțumesc, pentru cuvintele pe care mi le-a adresat în numele tuturor, lui dr. Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului, care pentru prima dată prezidează Adunarea Plenară. Unele dintre fețele voastre îmi sunt mai familiare, pentru că mă însoțiți în activitatea mea zilnică și în călătoriile apostolice. Însă știu că sunt atâtea alte persoane care trăiesc și ele propria săptămână de muncă în ritmul activităților papei. Dar fac asta "în culise", punând în munca lor, în slujba Bisericii, tot profesionalismul și creativitatea lor, pasiunea și discreția lor.

Sunt fericit să vă pot vedea astăzi pe toți împreună și să vă mulțumesc pentru ceea ce faceți! Grație muncii voastre atâtea persoane sunt încurajate pe drumul lor de credință și atâtea sunt invitate la căutarea și la întâlnirea cu Domnul. Grație muncii voastre papa vorbește în aproape patruzeci de limbi - este o adevărată "minune de Rusalii"! Grație vouă magisteriul papei și al Bisericii este citit pe hârtie, este ascultat la radio, este văzut pe canalele de televiziune și pe situri și împărtășit prin social media, în lumea digitală tot mai frenetică.

Este prima dată când vă întâlnesc pe toți împreună de când, în urmă cu patru ani, a început procesul de încorporare într-un nou Dicaster al Curiei Romane a tuturor realităților care, în diferite moduri, se ocupau de comunicare (cf. Motu proprio Actualul context comunicator, 27 iunie 2015). Reformele sunt aproape întotdeauna obositoare, și așa este și cea a mass-media vaticane. Poate că au fost porțiuni de drum deosebit de dificile, poate că au fost și răstălmăciri, dar sunt bucuros să văd că drumul merge înainte cu clarviziune și cu prudență. Știu despre efortul pe care l-ați făcut pentru a folosi cât mai bine resursele care v-au fost încredințate, scăzând costurile neproductive.

Comunicarea este o misiune pentru Biserică. Nicio investiție nu este prea mare pentru a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu. În același timp, fiecare talant trebuie să fie bine cheltuit, făcut să dea rod. Și cu privire la asta se măsoară credibilitatea a ceea ce spunem. În afară de asta, pentru a rămâne fideli darului primit, trebuie avut curajul să ne schimbăm, să nu ne simțim niciodată sosiți, nici să nu ne descurajăm. Trebuie să ne repunem mereu în joc, să ieșim din propriile siguranțe false și să îmbrățișăm provocarea viitorului. A parcurge timpurile nu înseamnă a stinge amintirea trecutului, înseamnă a menține viu focul său.

Am văzut munca pe care ați făcut-o. O văd în fiecare zi. Pentru aceasta astăzi aș vrea să-i mulțumesc lui Dumnezeu împreună cu voi pentru forța pe care v-a dat-o și care ne-o dă. Amintirea recunoscătoare pentru tot ceea ce deja s-a făcut și conștiința efortului comun să vă umple de forță pentru a merge înainte pe acest drum.

În realitate, forțele noastre singure nu sunt suficiente. Spunea asta deja cu 55 de ani în urmă sfântul Paul al VI-lea primindu-i pe membrii primei Adunări Plenare ai ceea ce atunci se numea Comisia Pontificală pentru Comunicațiile Sociale. Recunoștea cât sunt de limitate forțele noastre în fața acestui imens domeniu al comunicării. Dar tocmai pentru aceasta - spunea el - trebuie "să ne gândim la o altă ordine de forțe, la un alt mod de a judeca lucrurile; ordine și mod, pe care vrem să le studiem la școala Domnului. [...] Adică un gând de credință trebuie să susțină puținul eforturilor noastre umile [...]. Cu cât vom deveni mai mult instrument în mâinile lui Dumnezeu, adică mici și generoși, cu atât mai mult probabilitatea eficienței noastre va crește" (Insegnamenti II [1964], 563).

Știm că de atunci provocările în acest domeniu au crescut în manieră exponențială și forțele noastre continuă să nu fie suficiente niciodată. Provocarea la care sunteți chemați, fiind creștini și comunicatori, este cu adevărat înaltă. Și tocmai pentru aceasta este frumoasă.

De aceea mă bucur că tema aleasă pentru această Adunare este "Suntem mădulare unii altora" (Ef 4,25). Forța voastră, forța noastră se află în unitate, în a fi mădulare unii altora. Numai așa vom putea răspunde tot mai bine la exigențele misiunii Bisericii.

În Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din acest an, care are același titlu, scriam că "o comunitate este cu atât mai tare cu cât este mai unită și solidară", cu cât "urmărește obiective împărtășite". "Metafora trupului și a membrelor ne face să reflectăm asupra identității noastre, care este întemeiată pe comuniune și pe alteritate. Fiind creștini ne recunoaștem toți membre ale unicului trup al cărui cap este Cristos", și "suntem chemați să manifestăm acea comuniune care marchează identitatea noastră de credincioși. De fapt, credința înseși este o relație, o întâlnire; și sub stimulentul iubirii lui Dumnezeu noi putem comunica, primi și înțelegere darul celuilalt și să-i corespundem".

Comunicarea în Biserică nu poate decât să fie caracterizată de acest principiu de participare și împărtășire. Comunicarea este cu adevărat eficace numai atunci când devine mărturie, adică o participare a vieții care ne este dăruită de Duhul și ne face să descoperim în comuniune unii cu alții, mădulare unii altora.

Sfântul Ioan Paul al II-lea scria în Scrisoarea apostolică Dezvoltarea rapidă: "Atât comunicarea din cadrul comunității ecleziale cât și aceea a Bisericii cu lumea cer transparență și un nou mod de a înfrunta problemele legate cu universul mass-media. [...] Acesta este unul din domeniile în care este cerută mai mult colaborarea între credincioși laici și păstori, de vreme ce, așa cum în mod oportun sublinia Conciliul, «de la aceste relații familiare dintre laici și păstori e de așteptat mult bine pentru Biserică [...], astfel încât întreaga Biserică, susținută de toți membrii săi, să-și poată împlini mai eficient misiunea pentru viața lumii» (Lumen gentium, 37)" (nr. 12).

Pentru aceasta vă încurajez să continuați, în munca voastră zilnică, să faceți tot mai mult echipă, în această cooperare între laici, persoane consacrate și preoți din atâtea țări, din atâtea limbi, care face mult bine Bisericii. Fie ca însuși stilul muncii voastre să dea mărturie despre comuniune.

De asemenea vă încurajez, dincolo de lucrările acestei Adunări Plenare, să căutați cu istețime și cu creativitate toate modurile pentru ca să fie întărită rețeaua cu Bisericile locale. Vă încurajez în asta să favorizați și formarea de medii digitale, în care să se comunice și nu numai să se conecteze.

Știu că recent acest Dicaster a promovat câteva instrumente concrete pentru ca să crească între Bisericile locale și Dicaster circularitatea comunicării în slujba tuturor. Știu că aveți proiecte noi, cărora cu siguranță nu le va lipsi sprijinul papei. Cu munca voastră voi participați la slujirea adusă unității Bisericii și coordonării comunicării întregii Curii Romane. Trebuie să mergem împreună. Trebuie să știm să interpretăm și să orientăm timpul nostru. Fie ca într-adevăr comunicarea eclezială să fie expresie a unui singur "trup".

Mulțumesc fiecăruia dintre voi, mulțumesc și familiilor și comunităților voastre. Vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine și din inimă vă binecuvântez.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 322.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat