Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Întoarce-te la mine". Credincioși din Iași în campus la Bacău

"Întoarce-te la mine" este motoul la care au meditat timp de trei zile un grup de 14 credincioși, membri ai Mișcării "Familiile din Nazaret", din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, care au mers în campus la Seminarul liceal din Bacău, în perioada 29 august - 1 septembrie 2019, prin bunăvoința pr. Anton Săboanu, directorul Seminarului, și grijă părintească a pr. Petru Sescu, parohul acestei parohii, fiind călăuziți spiritual de pr. Marius Cojan.

Am petrecut la Seminarul liceal din Bacău trei zile pline de lumină și har.

Conferințele prezentate de pr. Marius au fost "Sclipiri de lumină în bezna nopții", așa cum singur și-a subintitulat prima conferință.

Vă mai aduceți aminte, spunea părintele, că în "Biblie se regăsește întotdeauna chipul meu, al tău, al lui; ca în Ioan 5,1-9: Vindecarea paraliticului de la Betésda, nu este vorba doar despre un oarecare bărbat paralizat fără nume și fără identitate pe care Isus l-a vindecat, ci este vorba "despre mine, despre tine, despre el"? Cu toții ne considerăm și suntem persoane rezonabile, bine intenționate, persoane bune... și chiar avem convingerea că dacă suntem buni vom intra în împărăția cerurilor. Nouă ni se pare corect, dar nu noi stabilim standardul, ci Dumnezeu. Iar standardul este înalt: "Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit" (Matei 5,48). Scopul este să devenim asemenea lui, adică sfinți. Sfințenia este o condiție indispensabilă pentru a ajunge în cer. Aceasta este neputința noastră spunea părintele și nu avem cum să scăpăm de ea fără ajutorul lui Dumnezeu (fără sfințenie nimeni nu-l va vedea pe Dumnezeu). În consecință cu toții suntem asemenea bărbatului paralizat, neputincioși și cu speranța că Dumnezeu va face pentru noi ceea ce a făcut și pentru omul acela de la Betésda". Va păși afară din Templu și va pătrunde înlăuntrul suferinței și neputinței noastre". Isus ne întreabă pe fiecare acum, în acest moment: Vrei să te faci sănătos? Isus așteaptă... așteaptă răspunsul meu, al tău al lui... ca să ne poată vindeca, să ne poată spune: "Ia-ți targa și umblă"... totul depinde doar de răspunsul meu, al tău, al lui...

A doua conferință prezentată de părintele ne-a obligat oarecum să facem o retrospectivă a vieții noastre. Să analizăm cu atenție dacă nu cumva viața trăită până acum spune despre noi că suntem doar niște "pelerini trudiți, niște victime triste ale deșertăciunii." Cu toții știm că Isus este iubire... întrebarea este: Putem noi iubi ca Isus, fără Isus?... Niciodată... Concluzia? Fără Isus suntem inutili. "Am murit așa cum am trăit... singură", scria pe o piatră funerară... noi mai avem încă timp să înlocuim cuvântul "singură" cu persoana lui "Isus", pentru a atinge fericirea după care atât de mult tânjim.

A treia conferință - Principiul 7,47 (Luca 7,36-39.44-47: Iertarea femeii păcătoase) ne-a tulburat. Cu toții putem spune că am ascultat de foarte multe ori acest text. De data acesta însă nu am meditat nici la disconfortul lui Petru creat de prezența femeii și nici la iertarea pe care Isus o acorda femeii. Am meditat la faptul că ea a venit la Isus însetată după dragostea lui Dumnezeu.

"Și când Isus i-a pus în mâini cupa harului său, ea a băut. Nu doar a gustat din cupă, și nu a luat doar o înghițitură. Nu și-a înmuiat degetul în ea, după care a băgat în gura să vadă cum e, și nici nu a luat cupă să bea puțin din ea. Femeia a dus cupa la gură și a turnat tot conținutul pe gât, gâlgâind și înghițind ca un pelerin însetat ce era. A continuat să bea până ce îndurarea a început să se reverse. A băut până ce fiecare fărâmă a sufletului ei a fost îmbibat și înmuiat. A venit însetată și a băut tot.

Ascultă, te rog, răspunsul cerului spunea părintele spre final: Dumnezeu te iubește. Personal. Cu putere. Cu pasiune. Au fost și alții care ne-au promis același lucru, dar nu și-au respectat promisiunea. Însă Dumnezeu a promis și s-a ținut de cuvânt. El ne iubește cu o dragoste statornică. Și dragostea lui - dacă-i permiți - poate să te umple și să-ți dăruiască o dragoste pe care merită să o dăruiești. Vino, deci. Vino așa însetat cum ești și bea pe săturate".

Aș putea să folosesc o sută, o mie de cuvinte poate ca să redau cât mai bine și cât mai frumos meditațiile pr. Marius, dar nu acesta este cel mai important lucru, ar spune părintele, cel mai important lucru ești tu, omule.

Timpul nu este invenția omului, timpul este darul lui Dumnezeu... atunci mă întreb și vă între:b "De ce?" Ne este atât de greu să-i întoarcem ce este al lui? Au fost doar trei zile dintr-un an! Dintr-o lună, dintr-o săptămână... De ce noi, oamenii, ne refuzăm bucuria, fericirea, întâlnirii cu Isus și ne declarăm mereu nefericiți când fericirea stă doar în alegerile noastre. De fapt aceste trei zile nu au fost un dar pentru el, nu au fost un dar pentru Isus, au fost un dar pentru mine, pentru tine, omule, care ai permis urechilor tale să audă cuvintele lui Dumnezeu... într-un climat de liniște, pace și armonie.

Mulțumim lui Dumnezeu și Maicii sale Preasfinte și tuturor acelora care au făcut posibil desfășurarea acestor zile. De asemenea, mulțumim și surorilor care ne-au încântat și ne-au desfătat cu bucatele lor pline de savoare.

Impresii ale unor participanți:

"Am trăit zile pline de o bucurie rară. Bucuria s-a împletit armonios cu liniștea adorațiilor, a meditațiilor și cu minunatele conferințe susținute de pr. Marius. Au fost zile de har, de îmbogățire și creștere spirituală. Mulțumesc lui Dumnezeu că am răspuns și de acesta dată la chemarea sa" (Mioara Robu)

"Mulțumim lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare și tuturor acelora care s-au deschis harului Duhului Sfânt!" (Damian Bejan)

Mariana Ifrim


 

lecturi: 1325.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat