Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tehnologia ajunge și în misiunea din Maikona, Kenya

S-au scris deja multe impresii despre misiunea catolică din Maikona și încă mai sunt multe de descoperit și povestit. Lumea merge înainte și odată cu ea și lucruri noi se întâmplă în deșertul Chalbi din nord-estul Kenyei. Această zonă aparține Diecezei de Marsabit, capitala regiunii. Parohia din Maikona este relativ tânără, fiind fondată în a doua jumătate a secolului XX, la mijlocul anilor '60 de către preotul misionar trimis de Dieceza de Alba (Italia), părintele Bartolomeo Venturino. Acesta a părăsit postul de profesor din Seminarul din Alba, pentru a veni în nord, dincolo de muntele Kenya, pe o întindere vastă, în plină savană deșertică, locuită de păstori nomazi. El a fost primul dintre preoții "fidei donum", după cum aceștia erau denumiți în misiunea lor de răspândire a credinței printre triburile stăpânitoare ale aceste pământuri neluate în seamă de administrația colonială.

În august 1966, părintele Venturino cumpără un teren de 20 de acri (aprox. 8 ha), la 600 km de localitatea Maikona, pe drumul spre Bada Hurri, locul viitoarei misiuni. În primii patru ani au fost construite pe acest teren casa parohială și o casă pentru surori, precum și un dispensar și o școală primară. Comunitatea catolică din Maikona s-a născut în anul 1972, când 16 persoane au fost botezate.

Procesul de evanghelizare nu a fost ușor și încă se continuă și în zilele noastre, populația din zonă fiind nomadă, păstoritul fiind principala ocupație a localnicilor. Natura nu a fost darnică cu aceste locuri, resursele naturale sunt foarte sărace. Solul este pietros, ceea ce face dificilă construcția drumurilor, nici o cultură agricolă nu poate rezista la călduri îndelungate, doar arborii de acacia se hrănesc cu apa sărata din sol. Deseori, aici la 2-3 ani, secetele sunt la ele acasă. Apa potabilă poate fi scoasă doar de la unele puțuri bine știute, construite de către misionari de-a lungul timpului. Populația, și acum, ca în alte locuri uitate de lume, își pune încă speranța în abundenta ploilor și bucuria este mare când apa pluviala umple rezervoarele montate la streașina caselor. Atunci, animalele (ovine, caprine sau cămile) au apa asigurată.

În ciuda acestor condiții aspre de viață, activitatea misionară a înregistrat progrese considerabile, atât spirituale cât și pe plan social. Misiunea înființată în anul 1966 de preoții Diecezei de Alba a fost preluată în anul 2002 de preoții români, din Dieceza de Iași, care se află și astăzi aici, ducând mai departe cuvântul evangheliei și acordând mare atenție respectării tradițiilor sociale ale triburilor nomade din zonă (consultarea bătrânilor, implicarea celor din comunitate în deciziile activităților de întrajutorare și acțiunile de evanghelizare, ale nevoilor celor săraci sau bolnavi etc.). Nevoile comunității sunt încă multe, atât spirituale, cât și materiale, pornind de la nevoile de bază ale supraviețuirii, cum ar fi hrana și medicamentele, și continuând cu învățământul primar și secundar.

Dezvoltarea socială a evoluat semnificativ prin construirea multor grădinițe și școli elementare. De asemenea, în satele din jurul Maikona, se furnizează lunar hrană pentru bătrâni și familiile aflate în dificultate și se organizează activități caritabile pentru a obține fondurile necesare pentru furnizarea de îmbrăcăminte sau material educativ pentru copii de școală primară. Rezultatele notabile includ construcția de puțuri de apă potabilă, achiziționarea de rezervoare de colectare a apei pluviale și instalarea sistemului electric care exploatează resursele solare, marcând astfel o noua etapă în dezvoltarea comunității și asigurând astfel un flux de electricitate suficient pentru funcționarea parohiei și a altor structuri ce vor fi, eventual, construite pe viitor.

Maikona este cel mai important oraș-localitate din regiune după Marsabit (capitale regiunii), situată pe drumul către lacul Turkana, la 100 de km nord-vest de Marsabit și având înaintea ei încă 100 km până la North Horr. Localitatea împreună cu satele sale, "manyatte" în limbajul local, nu a scăpat valului globalizant de modernizare. Zi sau noapte, praful de pe drumurile deșertice este ridicat frecvent de motociclete, principalul mijloc rapid de deplasare și transport de marfă de mic gabarit. Telefoanele mobile se dovedesc deosebit de utile în comunicarea situațiilor de urgență și a aprovizionării cu hrană și cu alte materiale pentru uzul cotidian.

Sunt încă multe lucruri de făcut pentru dezvoltarea comunității, iar tinerii sunt viitorul și constituie o prioritate pentru activitățile sociale avute în vedere de către parohie. Tinerii de origine tribală Gabra, majoritatea având telefoane mobile, ei la ce visează, pentru ce meserii pot fi pregătiți? În această privință, se caută în permanență mijloace de dezvoltare, mai degrabă decât ajutor cu impact temporar limitat. După cum bine știm, educația este factorul principal care conduce la creșterea durabilă a calității vieții și egalitatea de șanse trebuie sa fie prezentă pentru oricine. Astfel fiecare persoană ar trebui să aibă șanse la o viață mai bună.

Plecând de la acest principiu moral, după deja doua vizite voluntare în misiune în anii anteriori, i-am propus preotului Claudiu Iștoc, paroh al misiunii Maikona, să valorificăm cele câteva calculatoare disponibile în 2015 pentru învățarea tinerilor. Prin voința și strădania părintelui Claudiu de a atrage fondurile necesare, în ultimii ani, un număr considerabil de 12 stații de lucru noi au fost achiziționate și dispuse corespunzător într-o sală luminoasă și ventilată, pentru a fi folosite la o serie de cursuri începând din acest an. Astfel, în perioada 7-28 august s-au putut desfășura în Maikona, cursurile de vară Microsoft Office basic level classes și Going for a Job hunting - CV writing and interview skills, la care au participat în jur de 25 de tineri, din comunitatea Maikona și împrejurimi, absolvenți de liceu. Cursurile au fost gratuite și predarea voluntară. Preotul vicar, Cezar Chelaru, responsabil cu activitățile pentru tineri, a organizat procesul de înscriere la aceste cursuri, care nu a fost ușor, dat fiind că în perioada lunii august tinerii sunt în vacanță și distanțele care trebuie parcurse sunt, câteodată, opreliști neînchipuite.

Acum la câteva zile după ce cursurile s-au încheiat, privesc în urma cu o satisfacție interioară care, dacă nu mă înșel, va dura încă mult timp. Aproape de fiecare dată procesul de predare interactiv se dovedește a fi unul de învățare bidirecțional. Am învățat de la studenți păreri interesante, printre altele îmi amintesc de Raphael, un tânăr creștin, care, într-o discuție despre cum este indicat să te prezinți la un interviu de angajare, mi-a spus: "Vor fi întotdeauna oameni foarte smeriți în atitudini, gesturi și cuvinte și neimaginat de mari în fapte". Și nu este mai puțin adevărat, câteodată aparențele înșală!

Ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne ajute în această acțiune și să o putem continua și în anii următori!

Monica Alexandru


 

lecturi: 962.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat