Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Barrios Prieto, noul secretar general COMECE: "La Bruxelles pentru o Europă tânără și solidară"

De Gianni Borsa

"Biserica a însoțit încă de la primii pași drumul Europei unite. Acea Europă fidelă față de valorile umane și creștine pentru care s-au bătut părinții fondatori. Și astăzi Biserica este atentă și susține acest parcurs, așa cum a afirmat de mai multe ori papa Francisc": părintele Manuel Barrios Prieto este noul secretar general al COMECE, Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană. A primit ștafeta la 1 septembrie de la părintele Olivier Poquillon; mandatul său va dura patru ani. Luni, 16 septembrie 2019, la Bruxelles, s-a prezentat presei internaționale alături de Mons. Jean-Claude Hollerich, președinte al COMECE, care va fi creat cardinal de papa Francisc în consistoriul din 5 octombrie. Însuși Hollerich a explicat că a fost "surprins de această știre" care - a adăugat el - "va putea face bine și Comisiei". Născut la Madrid în 1962, părintele Manuel Barrios Prieto, a studiat filozofia și teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana la Roma și a absolvit psihologia într-o universitate statală spaniolă. Din 2011 a fost director al Secretariatului pentru ecumenism și dialog interreligios din Conferința Episcopală Spaniolă, de asemenea a fost timp de douăzeci de ani la conducerea parohiei "Santa Catalina de Alejandría" din Madrid. Părintele Barrios Prieto vine așadar la secretariatul COMECE, în Square de Meeûs la Bruxelles, într-un moment "cald" pentru UE, în plină reînnoire a principalelor sale instituții, asediată de populiști și naționaliști, având la orizont Brexit-ul britanic.

De două săptămâni ați venit la Bruxelles: agenda este deja plină de activități?

Aș spune că da. Sunt în calendar întâlniri, colocvii, călătorii. De la 3 la 6 octombrie voi fi la Santiago de Compostela pentru a participa la adunarea plenară a CCEE: sunt strânse legăturile dintre COMECE și Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa. Apoi voi avea câteva întâlniri cu reprezentanții instituțiilor UE, cu europarlamentari, cu ONG, asociații și exponenți de alte confesiuni creștine. Trebuie să fim prezenți și activi pentru a face să răsune glasul Bisericii în contextul european.

Formarea dumneavoastră și precedentele experiențe pastorale vă vor putea fi de ajutor ca secretar COMECE?

Consider că da, deși trebuie intrat cu prudență în acest nou rol. Sunt spaniol și am studiat și am trăit în diferite țări din Europa, am lucrat îndelung în domeniul ecumenismului și al dialogului interreligios și cred că asta îmi va fi de ajutor. Desigur va trebui să înțeleg dinamicile speciale ale dialogului cu instituțiile politice prezente aici.

După părerea dumneavoastră, care sunt provocările care o așteaptă pe Europa de astăzi, statele sale membre și instituțiile din UE?

Provocările sunt nenumărate. Mulți vorbesc despre "criză" și însuși papa Francisc a amintit că crizele se pot revela ca ocazii pentru a schimba, pentru a crește și a deveni mai buni. Desigur avem în față situația migratoare, cu atâtea persoane care caută o viață demnă și un viitor în Europa; care, este bine de amintit, are printre valorile sale de bază solidaritatea. Există problema economică, cu recesiunea recentă care a lovit diferite, creând sărăcie și șomaj și din care se iese cu trudă și cu ritmuri diferite între un stat și altul. În afară de asta, știm cât sunt de relevante problema ambientală și schimbările climatice. Aș sublinia criza instituțională: Uniunea Europeană este adesea percepută ca distantă de cetățeni. În acest sens mi se pare important să se țină cont că la alegerile pentru reînnoirea Parlamentului European, desfășurate în mai, a fost o recuperare de alegători, ca și cum - s-a afirmat - cetățenii ar vrea să dea o nouă posibilitate chiar acestei Europe...

Un cuvânt despre tineri: adesea indicați ca "viitor al Europei", dar adesea puși la marginile proceselor politice, economice și culturale. Nu credeți asta?

Mulți tineri experimentează Europa prin călătorii, studii, precum și grație programului european Erasmus. A cunoaște alte țări, alte culturi și limbi, a întâlni alte persoane ajută la construirea unei conștiințe europene, la a se simți europeni. Însă există probleme care-i lovesc pe tinerii noștri - pornind de la șomaj - pentru care este nevoie de răspunsuri serioase și urgente. Printre altele tinerii se dovedesc sensibili și activi pe versantul ambiental. Ei bine, și aici se joacă credibilitatea Europei de astăzi și de mâine.

(După agenția SIR, 16 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 682.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat