Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN MOZAMBIC, MADAGASCAR ȘI MAURITIUS

(4-10 septembrie 2019)

Vizita la spitalul din Zimpeto
Maputo (Mozambic)
(vineri, 6 septembrie 2019)

Iubiți frați și surori!

Mulțumesc din inimă pentru primirea călduroasă și fraternă precum și pentru cuvintele lui Cacilda. Mulțumesc pentru viața ta și pentru mărturia ta, expresie că acest Centru sanitar polivalent "Sfântul Egidiu" din Zimpeto este manifestare a iubirii lui Dumnezeu, mereu gata să sufle viață și speranță unde abundă moartea și suferința.

Salut cordial autoritățile, lucrătorii sanitari, bolnavii cu familiile lor și pe toți cei prezenți. Văzând cu câtă competență, profesionalism și iubire îngrijiți și primiți atâția bolnavi, concret persoane cu SIDA/HIV, mai ales femei și copii, îmi vine în minte parabola bunului samaritean.

Toți cei care au trecut pe aici, toți cei care vin cuprinși de disperare și de neliniște se aseamănă cu acel om abandonat la marginea drumului. Și voi, aici, n-ați trecut la distanță, n-ați continuat pe drumul vostru așa cum au făcut alții (levitul și preotul). Acest Centru ne arată că au existat din aceia care s-au oprit și li s-a făcut milă, care n-au cedat în fața ispitei de a spune "nu mai este nimic de făcut", "este imposibil de combătut această plagă" și s-au dedicat cu curaj pentru a căuta soluții. Voi, așa cum a spus Cacilda, ați ascultat acest strigăt tăcut, aproape imperceptibil, al atâtor femei, al atâtor persoane care trăiau în rușine, marginalizate, judecate de toți. Iată pentru ce ați mărit această casă - unde Domnul trăiește cu aceia care se află la marginea drumului - pentru bolnavii de cancer, de tuberculoză și pentru sute de persoane malnutrite, îndeosebi copii și tineri.

Astfel toate persoanele care, la diferite niveluri, fac parte din această comunitate sanitară devin expresie a Inimii lui Isus, în așa fel încât nimeni să nu creadă "că strigătul lor a căzut în gol. [...] [Ei sunt] un semn de împărtășire pentru cei care sunt în nevoie, pentru a simți prezența activă a unui frate și a unei surori. Săracii nu au nevoie de un act de delegare, ci de implicarea personală a celor care ascultă strigătul lor. Grija credincioșilor nu se poate limita la o formă de asistență - deși necesară și providențială într-un prim moment -, ci cere acea atenție de iubire care îl onorează pe celălalt ca persoană și caută binele său" (Mesaj pentru a II-a Zi Mondială a Săracilor, 18 noiembrie 2018, nr. 3). A asculta acest strigăt v-a făcut să înțelegeți că tratamentul medical, deși necesar, nu era suficient; de aceea ați luat în considerare problematica în toată integralitatea sa pentru a reda demnitate femeilor și copiilor, ajutându-i să proiecteze un viitor mai bun.

În acest imens domeniu, care s-a deschis în fața voastră grație ascultării continue, ați experimentat și limita voastră: lipsa de mijloace de orice gen. Programul, pe care l-ați dezvoltat și v-a legat cu alte locuri din lume, este un exemplu de umilință pentru că ați recunoscut limitele voastre și de creativitate pentru munca în rețea. Angajarea gratuită și voluntară a atâtor persoane de diferite profesii care au furnizat colaborarea lor prețioasă pentru a forma operatori locali, conține în sine o enormă valoare umană și evanghelică.

În același timp este minunat să vedem cum această ascultare a celor mai slabi, a săracilor, a bolnavilor, ne pune în contact cu o altă parte fragilă a lumii: mă gândesc la "simptomele de boală pe care le simțim în sol, în apă, în aer și în ființele vii. Pentru aceasta, printre săracii cei mai abandonați și maltratați este pământul nostru asuprit și devastat, care «geme și îndură durerile nașterii» (Rom 8,22)" (Enciclica Laudato si', 2). Așa cum învață sculpturile de artă makonde - așa-numitele ujamaa cu diferite figuri agățate una de alta în care prevalează unitatea și solidaritatea asupra individului -, trebuie să ne dăm seama că suntem, toți, parte din unul și același trunchi. Voi ați fost în măsură să înțelegeți asta și această ascultare v-a făcut să căutați mijloacele sustenabile în căutarea de energie, precum și în adunarea și rezerva de apă; opțiunile voastre cu impact ambiental scăzut sunt un model virtuos, un exemplu de urmat dată fiind urgența impusă de deteriorarea planetei.

Textul despre bunul samaritean se termină cu rănitul însoțit la han, parte din plata făcută hangiului și promisiunea de a plăti la întoarcere ce mai este nevoie. Femei precum Cacilda, cei circa o sută de mii de copii care pot scrie o nouă pagină de istorie liberi de HIV/SIDA și multe alte persoane anonime care astăzi zâmbesc pentru că au fost îngrijite cu demnitate în demnitatea lor, sunt parte din plata pe care Domnul v-a lăsat-o: prezențe-dar, care, ieșind din coșmarul bolii, fără a ascunde condiția lor, transmit speranță multor persoane; cu acel "eu visez" îi contagiază pe atâția care au nevoie să fie luați de pe marginea drumului. Cealaltă parte vă va fi retribuită de Domnul "când El se va întoarce", și asta trebuie să vă umple de bucurie: când noi vom pleca, când voi vă veți întoarce la îndatoririle zilnice, când nimeni nu vă va aplauda nici nu vă va lăuda, continuați să-i primiți pe cei care vin, mergeți în căutarea răniților și înfrânților în periferii... Să nu uităm că numele lor, scrise în cer, au alături o inscripție: aceștia sunt binecuvântații Tatălui meu. Reînnoiți eforturile, pentru că aici să se poată continua "a aduce la lumină" speranța. Aici se aduce la lumină speranța.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi, dragi bolnavi și cei din familie, și pe cei care vă asistă cu atâta afect și vă încurajează să mergeți înainte. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 335.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat