Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa, pelerin în Africa, sub semnul reconcilierii și al îngrijirii creației

De Salvatore Cernuzio

Era la sfârșitul anilor '80 când un papă, Ioan Paul al II-lea, mergea în Africa atingând solul din Mozambic, Madagascar și Mauritius, cele trei țări pe care Francisc, pontiful de astăzi, se pregătește să le viziteze de la 4 la 10 septembrie 2019. Lumea era în plin război rece și aceste teritorii din continentul negru, pe care Wojtyła le-a vizitat în momente diferite în '88 în Mozambic, în '89, de două ori, mai întâi în Madagascar și apoi în Mauritius la întoarcere din Coreea de Sud și Timor Est), porneau pe calea dezvoltării și a păcii, după independența câștigată cu puține decenii înainte de sub regimurile coloniale.

Îndeosebi Mozambicul sângera datorită rănilor unui dur război civil început în 1975, după independența de Portugalia. Totuși în țară pulsa puternic voința de pace. "Nu violenței, da păcii", a strigat de fapt Ioan Paul al II-lea de la Palatul prezidențial deschizând calea spre procesul pentru reconciliere început anul următor.

De fapt în 1990 au fost demarate tratativele dintre guvernul din Mozambic (în acea vreme controlat de socialiștii din Frontul de Eliberare) și guerilerii din Renamo (Resist?ncia Nacional Moçambicana), cu medierea fondatorului asociației "Sfântul Egidiu", Andrea Riccardi, și părintele Matteo Zuppi, actualul arhiepiscop de Bologna pe care papa îl va crea cardinal în consistoriul din 5 octombrie.

Mediere care, după 27 de luni de tratative, a dus în '92 la semnarea Acordurilor de pace de la Roma care au stabilit sfârșitul ostilităților. Însă ele s-au reaprins în 2013 cu dure ciocniri armate care au durat trei ani și s-au încheiat cu "încetarea focului" semnată de președintele Filipe Nyusi și de liderul lui Renamo, Ossufo Momade, la 1 august 2019 în pădurea Gorongosa, considerată fortăreața opoziției.

Așadar un context diferit față de cel de acum treizeci de ani din punctul de vedere al dezvoltării, al urbanizării și al bogăției, dar unde democrația continuă să se arate fragilă și în căutare de stabilitate. Și unde este necesară prezența unui papă "pelerin de pace". Tocmai acesta este unul din motourile vizitei lui Bergoglio care poartă cu sine moștenirea papei polonez: "Papa Francisc invită să se vadă semănatul roadelor predecesorului său", a subliniat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, în obișnuitul briefing de prezentare a călătoriei papale.

Bruni, de mulți ani în avion cu papa, pentru prima dată în noul rol de purtător de cuvânt, i-a ajutat pe jurnaliști să încadreze temele fundamentale ale pelerinajului pontifului. În afară de cea deja citată a păcii, și temele îngrijirii creației, în zone din Africa lovite de cicloane și de alte dezastre naturale, și a asistenței bolnavilor, în orașe și sate unde SIDA mai constituie o amenințare și boli cum ar fi rujeola provoacă epidemii cu peste o mie de morți.

Trei tematici diferite dar strâns unite între ele având în centru acea "ecologie umană integrală" al cărei propulsor este pontificatul bergoglian. În cele cincisprezece discursuri pe care le va rosti (inclusiv omilii și saluturi) în cele șase zile de călătorie, Francisc - care se întoarce pentru a patra oară în Africa după călătoria din 2015 în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană, cea din 2017 în Egipt și din 2019 în Maroc - va vorbi așadar atât despre tutelarea drepturilor umane cât și despre salvgardarea imensei bogății naturale din aceste țări care trebuie ocrotită și nu exploatată. Și aceasta este o trimitere la Wojtyła care la Maputo, capitala Mozambicului, în '88, a unit cu apelul pentru pace pe cel pentru protejarea corpului de pădure.

Alte teme care vor apare în discursurile pontifului, a spus Bruni, vor fi munca, vindecarea de ororile din trecut, speranța pentru tineri, apropierea de periferii. Apoi tematici mai ecleziale cum ar fi rolul laicilor în încurajarea dată Bisericii, întărită de originile sale antice legate de activitatea misionară, activă în contrastarea sărăciei, corupției, traficului de droguri, dar amenințată de creșterea derivelor extremiste și de creșterea sectelor penticostale.

Sunt numeroase întâlnirile fixate în programul vizitei papale: în afară de tradiționalele întâlniri cu autoritățile, reprezentanțele civile și clerul, și două etape la Maputo și Antananarivo pentru vizita la un spital și o rugăciune specială pentru muncitori și oprirea în rugăciune la mormintele a două figuri de referință pentru evanghelizarea acestor ținuturi: fericita malgașă Victoire Rasoamanarivo, convertită la creștinism la 15 ani și dedicată pentru toată viața săracilor și bolnavilor, și părintele Jacques-Désiré Laval, preot francez considerat "apostolul mauritan", misionar la indigenii din insulă care a fost printre primii fericiți proclamați de Ioan Paul al II-lea în 1979.

Călătoria papei va începe în dimineața zilei de 4 septembrie cu zborul de la Roma la Maputo, unde Francisc va ateriza după zece ore și jumătate de zbor, pe la ora 19.00. Îl vor primi, în timpul ceremoniei de bun-venit la Pavilionul prezidențial, președintele și consoarta și câțiva copii în haine tradiționale care vor oferi flori. Papa va merge imediat la nunțiatură unde îl așteaptă grupuri de tineri. Întâlnirile vor începe la 5 septembrie cu vizita la președintele Filipe Nyusi, semnarea cărții de onoare, discursul adresat autorităților civile și, imediat după aceea, cu întâlnirea interreligioasă cu tinerii care-l vor saluta pe pontif cu cântece, coreografii și rugăciuni.

După-amiază, în catedrală, papa Francisc îi va vedea pe cateheți - figuri ecleziale foarte importante mai ales în momentele de criză și în lipsa unei adevărate ierarhii - și va vizita "Casa Matei 25", sediu al unei opere de ajutor și asistență a copiilor și tinerilor străzii, inițiativă a fostului nunțiu din Mozambic, Edgar Peña Parra, actual substitut al Secretariatului de Stat al Vaticanului. Ziua se va încheia cu întâlnirea privată cu confrații iezuiți în nunțiatură.

Dimineața următoare, 6 septembrie, papa Francisc va merge la spitalul din Zimpeto, cartier de periferie din Maputo. Este vorba de un centru inaugurat în 2018 unde sunt îngrijiți bolnavii de SIDA grație proiectului "Dream" al Comunității "Sfântul Egidiu". Francisc va îmbrățișa toate persoanele internate acolo, în afară de medici și infirmieri. Cu mașina va merge după aceea la stadionul local pentru liturghie, ritmată de texte liturgice și rugăciuni euharistice orientate spre temele păcii și reconcilierii. Imediat după aceea papa va pleca în Madagascar, aterizând după circa trei ore la Antananarivo. Și aici o ceremonie de bun-venit în prezența președintelui și a câtorva copii îmbrăcați cu haine tradiționale. Vor fi prezenți și 300 de credincioși. Alți cincizeci îl așteaptă pe episcopul de Roma în afara nunțiaturii.

La 7 septembrie, după întâlnirile instituționale cu șeful statului și corpul diplomatic, Bergoglio va merge la mănăstirea dedicată Sfântului Iosif pentru a recita cu o sută de surori contemplative care provin din diferite mănăstiri rugăciunea ora medie. Cu acea ocazie va fi prezentă și o familie de trei persoane care au supraviețuit epidemiei de rujeolă care a lovit țara din octombrie 2018 până în aprilie 2019 provocând sute de victime.

După-amiază, în catedrala dedicată Neprihănitei, Francisc va întâlni liderii religioșii din Consiliul Ecumenic al Bisericilor și se va ruga în capela dedicată lui Victoire Rasoamanarivo. Apoi din nou un moment cu tinerii cu veghea la campusul diecezan Soamandrakizay, spațiu enorm care ajunge să primească și un milion de persoane, proprietate a diecezei și în parte și a unui musulman care l-a pus la dispoziție pentru eveniment.

În același loc se va ține ziua următoare, duminică 8 septembrie, liturghia și Angelus. În timp ce după-amiază papa va fi în vizită la "Orașul prieteniei", loc unde sunt asistați săracii, întemeiat de un misionar argentinian, părintele Pedro Opeka, el personal îl va primi pe pontif, și rugăciunea cu muncitorii în Șantierul din Mahatazana. Etapa malgașă va fi încheiată de întâlnirea cu persoanele consacrate și episcopii la College de Saint Michel.

Ultimele zile ale călătoriei vor fi dedicate vizitei în insula Mauritius, arhipelag în Oceanul Indian unde originile Bisericii se afundă în secolul al XVII-lea și prima liturghie a fost celebrată de iezuiți în 1616. Aici catolicismul este principala confesiune creștină, puțin mai mult de 28% din populația amestecată din care jumătate este de credință hinduistă în timp ce mai puțin de o cincime este de credință islamică. Bergoglio va ajunge la Port Luis în dimineața zilei de 9 septembrie, primit de primul ministru și de cardinalul Maurice Piat. Itinerarul papal va fi ritmat de o rugăciune la monumentul dedicat "Mariei, Regina Păcii", loc martor al evenimentelor cum ar fi liturghia lui Ioan Paul al II-lea din '89, prânzul în episcopie cu episcopii din Cedoica, vizita la sanctuarul lui p?re Laval și salutul adresat bolnavilor, vizita la palatul prezidențial cu întâlnirile de protocol și binecuvântarea câtorva copaci în grădină.

Ziua următoare, marți 10 septembrie, la 9.20, Francisc va părăsi Africa pentru a se întoarce în Vatican. Va sosi aici pe la ora 20.00, dând în timpul zborului obișnuitul interviu. În suita papală se semnalează prezența prefectului Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, cardinalul Fernando Filoni, și a unei infirmiere de la FAS, invitată de Francisc însuși.

(După Vatican Insider, 2 septembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 417.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat