Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Mauritius, părintele Cabrera: "Îl așteaptă cu bucurie toată populația, de orice etnie și credință"

De Luca Attanasio

Există unii care o consideră o bucată de Occident în Africa, alții locul cel mai apropiat de conceptul de paradis pământesc (și fiscal) din lume. Cu siguranță, Republica Mauritius, grupul de insule în largul Madagascarului pe care papa se pregătește s-o viziteze la 9 septembrie, reprezintă o paradigmă de societate pașnică și democratică ce a făcut din conviețuirea dintre grupuri etnice, religioase și culturale propria marcă de fabrică. Dacă Francisc, în lunga sa călătorie în Africa australă între 4 și 10 septembrie - a patra în continent după Kenya, Uganda și Republica Centrafricană, noiembrie 2015, Egipt, aprilie 2017 și Maroc, martie 2019 - a ales să facă etapă chiar în această țară, o serie de punctulețe răspândite în Oceanul Indian și la cei 1,3 milioane de locuitori, probabil este și pentru aceasta.

Colonie britanică până în 1968, cu foarte puțină populație indigenă, Mauritius se prezintă ca un mixaj etnic produs dintr-o serie de denominațiuni, colonialism și sclavagism. Poziția sa strategică a declanșat țintele arabilor în secolul al X-lea, portughezilor în secolul al XVI-lea, olandezilor - ei sunt cei care au intitulat arhipelagul principelui Maurits van Nassau - în secolul al XVII-lea, francezilor și apoi englezilor care au cucerit insulele în 1810. Producția de zahăr și cultivările, încredințate în întregime sclavilor care proveneau mai ales din Madagascar, Mozambic și Africa Orientală, a fost, după abolirea sclaviei la jumătatea secolului al XIX-lea, în mare parte gestionată de indieni care au emigrat acolo între timp. Democrație stabilă cu standarde foarte bune de drepturi umane, Republica Mauritius are unul din cele mai mari venituri pe cap de locuitor din toată Africa și a fost prima țară din continent, în 1973, care s-a debarasat de malarie. Circa 48% dintre locuitori practică hinduismul, 34% sunt creștini în timp ce 17% sunt islamici, dar există minorități budiste - în mare parte chineze - și de alte culte.

Cum se pregătește pentru vizita istorică a pontifului populația din această națiune a Africii? L-am întrebat pe părintele Heriberto Cabrera, salezian chilian, responsabil pentru pastorația tineretului din Dieceza de Port Louis.

Lumea este entuziastă. Nu există grup, religios, etnic sau politic, care să nu fie fericit pentru venirea papei. M-a impresionat mult să văd reacția comunităților hinduistă, islamică și a celorlalte confesiuni creștine, toți au o enormă așteptare pentru această vizită și n-au fost comentarii negative din partea nimănui. Am încredințat o serie de lucrări firmelor textile islamice care au lucrat în ritmuri frenetice și în timpul Ramadanului pentru a ne furniza produsele la timp și au făcut asta arătând mult afect și prietenie. Guvernul este desigur foarte fericit pentru această ocazie și a colaborat pe deplin cu Biserica catolică punând la dispoziție orice resursă pentru reușita călătoriei.

Părinte, după părerea dumneavoastră, pentru ce a decis papa să facă etapă în această mică țară?

La noi este o Biserică foarte vie, timp de doi ani am luat parte la toate întâlnirile ca pregătire la Sinodul tinerilor și o tânără de aici a fost invitată ca una din reprezentanții africani. Mulți tineri ai noștri au luat parte la ZMT din Panama, din Polonia. Aici o tânără mauritană a lăsat pe scaunul papei o scrisoare de invitație de a vizita țara, în timp ce la Roma, în biserica "Santa Maria Maggiore", o altă tânără i-a spus direct: "Sanctitate, vă așteptăm", se vede că papa Francisc a citit și a adunat invitațiile. Cred și că într-un moment de mari diviziuni în lume, papa a ales Mauritius pentru că reprezintă un model de unitate și conviețuire. La noi se trăiește cu adevărat împreună și calitatea vieții este înaltă tocmai grație toleranței și jovialității.

Mauritius pare o oază fericită în mijlocul unei lumi problematice și complexe, este chiar așa?

Desigur avem și noi problemele noastre și în vederea următoarelor alegeri din decembrie sunt unele tensiuni. De exemplu, populația creolă, descendentă din sclavi, se simte prea exclusă de pe scena politică și socială și cere mai multă reprezentativitate. Însă, în ansamblu, țara poate să fie considerată un exemplu de o anumită pace socială. Vă pot spune că n-am vizitat niciodată un loc așa de sincer primitor, delictele sunt comise, dar nu în manieră excesivă, poliția nu este înarmată și din timpurile independenței nu există incidente semnificative.

Ce mesaj se așteaptă de la papa?

Este o țară mică și suntem un exemplu, dar avem nevoie de ajutor: trăim împreună, este adevărat, dar ne cunoaștem puțin. Eu sper ca vizita pontifului să ne poată invita să aprofundăm cunoașterea celuilalt. Mă aștept la un mesaj de a crește în cunoaștere și de a lăsa să dispară rănile o dată pentru totdeauna: moștenirile mefitice ale timpurilor sclaviei, percepute încă de comunitatea creolă precum și de indieni (și ei au fost sclavi).

Care este istoria de înrădăcinare a Bisericii?

Biserica este prezentă de la începuturile secolului al XVIII-lea și are o istorie de înrădăcinare progresivă. Conferința episcopală din Oceanul Indian este pe atât de tânără (1985) pe cât de stranie. Grupează episcopii și vicarii apostolici din Reuniunea (franceză, nr), din Republica din Comore, unde prezența creștinilor este minimă, din Mayotte (franceză, nr) și din Republica Seychelles. Desigur a comis greșeli, ca atunci când, în 1968, s-a opus independenței, dar de acum este recunoscută ca parte semnificativă și pozitivă a țării.

(După Vatican Insider, 30 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 354.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat