Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (22 septembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Parabola conținută în Evanghelia din această duminică (cf. Lc 16,1-13) are ca protagonist un administrator viclean și necinstit care, acuzat că a risipit bunurile stăpânului, urmează să fie concediat. În această situație dificilă, el nu recriminează, nu caută justificări și nici nu se lasă descurajat, ci găsește o cale de ieșire pentru a-și asigura un viitor liniștit. Reacționează mai întâi cu luciditate, recunoscând propriile limite: "Să sap, nu pot; să cerșesc, mi-e rușine" (v. 3); apoi acționează cu istețime, furând pentru ultima dată de la stăpânul său. De fapt, îi cheamă pe debitori și reduce datoriile pe care le au față de stăpân, pentru a-i face prieteni ai săi și pentru a fi răsplătit după aceea de ei.

Isus prezintă acest exemplu desigur nu pentru a îndemna la necinste, ci la înțelepciune. De fapt subliniază: "Stăpânul l-a lăudat pe administratorul necinstit pentru că a lucrat cu înțelepciune" (v. 8), adică acel amestec de inteligență și viclenie, care îți permite să depășești situații dificile. Cheia de lectură a acestei relatări se află în invitația lui Isus: "Faceți-vă prieteni din mamona nedreaptă, pentru ca ei să vă primească în corturile veșnice atunci când veți duce lipsă" (v. 9). "Mamona nedreaptă" este banul - numit "baliga diavolului" - și în general bunurile materiale.

Bogăția poate duce la ridicarea de ziduri, la crearea de dezbinări și discriminări. Dimpotrivă, Isus îi invită pe discipolii săi să schimbe direcția: "Faceți-vă prieteni cu bogăția". Este o invitație de a ști să transformăm bunuri și bogății în relații, pentru că persoanele valorează mai mult decât lucrurile și contează mai mult decât bogățiile avute. De fapt, în viață aduce rod nu acela care are atâtea bogății, ci acela care creează și menține vii atâtea legături, atâtea relații, atâtea prietenii prin diferitele "bogății", adică diferitele daruri cu care l-a înzestrat Dumnezeu. Însă Isus indică și finalitatea ultimă a îndemnului său: "Faceți-vă prieteni cu bogăția, pentru ca ei să vă primească în corturile veșnice". Ne vor primi în paradis, dacă vom fi capabili să transformăm bogățiile în instrumente de fraternitate și de solidaritate, nu numai Dumnezeu, ci și cei cu care am împărtășit, administrând bine, ceea ce Domnul a pus în mâinile noastre.

Această pagină evanghelică face să răsune în noi întrebarea administratorului necinstit, alungat de stăpân: "Ce voi face?" (v. 3). În fața lipsurilor noastre și a eșecurilor noastre, Isus ne asigură că avem mereu timp pentru a vindeca răul făcut cu binele. Cel care a provocat lacrimi, să-l facă fericit pe cineva; cel care a sustras necuvenit, să-i dăruiască aceluia care este în nevoie. Făcând astfel, vom fi lăudați de Domnul "pentru că am acționat cu înțelepciune", adică înțelepciunea acelui care se recunoaște fiu al lui Dumnezeu și se pune în joc pe sine însuși pentru Împărăția cerurilor.

Sfânta Fecioară să ne ajute să fim înțelepți în a ne asigura nu succesul lumesc, ci viața veșnică, pentru ca în momentul judecății finale persoanele nevoiașe pe care le-am ajutat să poată da mărturie că în ele l-am văzut și l-am slujit pe Domnul.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări. Îndeosebi, salut participanții la Via Pacis, cursă pe jos care a străbătut în această dimineață străzile din Roma, pentru a duce un mesaj de pace, de fraternitate și mai ales de dialog între culturi și religii diferite.

Salut grupul Misiunii catolice poloneze din Germania; Corul "San Leonardo" din Procida; tinerii candidați la mir din Settimello (Firenze); și Surorile Iubirii Frumoase, care amintesc 25 de ani de la întemeiere.

Duminica viitoare, 29 septembrie, va fi Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului. Cu această ocazie voi celebra Sfânta Liturghie aici în Piața "Sfântul Petru". Vă invit să participați la această celebrare pentru a exprima și cu rugăciunea apropierea noastră de migranții și refugiații din întreaga lume.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 641.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat