Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moartea cardinalului columbian José de Jesús Pimiento Rodríguez

Cardinalul José de Jesús Pimiento Rodríguez, arhiepiscop emerit de Manizales, în Columbia, a murit în după-amiaza zilei de marți, 3 septembrie 2019, în casa sacerdotală San José, la Floridablanca (Santander), în zona metropolitană Bucaramanga. Cardinalul avea o sută de ani. De fapt, s-a născut la 18 februarie 1919 la Zaapatoca, în dieceza de Socorro y San Gíl. A fost hirotonit preot la 14 decembrie 1941. Ales pentru Biserica titulară de Apollonide la 14 iunie 1955 și numit episcop auxiliar de Pasto, a primit hirotonirea episcopală la 28 august același an. La 30 decembrie 1959 a fost transferat la sediul rezidențial de Montería și la 29 februarie 1964 a fost numit episcop de Garzón. A luat parte la lucrările Conciliului Vatican II. Apoi la 22 mai 1975 a fost promovat arhiepiscop de Manizales și la 18 octombrie 1996 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei. Între 1972 și 1978 a fost președinte al Conferinței Episcopale din Columbia. Papa Francisc l-a creat și publicat cardinal, al titlului „San Giovanni Crisostomo a Monte Sacro Alto”, în consistoriul din 14 februarie 2015.

Dând știrea morții cardinalului José de Jesús Pimiento Rodríguez, Conferința Episcopală din Columbia a voit să amintească înainte de toate angajarea sa, ca preot, pentru pace în țară și acțiunile sale pentru binele comun și pentru dezvoltarea poporului columbian, precum și atenția sa față de lumea academică și față de pastorația vocațională.

Fiu al lui Agustín Pimiento și al lui Salomé Rodríguez, s-a născut la Zapatoca, în departamentul Santander și a primit o solidă educație creștină. În pofida greutăților economice, a reușit să realizeze dorința de a deveni preot. A făcut studiile ecleziastice în seminariile din San Gíl și în cel mare din Bogotá și a fost hirotonit preot la 14 decembrie 1941 pentru dieceza sa de origine, Socorro y San Gíl, de arhiepiscopul de Bogotá, monsenior Ismael Perdomo Borrero, a cărui cauză de beatificare este în desfășurare.

După ce a petrecut primii ani de slujire ca vicar coadiutor în parohiile Mogotes și în catedrala din San Gíl și Vélez, a ocupat după aceea funcțiile de vicar substitut la Zapatoca, apoi de prefect și profesor la seminar, capelan al spitalului din San Gíl și coordonator al Acțiunii sociale și Acțiunii Catolice diecezane.

La 14 iunie 1955 a fost numit de Pius al XII-lea episcop auxiliar de Pasto. „Vivere Christus est” este motoul episcopal ales de el pentru hirotonirea primită în catedrala din Bogotá la 28 august de la cardinalul arhiepiscop Crisanto Luque Sánchez. După patru ani, la 30 decembrie 1959, Ioan al XXIII-lea l-a transferat la dieceza de Montería, unde a rămas până la 29 februarie 1964, când a fost numit de Paul al VI-lea episcop de Garzón.

După ce a participat la Conciliul Vatican II, a fost delegat la Conferințele Generale ale Episcopatului Latinoamerican celebrate la Medellín în 1968, la Puebla de los Ángeles, în Mexic, în 1979, și la Santo Domingo în 1992.

Apoi, în iulie 1972, a fost ales președinte al Conferinței Episcopale Columbiene: funcție desfășurată timp de două mandate până în 1978. Anterior fusese președinte al comisiei credinței și moralei și apoi al comitetului pentru granițele diecezelor. În acea perioadă a participat și la diferite adunări ale Sinodului Episcopilor. În afară de asta, între 1972 și 1973 a fost consilier al nunțiului apostolic din Columbia pentru dialogul prealabil cu reprezentanții guvernului pentru revizuirea concordatului.

La 22 mai 1975, papa Montini l-a promovat la sediul arhiepiscopal de Manizales, unde a fost păstor timp de douăzeci și unu de ani, dând mare impuls aplicării decretelor Conciliului Vatican II, având grijă îndeosebi de pastorația familială, a tineretului și socială, fără a uita lumea instruirii și cea academică. A promovat reînnoirea conciliară la nivel parohial și în cadrul organizării seminarului mare arhidiecezan, restructurând în afară de asta fondul de asistență socială a clerului. Atenție deosebită a acordat tocmai actualizării și formării preoților și grijii față de vocații.

Au caracterizat episcopatul său și realizarea de diferite opere sociale, fie la nivel local fie la nivel național: între acestea, centrul de evanghelizare și cateheză al arhidiecezei de Manizales, casa tineretului, case de orientare a tinerei. Apoi s-a angajat în opera de restaurare a turnurilor catedralei deteriorate de seismul din 1979, an în care a promovat restructurarea seminarului mic, devenit apoi seminarul mare arhidiecezan.

În afară de asta, este semnificativ ajutorul acordat populațiilor lovite de erupția vulcanului Nevado del Ruiz în 1985, pentru care a oferit circa o sută de locuri de cazare în localitatea Chinchiná.

În 1995, împlinind șaptezeci și cinci de ani, a prezentat demisia ca arhiepiscop de Manizales pe care Ioan Paul al II-lea a acceptat-o la 15 octombrie același an. S-a retras la Urabá, în parohia Turbo, pentru a desfășura slujire pastorală în dieceza de Apartadó, unde el însuși, ca arhiepiscop de Manizales, a promovat o experiență misionară fraternă.

În 2005 a celebrat „jubileul de aur” episcopal. Timp de douăzeci și unu de luni a fost și administrator apostolic de Socorro y San Gíl, dieceza sa natală, transferându-se apoi în casa sacerdotală San José, la Floridablanca (Santander), în zona metropolitană Bucaramanga, unde a murit.

Împreună cu alți patru arhiepiscopi și episcopi emeriți care s-au remarcat prin caritatea lor pastorală în slujba Sfântului Scaun și a Bisericii, papa Francisc l-a creat și publicat cardinal în consistoriul din 14 februarie 2015, acordându-i titlul de „San Giovanni Crisostomo a Monte Sacro Alto”. Din cauza vârstei înaintate – avea 96 de ani – n-a putut să meargă la Roma pentru a primi purpura, încredințată lui la 28 februarie 2015 în catedrala primațială din Bogotá, în cursul unei ceremonii prezidate de arhiepiscopul de Bogotá, Ettore Balestrero, nunțiu apostolic în Columbia. În prezența a circa douăzeci de prelați din țară, cardinalul Rubén Salazar Gómez, arhiepiscop de Bogotá, i-a pus bereta și i-a încredințat inelul, simboluri ale demnității de cardinal. Și la 7 septembrie 2017 a participat la Liturghia celebrată de papa Francisc în parcul Simón Bolívar din capitală cu ocazia călătoriei apostolice în ținutul columbian.

(După L’Osservatore Romano, 5 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 717.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat