Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Recunoscător Emiratelor Arabe pentru angajarea pentru pace, răul are relevanță jurnalistică, însă binele crește"

De Salvatore Cernuzio

Răul are relevanță jurnalistică însă binele crește. Mai mult, în această lume care pare dominată de ură există "un ocean de bine" care, deși rămâne scufundat, dăruiește speranță pentru pace. O picătură din acest ocean este Comitetul recent instituit pentru a ajunge la obiectivele conținute în Documentul despre Fraternitatea Umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună, declarația comună istorică semnată la 4 februarie de papa Francisc și marele imam de Al Azhar la Abu Dhabi, în timpul călătoriei pontifului în Emiratele Arabe Unite.

Un text care constituie actualmente piatra de hotar a dialogului islamo-creștin, care conține principii despre dreptate și libertate religioasă, indicații despre protejarea locurilor de cult, drepturile femeilor și tutelarea minorilor și a minorităților, în afară de o condamnare puternică a terorismului, formă "execrabilă" de instrumentalizare a numelui lui Dumnezeu.

Papa cere încontinuu promovarea și răspândirea acestui document - rod al unei întâlniri "la măsuță" la Sfânta Marta dintre Bergoglio și Al-Tayyb - care în aceste șase luni a permis să se ajungă și la rezultate importante sub semnul dialogului și al conviețuirii religioase. Unul din acestea este, de exemplu, instituirea a 19 locuri de cult non-musulmane în Emiratele Arabe destinate comunităților care locuiesc la Abu Dhabi de peste 33 de ani, actualmente în așteptarea autorizației. Însuși Francisc, aflând știrea despre nașterea Comitetului superior, a exprimat "bucuria" sa însoțind-o cu cuvinte de emoție sinceră: "Chiar dacă din păcate adesea răul, ura, dezbinarea au relevanță jurnalistică, există un ocean ascuns de bine care crește și care ne face să sperăm în dialog, în cunoașterea reciprocă, în posibilitatea de a construi, împreună cu credincioșii de alte credințe și cu toți bărbații și femeile de bunăvoință, o lume de fraternitate și de pace", a scris pontiful așa cum este prezentat într-o notă a directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Papa Francisc, se citește, încurajează lucrarea Comitetului pentru răspândirea Documentului și "mulțumește Emiratelor Arabe Unite pentru angajarea concretă în favoarea fraternității umane", urându-și în același timp ca "asemenea inițiative să se poată înmulți în lume".

De fapt, dialogul interreligios este "unicul antidot eficient la răul fundamentalismului", așa cum subliniază noul președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, monseniorul Miguel Ángel Ayuso Guixot, într-un interviu de Alessandro Gisotti publicat în media vaticane. Prelatul este membru al Comitetului și definește instituirea sa ca un "act semnificativ", deoarece el este exemplul concret al modului în care liderii religioși pot să construiască punți și să învingă tentația de a se închide în ei înșiși și să alimenteze "ciocnirea de civilizații".

Însuși Comitetul într-un comunicat remarcă voința organismului de a răspândi în lume Declarația despre Fraternitatea Umană, "o declarație de angajare comună de a uni omenirea și de a lucra pentru pacea în lume cu scopul de a asigura ca generațiile viitoare să poată trăi într-un climat de respect reciproc și conviețuire sănătoasă".

"Acest obiectiv este cu adevărat nobil!", afirmă monseniorul Ayuso care răspunde și la criticile cu privire la faptul că Documentul poate să alunece în sincretism sau în relativism, chiar în bună credință. "Cred că frica este dușmanul numărul unu al dialogului interreligios. Biserica catolică amintește valoarea propriei identități, a curajului alterității și a sincerității intențiilor", subliniază el. "Nu este vorba de a face un «melting pot» în care toate religiile sunt considerate egale, ci ca toți credincioșii, cei care-l caută pe Dumnezeu și toate persoanele de bunăvoință lipsite de o afiliere religioasă, au demnitate egală. Deci trebuie să ne angajăm pentru ca Dumnezeu, care ne-a creat, să nu fie motiv de dezbinare, ci de unitate. Să ne deschidem la aventura de a deveni însoțitori de călători ai fiecărei ființe umane pe drumul nostru spre Adevăr. A trăi propria identitate în "curajul alterității" este pragul pe care astăzi Biserica papei Francisc ne cere să-l trecem. Numai astfel fidelitatea față de Dumnezeu, în Isus, devine istorie nouă, construire a unei civilizații a alianței care îmbrățișează în pace și în schimbul de daruri bogăția diferențelor. Pluralismul, nu numai religios, din societățile noastre este o realitate care ne invită să reflectăm asupra identității noastre fără de care nu există un dialog interreligios autentic".

În interviu, președintele Dicasterului pentru Dialogul Interreligios îi mulțumește principelui moștenitor de Abu Dhabi, șeic Mohamed bin Zayed Al Nahyan, pentru că "a lucrat pentru ca să se dezvolte inițiative menite să pună în practică obiectivele documentului de la Abu Dhabi". Și mulțumește și papei pentru "angajarea sa neobosită în promovarea dialogului": "Cu adevărat, în continuitate cu pontifii care l-au precedat - afirmă el în interviu - papa Francisc, cu dialogul său de respect și prietenie, în cuvinte și în fapte aș adăuga, nu încetează să îndemne lumea și toate persoanele de bunăvoință să promoveze trei lucruri: fraternitate, pace și conviețuire. Să nu uităm că aceste trei elemente sunt esențiale dacă vrem cu adevărat să vindecăm rănile lumii noastre. Sunt ABC-ul viitorului nostru".

Monseniorul Ayuso spune că are mari așteptări de la activitatea Comitetului "pentru că odată început un proces trebuie să găsim toate modurile pentru a implica, de la bază în sus și viceversa, la nivel național precum și internațional, atâtea organisme internaționale, responsabili sociali, religioși, academici și politici, încercând mai ales să ne adresăm tinerilor". Deja în diferite regiuni ale lumii școli și universități s-au activat în acest sens: "Suntem pe drum!", subliniază prelatul, dar "desigur, sunt convins că prin intermediul Comitetului superior abia creat, se pot încuraja ulterior responsabilii școlari și academici, și prin structurile oficiale responsabile de educație pentru ca într-un mod mai raționat Declarația să ajungă la inima studiului și a reflecțiilor și împărtășirilor în școli și universități" în perspectiva de "a ne educa și a educa la o cultură a întâlnirii, a fraternității, a păcii".

"Cred că declarația de la Abu Dhabi - conclude Ayuso Guixot - este un apel global la «civilizația iubirii», care se contrapune celui care dorește o ciocnire de civilizații! Rugăciune, dialog, respect și solidaritate sunt singurele arme învingătoare împotriva terorismului, fundamentalismului și a oricărui gen de război și de violență. Și sunt arme care fac parte din arsenalele spirituale ale tuturor religiilor".

(După Vatican Insider, 26 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 385.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat