Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 septembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Înainte de toate, trebuie să-mi cer scuze pentru întârziere, dar a fost un accident: am rămas închis în lift timp de 25 de minute! A fost o cădere de tensiune și s-a oprit liftul. Mulțumesc lui Dumnezeu că au venit pompierii - le mulțumesc mult! - și după 25 de minute de muncă au reușit să-l pornească. Aplauze pentru pompieri!

Evanghelia din această duminică (cf. Lc 14,1.7-14) ni-l arată pe Isus care participă la un ospăț în casa unui conducător al fariseilor. Isus privește și observă cum invitații aleargă, se grăbesc să ocupe primele locuri. Este o atitudine destul de răspândită, și în zilele noastre, și nu numai când suntem invitați la un prânz: în mod obișnuit, se caută primul loc pentru a afirma o presupusă superioritate asupra altora. În realitate, această alergare la primele locuri face rău comunității, fie civile fie ecleziale, pentru că ruinează fraternitatea. Toți cunoaștem aceste persoane: cățărători, care mereu se cațără pentru a merge sus, sus... Fac rău fraternității, strică fraternitatea. În fața acestei scene, Isus relatează două parabole scurte.

Prima parabolă este adresată celui care este invitat la un ospăț și îl îndeamnă să nu se pună pe primul loc, "pentru că - spune el - ar putea fi chemat cineva mai de seamă decât tine și, venind cel care te-a chemat și pe tine și pe el, îți va spune: «Dă locul acestuia!»". O rușine! "Atunci vei sta cu rușine pe ultimul loc" (cf. v. 8-9). În schimb Isus învață să avem atitudinea opusă: "Când ești chemat, mergi și așază-te pe ultimul loc, pentru ca atunci când va veni cel care te-a chemat să-ți spună: «Prietene, urcă mai sus!»" (v. 10). Așadar, nu trebuie să căutăm din inițiativa noastră atenția și considerația altuia, ci mai degrabă să lăsăm ca alții să ni le dea. Isus ne arată mereu calea umilinței - trebuie să învățăm calea umilinței! - pentru că este aceea mai autentică, ce permite să avem și relații autentice. Adevărata umilință, nu umilința prefăcută, aceea care în Piemont se numește mugna quacia (față naivă), nu, aceea nu. Adevărata umilință.

În a doua parabolă, Isus se adresează celui care invită și, referindu-se la modul de a-i selecționa pe invitați, îi spune: "când dai o masă, invită-i pe cei săraci, infirmi, șchiopi, orbi și vei fi fericit, pentru că ei nu au cu ce să te răsplătească" (v. 13-14). Și aici, Isus merge complet împotriva curentului, manifestând ca întotdeauna logica lui Dumnezeu Tatăl. Și adaugă și cheia pentru a interpreta acest discurs al său. Și care este cheia? O promisiune: dacă tu vei face așa, "dar vei fi răsplătit la învierea celor drepți" (v. 14). Asta înseamnă că acela care se comportă astfel va avea răsplata divină, mult superioară răsplății umane: eu îți fac această favoare așteptând ca tu să-mi faci o altă favoare. Nu, acest lucru nu este creștin. Generozitatea umilă este creștină. De fapt, răsplata umană de obicei falsifică relațiile, le face "comerciale", introducând interesul personal într-un raport care ar trebui să fie generos și gratuit. În schimb Isus invită la generozitatea dezinteresată, pentru a ne deschide calea spre o bucurie mult mai mare, bucuria de a fi părtași de însăși iubirea lui Dumnezeu care ne așteaptă, pe noi toți, la ospățul ceresc.

Fecioara Maria, "umilă și înaltă mai mult decât orice creatură" (Dante, Paradisul, XXXIII, 2), să ne ajute să ne recunoaștem așa cum suntem, adică mici; și să ne bucurăm în a dărui fără a aștepta răsplată.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi, 1 septembrie, este Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea creației. O rugăciune ecumenică, ce însuflețește conștientizarea și angajarea pentru a ocroti casa noastră comună, pornind de la un stil de viață personală și familială mai sustenabil. De astăzi până la 4 octombrie, sărbătoarea sfântului Francisc de Assisi, este un timp favorabil pentru lauda adusă lui Dumnezeu pentru toate creaturile și pentru asumarea de responsabilități în fața strigătului Pământului.

Vă salut pe voi toți, care proveniți din Italia și din diferite părți ale lumii. Îndeosebi, salut pelerinii ucraineni - Slava Jisusu Khristu! - veniți din diferite țări cu ocazia Sinodului Episcopilor din Biserica greco-catolică ucraineană, care va avea loc la Roma în următoarele zile. Salut surorile și tinerele care sunt în formare din Institutul Sfântului Iosif Benedict Cottolengo. Mulțumesc! Mulțumesc pentru mărturia voastră! Mulțumesc pentru ceea ce faceți și pentru ceea ce ne învățați; înainte, înainte! Pe cicliștii din Cunardo și pe credincioșii din Cerro di Bottanuco; grupul din Acțiunea Catolică din Lecce și tinerii din San Matteo della Decima, Gallo Ferrarese și Capriate San Gervasio.

Miercurea viitoare, dacă va vrea Dumnezeu, voi pleca pentru o călătorie apostolică în Africa, pentru a vizita populațiile din Mozambic, Madagascar și Mauritius. Vă cer să mă însoțiți cu rugăciunea, pentru ca această vizită pastorală să poată aduce roadele dorite.

La 5 octombrie voi ține un consistoriu pentru numirea a zece noi cardinali. Proveniența lor exprimă vocația misionară a Bisericii care continuă să vestească iubirea milostivă a lui Dumnezeu tuturor oamenilor de pe Pământ. Iată numele noilor cardinali:

  • Mons. Miguel Ángel Ayuso Guixot, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios;

  • Mons. José Tolentino Calaça de Mendonça, arhivar și bibliotecar al Sfintei Biserici Romane;

  • Mons. Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, arhiepiscop de Jakarta;

  • Mons. Juan de la Caridad García Rodríguez, arhiepiscop de San Cristóbal de la Habana;

  • Mons. Fridolin Ambongo Besungu, arhiepiscop de Kinshasa;

  • Mons. Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg;

  • Mons. Álvaro Leonel Ramazzini Imeri, episcop de Huehuetenango;

  • Mons. Matteo Zuppi, arhiepiscop de Bologna;

  • Mons. Cristóbal López Romero, arhiepiscop de Rabat;

  • Padre Michael Czerny, S.J., subsecretar al Secției Migranți din Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale.

  • Împreună cu ei, voi uni cu membrii Colegiului Cardinalilor doi arhiepiscopi și un episcop care s-au remarcat prin slujirea lor adusă Bisericii:

  • Mons. Michael Louis Fitzgerald, arhiepiscop emerit de Nepte;

  • Mons. Sigitas Tamkevièius, arhiepiscop emerit de Kaunas;

  • Mons. Eugenio Dal Corso, episcop emerit de Benguela.

Să ne rugăm pentru noii cardinali pentru ca ei, confirmând adeziunea lor la Cristos, să mă ajute în slujirea mea de episcop de Roma pentru bine întregului sfânt popor credincios al lui Dumnezeu.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 569.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat