Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Marija Bistrica, oaza spirituală din Croația. În fiecare an 700.000 de pelerini

De Iva Mihailova

La 20 de kilometri de capitala croată Zagreb, în Zagorje, la poalele munților se înalță sanctuarul marian Marija Bistrica, cunoscut încă din 1500. Statuia Sfintei Fecioare Maria negre cu Pruncul a ocrotit de-a lungul secolelor pe croați de invaziile turcilor și a susținut spiritul de credință și identitatea națională în timpul comunismului. În fiecare an 700.000 de persoane merg la Marija Bistrica. Ce anume caută și care sunt caracteristicile acestei perle croate? Agenția SIR l-a întrebat pe rector, părintele Domagoj Matosevic, care după o carieră profesională de handbal, acum se ocupă de pelerinii mariani chiar dacă nu uită sportul: de fapt este membru al naționalei croate de fotbal pentru preoți și mare suporter al echipei naționale de fotbal pe care încearcă s-o urmărească în marile campionate.

Ce reprezintă pentru poporul croat sanctuarul Marija Bistrica, ce a fost în timpul comunismului și ce este astăzi?

Cu privire la comunism, Ioan Paul al II-lea spunea că la Czestochowa polonezii se simțeau mereu liberi și același lucru s-ar putea spune pentru croați și sanctuarul Marija Bistrica; aici oamenii percepeau adevărata libertate a spiritului. Există două momente memorabile în istoria sanctuarului: 15 octombrie 1971 când s-a ținut acolo al XII-lea Congres internațional marian, și în acel an episcopii proclamă localitatea sanctuar național; în schimb în 1984 se desfășoară acolo Congresul euharistic național cu ocazia celui de-al treisprezecelea centenar al convertirii croaților la creștinism. Participă circa 500 de mii de credincioși și asta ilustrează în mod elocvent sentimentul poporului croat față de Marija Bistrica.

Câți pelerini vin în fiecare an, ce anume caută și cine sunt?

În fiecare an la Marija Bistrica merg circa 700.000 de pelerini, vara vizitatorii sunt mai numeroși, există atât grupuri parohiale cât și vizitatori individuali. Mulți vin pe jos, alții cu bicicleta, sunt pelerinajele copiilor, ale tinerilor, ale pompierilor, ale soldaților... Cea mai mare parte sunt croați, în timp ce din străinătate grupul cel mai numeros sunt polonezii dintre care unii vin în vacanță la marea croată în timp ce alții se îndreaptă spre Medjugorje. Există și grupuri din Slovacia, din Slovenia, din Ungaria și în ultimii ani se înregistrează și mulți pelerini coreeni și alți asiatici.

Există o legătură deosebită între sanctuar și fericitul cardinal Alojzije Stepinac?

Fericitul Alojzje Stepinac iubea mult Marija Bistrica și vedea adesea aici ca pelerin, venea din Zagreb pe jos și conducea pelerinajele votive. Marea sa dorință era să construiască la Bistrica un Calvar cu stațiunile de la Via Crucis: acum pe colina pe care noi o numim Kalvarija Bistricka este Via Crucis. În 1939, Stepinac a pus prima piatră de la capela "Sfântul Petru" la poalele dealului sub bazilică și casa parohială. Astăzi această capelă este folosită pentru distribuirea împărtășaniilor la marile pelerinaje.

Croații se roagă aici la Marija Bistrica pentru ca fericitul Stepinac să fie proclamat sfânt?

Cu siguranță, și pentru că în 1998 chiar aici Ioan Paul al II-lea a voit să-l beatifice pe cardinalul Stepinac. În sanctuar se află statuia sa în timp ce după vizita papei, consiliul comunal din Marija Bistrica a schimbat numele pieței principale în piața "Ioan Paul al II-lea".

Cultul față de Maria, Stăpâna Noastră, pentru ce este important în secolul al XXI-lea?

Sanctuarele sunt foarte importante pentru viața de credință, atâtea persoane găsesc în ele o oază spirituală, posibilitatea de a rămâne în tăcere, de a reflecta și a căuta răspunsuri importante. În cotidian acest lucru nu este posibil mereu datorită stresului, zgomotului de care suntem înconjurați. Este foarte importantă și spovada care este caracteristică a tuturor sanctuarelor: multe persoane vin pentru că au nevoie de o călăuză spirituală. Și cât privește Maria, ea ne învață cum să trăim viața cotidiană cu Dumnezeu, Sfânta Fecioară Maria este o persoană foarte concretă care cu viața sa demonstrează cum se trăiește credința când muncim, în familie, în momentele pe care le înfruntăm în fiecare zi. Dacă medităm asupra vieții Mariei descoperim o atitudine de încredere necondiționată, o deschidere totală la Domnul și la voința sa.

În luna august se celebrează una din cele mai mari solemnități mariane, cea a Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria. Ce ați făcut la Marija Bistrica?

La 14 august s-a desfășurat o priveghere foarte frumoasă cu procesiune cu lumânări pe colina Calvarului de la Bistrica având meditații și rozariu, toate însoțite de cântece tradiționale dar și melodii apropiate de sensibilitatea tinerilor. Această procesiune de seară este foarte frecventată; apoi a fost celebrată liturghia de seară la 22.00. La 15 august festivitățile au continuat cu liturghia principală de dimineață, prezidată de cardinalul de Zagreb, Josip Bozanic, la care au participat circa 50 de mii de persoane. Fiecare sanctuar marian are o identitate proprie chiar dacă toate sanctuarele se aseamănă un pic, există spovada, Via Crucis, rozariul, adesea o frumoasă colină aproape de care este situată bazilica. Ceea ce le unește pe toate este căutarea acelei păci pe care numai Domnul - a cărui prezență în sanctuare este tangibilă - știe s-o dea.

(După agenția SIR, 26 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 523.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat