Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un cardinal în țara islamului asiatic

De Paolo Affatato

O purpură în țara islamică cea mai populată din lume. Un cardinal într-un ținut, Indonezia, care reprezintă o țară-cheie pentru cei peste 600 de milioane de musulmani care trăiesc "la Răsăritul Profetului", e vorba de comunitățile islamice non-arabe, prezente în continentul asiatic de la Pakistan până în sud-est. Ignatius Suharyo Hardjoatmodja, arhiepiscop de Jakarta în vârstă de 69 de ani, investit cu bereta roșie în ultimul grup de 13 cardinali anunțat de papa Francisc, este foarte conștient de responsabilitatea care-l așteaptă și pe care numirea o scoate în evidență.

Indonezia este țara islamului Nusantara, adică acea versiune specială a islamului care se trăiește în arhipelagul indonezian, acolo unde valorile religioase s-au amestecat cu cultura și tradiția locală. A rezultat o formă și o practică religioasă în care islamul este caracterizat de cultura întâlnirii, a dialogului și a păcii, de construirea de relații amicale cu diferite culturi și religii. În acest context Suharyo este un lider care, cu blândețea sa, tonurile sale mereu clame, umilința sa, reprezintă un promotor tenace al pluralismului și al armoniei interreligioase, tocmai în sintonie cu fața originară a națiunii.

Asupra acestor aspecte, și în această operă, Suharyo exercită în țară o conducere carismatică, având alături de el pe actualul președinte Joko Widodo, dar și pe liderii celor mai mari organizații musulmane, Muhammadiyah și Nadlatul Ulama. Împreună cu ei Suharyo a luat poziție în mod deschis împotriva oricărei forme de radicalism și de extremism islamic, care s-a evidențiat în arhipelag în ultimii ani, susținut și de Statul Islamic (ISIS). Scopul arhiepiscopului, al instituțiilor politice, al liderilor musulmani este să retrezească în rândul cetățenilor indonezieni un simț de naționalism și de angajare față de valorila din Pancasila, "carta celor cinci principii" (credință în unicul și singurul Dumnezeu; dreptate și civilizație umană; unitatea Indoneziei; democrație condusă de înțelepciunea interioară; dreptate socială pentru popor) care rămâne la baza conviețuirii naționale.

Noul cardinal - o purpură care revine în arhipelag după aceea a iezuitului Julius Riyadi Darmaatmadja, retras din motive de vârstă în 2010 - este originar din zona Yogyakarta, oraș din insula Giava, care are un statut special: de fapt, este unica provincie indoneziană care are drept conducător civil și administrativ un sultan, Hamengkubuwono al X-lea, care conduce o mini-teocrație locală - excepție instituțională în structura statală - de când tatăl său, în urmă cu jumătate de secol, a dat o contribuție însemnată la lupta pentru independența de olandezi și după aceea a acceptat să facă parte din Republica indoneziană. Yogyakarta eeste un oraș care are în ADN-ul său pluralismul religios și conviețuirea armonioasă. În contextul acelei provincii sociale este fiziologic a împărtăși studiul, lucrul, cultura, relațiile umane cu persoane de altă credință și cultură.

Poate că Suharyo la vârsta de 17 ani cu speranțe frumoase, în 1967, a văzut națiunea scufundându-se sub dictatura generalului Mohammad Suharto și a trăit ca preot și ca paroh, în Arhidieceza sa de Semarang, pe insula Giava, slujirea sa pastorală, primind suferința, provocările și speranțele unei populații puse la încercare în anii oprimării. Chemat, după aceea, să conducă Arhidieceza sa în slujirea episcopală în 1997 de Ioan Paul al II-lea, Suharyo a urmărit lupta de eliberare și noua perioadă a democrației indoneziene într-un parcurs pe care l-a însoțit cu înțelepciune și experiență, amintind mereu o referință de neeliminat: Pancasila, acel pact originar de conviețuire și stabilitate în națiunea care, afirmă el la Vatican Insider, "are un suflet multicultural și multireligios" care va folosi pentru a-l proteja de virusul extremismului care atacă celulele sănătoase ale islamului indonezian. Acel suflet, comunitatea catolică din arhipelag (circa 3% din cele 250 de milioane de cetățeni, din care 85% musulmani) remarcă vajnic că îl are în piept, simțindu-se parte integrantă a națiunii.

Chemat la conducerea Arhidiecezei de Jakarta de Benedict al XVI-lea din 2010, Suharyo, amintind istoria și originea a ceea ce el definește "miracolul Indoneziei", afirmă că "creștinii sunt parte din el, încă de la început, cu orgoliu și recunoștință, așa încât în fiecare an celebrează o Euharistie specială pentru independența țării".

În această perspectivă astăzi, arhiepiscopul dorește un efort comun al instituțiilor politice, al liderilor religioși, al societății civile, al militarilor pentru a înfrânge orice tentativă de a otrăvi conviețuirea cu ideologii condimentate cu radicalism religios și violență. Pentru aceasta a găsit o sintonie specială cu președintele indonezian Joko Widodo, originar tot din provincia sa, în acel district giavanez Yogyakarta. Și a amintit de mai multe ori cât este de crucială contribuția celor mai mari organizații din islamul indonezian în conducerea milioanelor de adepți pe o cale de moderație, primire, respectare a demnității umane, departe de orice ură sau fanatism religios.

Este simptomatic că numirea lui Suharyo vine în timp ce Arhidieceza sa de Jakarta celebrează "Anul înțelepciunii": un timp, anul 2019, în care focusul este îndreptat mai ales spre problemele sociale și spre modul de a le înfrunta și a le trăi cu spiritul evanghelic, conform mesajului lui Cristos. În ultimii patru ani, a explicat neo-cardinalul de Jakarta, Biserica locală a încercat să insereze în planul pastoral o reflecție specială cu privire la valorile filozofice ale Pancasila. O urgență simțită de Biserica catolică și de alte organizații din societatea civilă, pentru "a contribui la binele comun al națiunii". Și, în acest parcurs de sensibilizare, a fost prezentată figura papei Francisc ca "om al rugăciunii și compasiunii, care arată iubirea și umilința", observând că această atitudine poate fi "un model bun pentru fiecare cetățean care vrea să slujească persoanele în națiune".

(După Vatican Insider, 14 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 671.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat