Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 septembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (Lc 15,1-32) începe cu unii care-l critică pe Isus, văzându-l în compania vameșilor și păcătoșilor, și spun cu mânie: "Acesta îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei" (v. 2). Această frază se revelează în realitate ca o veste minunată. Isus îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei. Este ceea ce ni se întâmplă nouă, la fiecare Liturghie, în fiecare biserică: Isus este bucuros să ne primească la masa sa, unde se oferă pe sine însuși pentru noi. Este fraza pe care am putea s-o scriem pe ușile bisericilor noastre: "Aici Isus îi primește pe păcătoși și îi invită la masa sa". Și Domnul, răspunzând celor care-l criticau, relatează trei parabole, trei parabole minunate, care arată predilecția sa pentru cei care se simt departe de El. Astăzi ar fi frumos ca fiecare dintre noi să ia Evanghelia, Evanghelia lui Luca, la capitolul 15, și să citească cele trei parabole. Sunt minunate.

În prima parabolă spune: "Care om dintre voi, având o sută de oi și pierzând una dintre ele, nu le lasă pe cele nouăzeci și nouă în pustiu și umblă după cea pierdută până când o găsește?" (v. 4). Care om dintre voi? O persoană cu bun simț nu: face două calcule și sacrifică una dintre ei pentru a le menține pe cele nouăzeci și nouă. În schimb Dumnezeu nu se resemnează, la inima lui te afli chiar tu care încă nu cunoști frumusețea iubirii tale, tu care încă nu l-ai primit pe Isus în centrul vieții tale, tu care nu reușești să depășești păcatul tău, tu care poate datorită lucrurilor urâte care s-au petrecut în viața ta nu crezi în iubire. În parabola a doua, tu ești acea mică monedă pe care Domnul nu se resemnează s-o piardă și o caută fără încetare: vrea să-ți spună că ești prețios în ochii săi, că ești unic. Nimeni nu te poate înlocui în inima lui Dumnezeu. Tu ai un loc, ești tu, și nimeni nu te poate înlocui; și eu, nimeni nu mă poate înlocui în inima lui Dumnezeu. Și în a treia parabolă Dumnezeu este tată care așteaptă întoarcerea fiului risipitor: Dumnezeu ne așteaptă mereu, nu încetează, nu-și pierde speranța. Pentru că suntem noi, fiecare dintre noi acel fiu reîmbrățișat, acea monedă regăsită, acea oaie mângâiată și luată pe umeri. El așteaptă în fiecare zi ca să ne dăm seama de iubirea sa. Și tu spui: "Dar eu am făcut atâtea rele, prea multe rele!". Nu-ți fie frică: Dumnezeu te iubește, te iubește așa cum ești și știe că numai iubirea sa poate schimba viața ta.

Însă această iubire infinită a lui Dumnezeu față de noi, păcătoșii, care este inima Evangheliei, poate să fie refuzată. Este ceea ce face fiul mai mare din parabolă. El nu înțelege iubirea în acel moment și are în minte mai mult un stăpân decât un tată. Este un risc și pentru noi: a crede într-un dumnezeu mai riguros decât milostiv, un dumnezeu care înfrânge răul cu puterea decât cu iertarea. Nu este așa, Dumnezeu mântuiește cu iubirea, nu cu forța; propunându-se, nu impunându-se. Însă fiul mai mare, care nu acceptă milostivirea tatălui, se închide, face o greșeală mai rea: se presupune drept, se presupune trădat și judecă totul pe baza gândirii sale de dreptate. Astfel se supără pe fratele și îi reproșează tatălui: "Ai tăiat vițelul îngrășat acum când s-a întors acest fiu al tău" (cf. v. 30). Acest fiu al tău: nu-l numește fratele meu, ci fiul tău. Se simte fiu unic. Și noi greșim când ne credem drepți, când credem că alții sunt cei răi. Să nu ne credem buni, pentru că singuri, fără ajutorul lui Dumnezeu care este bun, nu știm să învingem răul. Astăzi nu uitați, luați Evanghelia și citiți cele trei parabole ale lui Luca, la capitolul 15. Vă va face bine, va fi sănătate pentru voi.

Cum se poate învinge răul? Primind iertarea lui Dumnezeu și iertarea fraților. Se întâmplă de fiecare dată când mergem să ne spovedim: acolo primim iubirea Tatălui care învinge păcatul nostru: nu mai există, Dumnezeu îl uită. Dumnezeu, atunci când iartă, pierde memoria, uită păcatele noastre, uită. Este atât de bun Dumnezeu cu noi! Nu ca noi, care după ce am spus "nu-i nimic", la prima ocazie ne amintim cu dobândă de daunele îndurate. Nu, Dumnezeu șterge răul, ne face noi pe dinăuntru și astfel face să renască în noi bucuria, nu tristețea, nu întunericul în inimă, nu suspiciunea, ci bucuria.

Fraților și surorilor, curaj, cu Dumnezeu niciun păcat nu are ultimul cuvânt. Sfânta Fecioară Maria, care desface nodurile vieții, să ne elibereze de pretenția de a ne crede drepți și să ne facă să simțim nevoia de a merge la Domnul, care ne așteaptă mereu pentru a ne îmbrățișa, pentru a ne ierta.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Săptămâna trecut a fost realizat schimbul îndelung așteptat de prizonieri între Federația Rusă și Ucraina. Mă bucur pentru persoanele eliberate, care au putut să-i reîmbrățișeze pe cei dragi ai lor, și continui să mă rog pentru un sfârșit rapid al conflictului și pentru pacea durabilă în Ucraina de est.

Ieri la Forlì a fost proclamată fericită Benedetta Bianchi Porro, decedată în 1964 la numai 28 de ani. Toată viața sa a fost marcată de boală și Domnul i-a dat harul de a o suporta, ba chiar, de a o transforma în mărturie luminoasă de credință și de iubire. Și astăzi la Limburg (Germania) este proclamat fericit părintele Riccardo Henkes, preot pallottin, ucis din ură față de credință la Dachau în 1945. Exemplul acestor doi curajoși discipoli ai lui Cristos să susțină și drumul nostru de sfințenie. Aplauze pentru noii fericiți!

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații.

Salut credincioșii din Honduras și din Bolivia; tinerii întreprinzători africani angajați să lucreze împreună - harambe - pentru viitorul Africii; și pelerinajul cu automobile electrice care provine din Polonia.

Salut militarii reuniți în amintirea slujitorului lui Dumnezeu părintele Gianfranco Chiti; Surorile Oblate ale Preasfântului Răscumpărător; credincioșii din Montecchio Emilia cu prietenii venezuelani; și candidații la mir din Crotone. Salut grupul de la UNITALSI și binecuvântez marele pelerinaj național la Lourdes care se va desfășura în zilele următoare.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1116.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat