Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Africa: în Mozambic, Madagascar și Mauritius pentru "a semăna speranță"

De M. Michela Nicolais

La 50 de ani de la prima vizită a unui papă în Africa - Paul al VI-lea, care a vizitat Uganda de la 31 iulie la 2 august 1969 - papa Francisc va face a patra sa călătorie apostolică în continentul african, între 4 și 10 septembrie, în timpul căreia va vizita Mozambic, Madagascar și Mauritius. Va fi al patrulea pontif care ajunge în Africa: Ioan Paul al II-lea, între 1980 și 2000, a ales Africa drept țintă a călătoriilor sale apostolice de 16 ori pentru a vizita 42 de țări, la care trebuie adăugat teritoriul francez de dincolo de mare, Réunion. În unele din aceste națiuni din Africa papa Wojtyła a ajuns de două sau trei ori în timpul celor aproape 27 de ani de pontificat. În schimb, Benedict al XVI-lea a fost în Africa de două ori: în 2009 pentru a vizita Camerun și Angola și apoi în 2011, destinația Benin. Până în septembrie pelerinajele lui Bergoglio în Africa vor fi 4 și națiunile vizitate vor ajunge la 8: Kenya, Uganda, Republica Centrafricană, Egipt, Maroc, Mozambic, Madagascar și Mauritius.

50 de ani ai SECAM. Anul 2019 va fi anul celebrărilor celei de-a 50-a aniversări a SECAM, Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și din Madagascar: greu de imaginat că papa nu va face referință la asta, în discursurile pe care le va rosti vizitând cele trei țări. "Biserica africană are în fața sa o misiune originală și imensă", cuvintele rostite în urmă cu 50 de ani de Paul al VI-lea: "ea trebuie să se adreseze ca o «mamă și învățătoare» tuturor fiilor acestui ținut al soarelui; ea trebuie să le ofere o interpretare tradițională și modernă a vieții; ea trebuie să educe poporul la noile forme ale organizării civile, purificându-le și păstrându-le pe cel înțelepte ale familiei și comunității; ea trebuie să dea impuls pedagogic virtuților voastre individuale și sociale ale onestității, sobrietății, lealității; ea trebuie să dezvolte orice activitate în favoarea binelui public, școala în special, și asistența acordată săracilor și bolnavilor; ea trebuie să ajute Africa la dezvoltare, la înțelegere și la pace". Imperative care sună actuale și astăzi, în așteptarea mesajului papei Francisc pentru aniversare importantă. Conferințele Episcopale membre ale SECAM sunt 40, împărțite în 6 Conferințe Episcopale Regionale și 34 de Conferințe Episcopale Naționale sau Interregionale.

"Speranță, pace și reconciliere". Este motoul ales pentru vizita în Mozambic. "Aceste cuvinte ale Sfântului Părinte au un mare ecou în inimile noastre ale tuturor, pentru că ne va încuraja să depășim cu curaj traumele provocate de devastarea tragică a cicloanelor tropicale ADL și Kenneth, și pentru a înfrunta cu credință și speranță situația dificilă în care trăiește populația din provincia Cabo Delgado, datorită repetatelor atacuri făcute de grupuri care încă n-au fost identificate oficial", scriu episcopii într-un mesaj după anunțarea călătoriei papale. Evanghelizarea Mozambicului începe cu secolul al XVI-lea și venirea iezuiților în 1560. În 1612, Paul al V-lea ridică teritoriul din Mozambic la rangul de prelatură teritorială sufragană a arhidiecezei de Goa din India, situație care rămâne neschimbată până în 1940 când este înființată arhidieceza de Lourenco Marques. În 1988, papa Ioan Paul al II-lea face prima vizită pastorală la Biserica catolică din Mozambic și numește primul cardinal autohton. La 9 decembrie 1911, Sfântul Scaun și Mozambic au semnat pentru prima dată un acord bilateral care consolidează legăturile de prietenie și colaborare între cele două țări și reglementează statutul juridic al Bisericii catolice din Mozambic, prezentă în teritoriu cu 3 sedii mitropolitane și 9 dieceze sufragane. La sfârșitul anului 2004, Biserica catolică din Mozambic avea 294 de parohii, 507 preoți, 956 de călugărițe, 295 de institute școlare și 178 de institute de binefacere.

Martiri și cardinali. Biserica catolică din Madagascar își datorează evanghelizarea sa dominicanilor (1580) și apoi iezuiților (1610). Misiunea catolică îndură prima oprire brutală cu uciderea tuturor misionarilor francezi în 1674. La începutul secolului al XIX-lea, catolicismul este scos din insulă, până la nașterea a două vicariate apostolice, între 1896 și 1898, din Madagascarul de Nord și din Madagascarul de Sud. În 1925 sunt primele hirotoniri de preoți locali, dintre care unul va deveni primul episcop malgaș în 1939. La 16 aprilie 1947, catehetul Lucien Botovasoa a fost ucis din ură față de credință, într-un climat de ostilitate din partea conducătorilor locali. În 1969, Madagascarul va avea și primul său cardinal: Jerome Louis Rakomatala. Ioan Paul al II-lea a făcut în 1989 prima sa vizită apostolică în Madagascar, unde Biserica catolică este prezentă în teritoriu cu 5 arhidieceze și 17 dieceze sufragane și poate să se bazeze pe prezența a 317 parohii, 1134 preoți, 3771 călugărițe, 3316 institute școlare, 349 institute de binefacere.

O dieceză și un vicariat apostolic. Ultima zi a călătoriei papei Francisc în Africa prevede vizita la comunitatea catolică din Mauritius, prezentă în teritoriu cu o dieceză, cea de Port Louis, și un vicariat apostolic, cel de Rodrigues. Biserica catolică este prezentă în Mauritius la începutul secolului al XVIII-lea, cu venirea Congregației Misiunii, care timp de peste un secol se ocupat singură de evanghelizarea țării: se naște în 1772 prefectura apostolică, ce devine vicariat apostolic în 1819. În 1847 este înființată dieceza de Port Louis. Ioan Paul al II-lea a vizitat Mauritius în 1989, iar în 2002 este înființat vicariatul apostolic de Rodriguez, a cărui populație este 91% catolică. Episcopatul local este membru de drept al Conferinței Episcopale din Oceanul Indian, care cuprinde episcopii din Comore, Mauritius, Réunion, Mayotte și Seychelles.

(După agenția SIR, 4 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 641.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat