Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răcăciuni: "Cu familia, alături de Maria, la Isus!"

În perioada 6-9 septembrie 2019, în Parohia Răcăciuni au avut loc câteva zile dedicate familiei, având ca temă generală: "Cu familia, alături de Maria, la Isus". Programul întâlnirii a ținut cont atât de hramul comunității, sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, de aniversarul căsătoriei soților care au împlinit anul acesta 25, 30, 40, 50 și peste 50 de ani, cât și de începutul anului școlar.

Inițiativa l-a avut în prim-plan pe pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei în Dieceza de Iași, invitat de către părintele paroh Daniel Cimpu, la cererea comunității din Răcăciuni.

Seara de vineri, 6 septembrie, cu tema: "La început a fost Buna-Vestire", a debutat cu sfânta Liturghie, în cadrul căreia, la predică, pr. Felician ne-a amintit de acel moment "plin de har" în care Maria a primit vestea de la arhanghelul Gabriel că îl va naște pe Isus. Părintele a făcut o paralelă între vestea cea bună primită de Maria și "vestea cea bună" pe care o primește o tânără atunci când este cerută în căsătorie, vestea "că este iubită", că cineva se decide să-i stea alături întreaga viață, și la bine, și la greu. Așa cum Mariei nu i-a fost ușor să accepte planul de iubire al Tatălui, care a trecut și prin moartea pe cruce a Fiului, la fel, femeia-soție în general, soții în special, nu trebuie să se teamă de momentele de "cruce" din viața de zi cu zi.

Sâmbătă, 7 septembrie, a fost ziua întâlnirilor de suflet. O cateheză specială cu un moment de bună dispoziție a caracterizat nu doar dimineața, ci tot timpul până spre prânz. Familiile prezente au avut bucuria și șansa de a auzi realități profunde referitoare la relația bărbat-femeie, soț-soție, părinți-copii, inspirate din Sfânta Scriptură, Tradiție și Magisteriu.

Seara, având ca temă: "Isus, de la Maria la familie", părintele ne-a introdus cu răbdare și pedagogie în "dinamica drumului Mariei". După ce l-a primit în sânul ei pe Fiul lui Dumnezeu, Maria nu l-a putut ține doar pentru ea, merge la Elisabeta, îi duce acesteia vestea întrupării lui Isus și o slujește. Familia constituită în ziua căsătoriei este binecuvântată de Isus, îl primește pe Isus în mijlocul ei. Începând cu nunta, cu fiecare zi a trăirii celor doi și apoi a familiei întregi la care se adaugă și copiii, trebuie să fie o ocazie de răspândire a bucuriei prezenței lui Isus, prin iubirea dintre soți, prin respectul reciproc, prin ascultarea copiilor față de părinți, prin deschiderea spre viață etc.

După sfânta Liturghie a avut loc o frumoasă procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Cacica, purtată fiind pe străzile comunității și însoțită de cântări și rugăciunea Sfântului Rozariu.

Duminică, 8 septembrie, a fost și ziua hramului. Tema predicii a fost: "Nașterea Mariei, bucuria familiei". Bucuria care îi caracterizează pe cei doi tineri îndrăgostiți, spunea părintele, dorința de a se revedea, de a fi împreună, care se concretizează apoi în celebrarea căsătoriei și în viața de familie, este un ecou al binecuvântării lui Dumnezeu. Așa cum Maria a fost o bucurie pentru părinții ei, Ioachim și Ana, pentru Isus căruia i-a devenit mamă și pentru Biserică, la fel, pentru că îi este Mamă, la fel trebuie să fie și pentru fiecare familie în parte, pentru că ea este și Mama fiecărei familii. Părintele a subliniat că sunt multe viciile care ar putea umbri bucuria unei familii. Dincolo de păcat în general, violența între soți este una dintre plăgile care ne fac să ne rușinăm ca oameni. Nu trebuie permisă!

În sfârșit, luni, profitând de începutul anului școlar și de a doua zi de hram, având ca temă: "Familia, la școala Mariei", părintele Felician ne-a adus la "școala Mariei". Maria, spune părintele la predică, este Maestră în arta educației umane și religioase. De la ea învață femeia în general, familia în special. De la Fiul ei învață copiii, de la soțul ei, sfântul Iosif învață bărbații. Maria, "femeia concretă" ne învață că pentru a trăi viața nu există rețete prefabricate, ci doar o încredere totală în voința lui Dumnezeu.

La finalul acestor zile, plini de recunoștință și "răscoliți" în alegerea pe care am făcut-o ca soți, suntem recunoscători lui Dumnezeu și Sfintei Familii de la Nazaret pentru darul iubirii, al familiei, al vieții și al comuniunii dintre noi. Un gând special părintelui paroh care ne-a făcut acest dar, surorilor din Congregația "Don Calabria" și celor din "Ordo virginum", care au pus atâta suflet în pregătirea corului și a bisericii, domnului primar, care s-a ocupat de asigurarea ordinii în timpul procesiunii, tuturor participanților, precum și părintelui Felician, pentru cuvintele pline de învățătură pe care ni le-a transmis.

Dumnezeu să continue să binecuvânteze familiile noastre cu harurile sale!

Fam. Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-9 septembrie: Răcăciuni: "Cu familia, alături de Maria, la Isus!"


 

lecturi: 1513.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat