Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN MOZAMBIC, MADAGASCAR ȘI MAURITIUS

(4-10 septembrie 2019)

Vizita la Orașul Prieteniei - Akamasoa
Antanarivo (Madagascar)
(duminică, 8 septembrie 2019)

Bună seara tuturor, bună seara!

Este pentru mine o bucurie, o mare bucurie să reîntâlnesc un fost student al meu. Părintele Pedro a fost studentul meu în Facultatea de Teologie în anii 1967-1968. După aceea el n-a mai continuat studiile, a întâlnit iubirea față de muncă, ca să muncească. Multe mulțumiri, părinte.

Este o mare bucurie pentru mine să mă întâlnesc cu voi în această mare operă. Akamasoa este exprimarea prezenței lui Dumnezeu în mijlocul poporului său sărac; nu o prezență sporadică, circumstanțială, este prezența unui Dumnezeu care a hotărât să trăiască și să rămână mereu în mijlocul poporului său.

În această după-amiază sunteți numeroși în inima acestui "Oraș al prieteniei", pe care l-ați construit cu mâinile voastre și pe care - nu mă îndoiesc - continuați să-l construiți pentru ca multe familii să poată trăi demn. Văzând fețele voastre radiante, îi mulțumesc Domnului care a ascultat strigătul săracilor și care a manifestat iubirea sa cu semne concrete precum crearea acestui popor. Strigătele voastre care se înalță din neputința de a trăi fără acoperiș, de a vedea crescând pe copii voștri în subnutriție, de a nu avea loc de muncă, sub privirea indiferentă - ca să nu spunem disprețuitoare - a multora, s-au transformat în cântări de speranță pentru voi și pentru toți cei care vă contemplă. Fiecare cătun din aceste cartiere, fiecare școală sau dispensar sunt o cântare de speranță care dezminte și reduce la tăcere orice fatalitate. Să spunem asta cu forță, sărăcia nu este o fatalitate.

De fapt, acest popor are o lungă istorie de curaj și ajutor reciproc. Acest popor este rezultatul multor ani de muncă grea. În temelii găsim o credință vie care s-a tradus în acte concrete, capabilă să "mute munții". O credință care a permis să se vadă posibilitate acolo unde se vedea precaritate, să se vadă speranță acolo unde se vedea fatalitate, să se vadă viață acolo unde mulți vesteau moarte și distrugere. Vă amintiți ceea ce a scris apostolul Iacob: "Credința fără fapte este moartă" (Iac 2,17). Bazele muncii în comun, simțul familiei și al comunității au făcut posibil a restabili cu măiestrie și cu răbdare încrederea nu numai în voi, ci și între voi, ceea ce v-a permis să fiți primii protagoniști și artizani ai acestei istorii. O educare în valori grație cărora acele prime familii care s-au aventurat cu părintele Opeka au putut să transmită comoara enormă a efortului, disciplina, onestitatea, respectul față de sine și față de alții. Și voi ați putut să înțelegeți că visul lui Dumnezeu nu este numai progresul personal ci îndeosebi cel comunitar, că nu există sclavie mai rea, după cum ne-a amintit părintele Pedro, decât să trăim fiecare numai pentru sine.

Dragi tineri de la Akamasoa, către voi vreau să îndrept un mesaj special: nu lăsați niciodată jos brațele în fața efectelor nefaste ale sărăciei, nici să nu cedați în fața ispitelor căii ușoare sau a închiderii în voi înșivă. Mulțumesc, Fanny, pentru această mărturie frumoasă pe care ne-ai spus-o în numele tinerilor din popor. Dragi tineri: Munca realizată de înaintașii voștri vă revine vouă s-o continuați. Forța pentru a realiza asta o veți găsi în credința voastră și în mărturia vie pe care înaintașii voștri au plăsmuit-o în viețile voastre. Lăsați să înflorească în voi darurile pe care Domnul vi le-a dat. Cereți-i ca să vă ajute să le puneți în slujba fraților și surorilor voastre cu generozitate. Astfel, Akamasoa nu va fi numai un exemplu pentru generațiile viitoare, ci mai mult, punctul de plecare într-o lucrare inspirată de Dumnezeu care va ajunge la dezvoltarea sa deplină în măsura în care va continua să mărturisească iubirea sa generațiilor prezente și viitoare.

Să ne rugăm pentru ca în tot Madagascarul și în alte părți ale lumii să se prelungească strălucirea acestei lumini și să putem găsi modele de dezvoltare care să privilegieze lupta împotriva sărăciei și incluziunii sociale de la încredere, muncă și efort, care sunt mereu indispensabile pentru demnitatea persoanei umane.

Mulțumesc, prieteni de la Akamasoa, dragă părinte Pedro și colaboratori ai săi: mulțumesc încă o dată pentru mărturia voastră profetică și pentru mărturia voastră plină de speranță. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Vă cer, cu rugăminte, să nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 325.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat