Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Instalarea pr. Iosif Dorcu ca paroh la Tarbes-Lourdes în Franța

În sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, 8 septembrie 2019, în Dieceza de Tarbes-Lourdes (Franța), mai exact în biserica "Sfântul Bartolomeu" din Bordères-sur-l'Échez (lângă Tarbes, la 25 km de Lourdes), s-a celebrat un eveniment mai rar întâlnit aici: instalarea unui preot din Moldova, pr. Iosif Dorcu, ca paroh în Parohia Bordères-sur-l'Échez, care mai are în administrare încă cinci sate: Aurensan, Bazet, Oursbelille, Lagarde și Gayan. Celebrantul Liturghiei de instalare a fost PS Nicolas Brouwet, episcop de Tarbes-Lourdes, iar în jurul altarului, pe lângă noul paroh, s-au mai aflat: pr. Joseph Cantounet, decan de Tarbes, pr. Iulian Ghiuzan, OFMConv. și pr. Daniel Gal, OFMConv. (ambii originari din Moldova, dar implicați în pastorația acestei dieceze). De la Iași, venit special pentru acest eveniment, a fost pr. Petru Sescu.

Liturghia a început cu procesiunea în care copii și adulți, reprezentând toate cele șase comunități, au purtat lumânări și pancarte cu numele satelor respective.

În cadrul omiliei episcopul a subliniat rolul parohului (în franceză "curé" , cuvânt ce derivă de la "cure", adică îngrijire, tratament) și mai ales a accentuat criza de preoți din această zonă și bucuria de a primi ajutor de la preoți din afara Franței.

Imediat după omilie, noul paroh, la întrebările episcopului, și-a exprimat disponibilitatea de a se îngriji de aceste șase comunități încredințate.

Liturghia a fost mult înfrumusețată și de cântările polifonice ale corului "Sol'n Sol" în care pr. Iosif Dorcu este membru.

La final două persoane au adus câte un salut din partea comunității pentru episcop și pentru noul paroh. Apoi un reprezentant al Primăriei a citit un mesaj din partea primarului de Bordères-sur-l'Échez, Jérôme Crampe. Același primar a oferit, în nume personal, o recepție la ieșirea din biserică.

Mai trebuie spus că pr. Iosif Dorcu este deja de un an de zile în această comunitatea, dar din varii motive, instalarea s-a făcut abia acum. Cu această ocazie s-a lansat și situl parohial: https://paroisse-borderes-oursbelille.fr

Cuvântul adresat episcopului de către Marie-Jeanne Gester (din Consiliul Parohial):

"Preasfințite, în această zi de sărbătoare, ați ales să o sărbătoriți pe Sfânta Fecioară Maria împreună cu noi aici în parohia noastră, Bordères sur L'Échez. Pentru noi este o mare bucurie pentru că ați venit în mijlocul nostru ca să vă rugați cu noi, să ne împărțiți binecuvântarea apostolică și să ne aduceți în dar un paroh în persoana părintelui Iosif Dorcu. Preasfinția Voastră sunteți păstorul nostru, iar noi oițele, iar azi vă suntem recunoscători că ne oferiți un preot care să fie permanent (cu normă întreagă) între noi. Noi suntem conștienți că, prin mâinile unui preot și prin rugăciunile sale, coboară haruri din cer: tocmai de aceea suntem foarte fericiți azi. Nu ne îndoim că ne purtați în inima și în rugăciunea Preasfinției Voastre, iar noi Vă asigurăm de rugăciunea noastră! Primiți mulțumirea noastră pentru tot ceea ce ne-ați oferit astăzi și ne-am bucura să fiți cât mai adesea printre noi și în bisericile noastre. Vă mulțumim, Preasfințite!"

Cuvântul adresat parohului de către Marie-Françoise Audigane (catehet):

"Părinte Iosif Dorcu, deja de un an cărările noastre se încrucișează, un an de când am început să ne cunoaștem și să ne îmbogățim reciproc. E un an de când ne comunici iubirea ta față de Fecioara Maria și ne faci vie, prin omiliile tale, țara lui Isus în care ai trăit, prin exemple colorate și realiste. E un an de când însoțești diferitele grupuri prezente în parohie, șase sate cu chipuri multiple: agricultori, muncitori, localnici sau veniți din alte părți, cu spiritul tău plin de umor și de respect, foarte atent la obiceiurile locului. E un an în care ne ajuți să redescoperim patrimoniul religios al satelor noastre, dând la o parte praful de pe toate lucrurile noastre de valoare, de multe ori uitate. E un an în care acorzi încredere cateheților care muncesc cu copiii pentru primirea sacramentelor și ne ajuți cu mijloace moderne (mai ales Power-Point) la animarea Liturghiei copiilor. E un an în care ai străbătut pe jos toate ulițele satelor pentru a le cunoaște bine și pentru a întâlni localnicii. Eu un an de când cânți în «Corul Sol'n Sol», cor care azi ne-a ajutat să ne rugăm atât de frumos. Așadar, azi noi suntem fericiți că putem conta pe însoțirea și rugăciunea ta fiind numit paroh al nostru. Cu ajutorul Duhului Sfânt și al Maicii Domnului, pe care o sărbătorim azi, și pe care tu o iubești într-un un mod deosebit, sperăm că vom reuși împreună să-l facem cunoscut și iubit pe Dumnezeu, acest Dumnezeu al cărui cuvânt ne face liberi și fericiți".

Fam. Marinela și Andrei Beșleagă (Tarbes)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie: Instalarea pr. Iosif Dorcu ca paroh la Tarbes-Lourdes în Franța


 

lecturi: 4509.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat