Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației (1 septembrie 2019)

"Și Dumnezeu a văzut că era bun" (Gen 1,25). Privirea lui Dumnezeu, la începutul Bibliei, se așterne cu delicatețe asupra creației. De la pământul de locuit la apele care alimentează viața, de la pomii care aduc rod la animalele care populează casa comună, totul este îndrăgit în ochii lui Dumnezeu, care oferă omului creație ca dar prețios de păzit.

În mod tragic, răspunsul uman la dar a fost marcat de păcat, de închiderea în propria autonomie, de lăcomia de a poseda și de a exploata. Egoisme și interese au făcut din creație, loc de întâlnire și de împărtășire, un teatru de rivalități și de ciocniri. Așa s-a pus în pericol însuși mediul, lucru bun în ochii lui Dumnezeu devenit lucru exploatabil în mâinile omului. Degradarea s-a accentuat în ultimele decenii: poluarea constantă, folosirea neîncetată a combustibililor fosili, exploatarea agricolă intensivă, practica de a rade la pământ pădurile ridică temperaturile globale la niveluri de alarmă. Creșterea intensității și a frecvenței fenomenelor meteorologice extreme și deșertificarea solului pun la grea încercare pe cei mai vulnerabili dintre noi. Topirea ghețarilor, lipsa apei, neglijarea bazinelor hidrologice și prezența considerabilă a plasticelor și microplasticelor în oceane sunt fapte la fel de îngrijorătoare, care confirmă urgența unor intervenții care nu mai pot fi amânate. Am creat o urgență climatică, ce amenință grav natura și viața, inclusiv a noastră.

La rădăcină, am uitat cine suntem: creaturi după chipul lui Dumnezeu (cf. Gen 1,27), chemate să locuiască în aceeași casă comună ca frați și surori. Nu am fost creați pentru a fi indivizi care patronează, am fost gândiți și voiți în centrul unei rețele a vieții constituite din milioane de specii unite pentru noi cu iubire de Creatorul nostru. Este ora de a redescoperi vocația noastră de fii ai lui Dumnezeu, de frați între noi, de păzitori ai creației. Este timpul de a ne căi și a ne converti, de a ne întoarce la rădăcini: suntem creaturile predilecte ale lui Dumnezeu, care în bunătatea sa ne cheamă să iubim viața și s-o trăim în comuniune, conectați cu creația.

De aceea îi invit cu putere pe credincioși să se dedice rugăciunii în acest timp, care dintr-o inițiativă oportună născută în ambient ecumenic s-a configurat ca Timp al creației: o perioadă de rugăciune și acțiune mai intensă în folosul casei comune care se deschide astăzi, 1 septembrie, Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, și se va încheia la 4 octombrie, în amintirea sfântului Francisc de Assisi. Este ocazia pentru a ne simți și mai uniți cu frații și surorile din diferitele confesiuni creștine. Mă gândesc, îndeosebi, la credincioșii ortodocși care deja de treizeci de ani celebrează Ziua de astăzi. Să ne simțim în sintonie profundă și cu bărbații și femeile de bunăvoință, chemați împreună să promovăm, în contextul crizei ecologice care ne interesează pe fiecare, păzirea rețelei vieții din care facem parte.

Acesta este timpul pentru a ne obișnui din nou să ne rugăm cufundați în natură, unde se naște în mod spontan recunoștința față de Dumnezeu creatorul. Sfântul Bonaventura, cântător al înțelepciunii franciscane, spunea că creația este prima "carte" pe care Dumnezeu a deschis-o în fața ochilor noștri, pentru ca admirându-i varietatea ordonată și frumoasă să fim conduși din nou să-l iubim și să-l lăudăm pe Creator (cf. Breviloquium, II,5.11). În această carte, fiecare creatură ne-a fost dăruită ca un "cuvânt al lui Dumnezeu" (cf. Commentarius in librum Ecclesiastes, I,2). În tăcere și în rugăciune putem asculta vocea simfonică a creației, care ne îndeamnă să ieșim din închiderile noastre autoreferențiale pentru a ne redescoperi învăluiți de duioșia Tatălui și bucuroși în a împărtăși darurile primite. În acest sens putem spune că creația, rețea a vieții, loc de întâlnire cu Domnul și între noi, este "social al lui Dumnezeu" (Audiență acordată cercetașilor și scoutiștilor din Europa, 3 august 2019). Asta ne face să înălțăm o cântare de laudă cosmică Creatorului, așa cum învață Scriptura: "Binecuvântați-l, tot ce răsare pe pământ, pe Domnul, lăudați-l și preamăriți-l în veci!" (Dan 3,76).

Acesta este timpul pentru a reflecta asupra stilurilor noastre de viață și asupra modului în care alegerile noastre zilnice în ceea ce privește hrana, consumurile, mutările, folosirea apei, a energiei și a atâtor bunuri materiale sunt adesea nesăbuite și dăunătoare. Prea mulți suntem tirani asupra creației. Să alegem să ne schimbăm, să asumăm stiluri de viață mai simple și respectuoase! Este ora de a abandona dependența de combustibilii fosili și de a întreprinde, în mod rapid și hotărât, tranziții spre forme de energie curată și de economie sustenabilă și circulară. Și să nu uităm să ascultăm populații indigene, a căror înțelepciune seculară ne poate învăța să trăim mai bine raportul cu mediul.

Acesta este timpul pentru a întreprinde acțiuni profetice. Mulți tineri își ridică glasul în toată lumea, invocând alegeri curajoase. Sunt dezamăgiți de prea multe promisiuni nerespectate, de angajamente luate și neglijate pentru interese și conveniențe de parte. Tinerii ne amintesc că Pământul nu este un bun de irosit, ci o moștenire de transmis; că a spera în ziua de mâine nu este un sentiment frumos, ci o misiune care cere acțiuni concrete astăzi. Lor le datorăm răspunsuri adevărate, nu cuvinte goale; fapte, nu iluzii.

Rugăciunile noastre și apelurile noastre sunt menite mai ales să-i sensibilizeze pe responsabilii politici și civili. Mă gândesc îndeosebi la guvernele care în următoarele luni se vor reuni pentru a reînnoi angajamente decisive pentru a orienta planeta spre viață și nu spre moarte. Îmi vin în minte cuvintele pe care Moise le-a proclama poporului ca un soi de testament spiritual înainte de intrarea în țara promisă: "Alege viața ca să trăiești tu și descendența ta" (Dt 30,19). Sunt cuvinte profetice pe care le-am putea adapta la noi și la situația Pământului nostru. Să alegem viața! Să spunem nu lăcomiei consumurilor și pretențiilor de atotputernicie, căi de moarte; să luăm parcursuri clarvăzătoare, făcute din renunțări responsabile astăzi pentru a garanta perspective de viață mâine. Să nu cedăm în fața logicilor perverse ale câștigurilor ușoare, să ne gândim la viitorul tuturor!

În acest sens joacă o importanță specială iminenta Întâlnire a Națiunilor Unite pentru acțiunea asupra climei, în timpul căreia guvernele vor avea misiunea de a arăta voința politică de a accelera în mod drastic măsurile pentru a ajunge cât mai repede la emisii clare de gaz cu efect de seră egale cu zero și de a stăvili creșterea temperaturii globale medii la 1,5 ° C comparativ cu nivelurile preindustriale, în linie cu obiectivele Acordului de la Paris. Apoi, luna următoare, Amazonia, a cărei integritate este grav amenințată, va fi în centrul unei Adunări speciale a Sinodului Episcopilor. Să profităm de aceste oportunități pentru a răspunde la strigătul săracilor și al Pământului!

Fiecare credincios creștin, fiecare membru al familiei umane poate să contribuie la țeserea, ca un fir subțire, dar unic și indispensabil, a rețelei vieții care îi îmbrățișează pe toți. Să ne simțim implicați și responsabili în a avea la inimă, cu rugăciunea și cu angajarea, îngrijirea creației. Dumnezeu, "iubitor al vieții" (Înț 11,26), să ne dea curajul de a face binele fără a aștepta ca alții să înceapă, fără a aștepta ca să fie prea târziu.

Din Vatican, 1 septembrie 2019

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 367.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat