Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fulton Sheen, episcopul pionier al comunicațiilor sociale, va fi fericit

De Maria Teresa Pontara Pederiva

Timp de peste 40 de ani a vestit Evanghelia pe calea undelor publicând și 73 de cărți, cele mai multe de divulgare. Este o viață de comunicator viața lui Fulton Sheen, episcopul american, slujitor al lui Dumnezeu, care în curând va fi proclamat fericit prin decizia papei Francisc care a recunoscut o minune atribuită lui: reanimarea în 2010 a unui nou-născut după peste 60 de minute de tentative aparent zadarnice.

Figură foarte iubită în SUA, Sheen a "fărâmițat" cu mâini pline toată teologia sa studiată în anii '30 în Europa la Universitatea catolică din Leuven având convingerea profundă despre necesitatea promovării și a culturii religioase pentru creșterea, umană și creștină, la fiecare nivel al populației.

Tânăr preot originar din El Paso unde s-a născut în 1895 dintr-o familie cu origini irlandeze, a fost trimis la Louvain să studieze filozofia (absolvind cu o teză despre sfântul Toma) spre uimirea multora, așa cum relatează cronicile din acea epocă. Inteligența sa n-a trecut neobservată și a continuat cu studiile în teologie pentru a se întoarce după aceea în patrie. Numit episcop auxiliar de New York în 1951 de Pius al XII-lea și titular de Cesariana, Sheen a participat cu titlu deplin la toate cele patru sesiuni ale Conciliului Vatican II la sfârșitul căruia, la 21 octombrie 1966, papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop al orașului industrial Rochester (NY). Și-a dat demisia din dieceză datorită atingerii limitelor de vârstă în 1969 pentru a muri după zece ani la New York City, în decembrie 1979.

Nici activitățile pastorale din două dieceze angajante, nici cele din învățământul teologic, nu l-au făcut vreodată pe episcop să renunțe la pasiunea sa comunicativă care i-a adus și câștigarea a două premii Emmy Award, premiul râvnit de posturi de emisie din SUA, fapt care a reprezentat o raritate autentică pentru un religios.

În 1946 a obținut încă o recunoaștere "laică" atunci când prestigiosul Times l-a definit "Golden Voice", vocea de aur. Între timp se înmulțeau ascultările transmisiunilor sale (astăzi se mai vând Cd-urile) și creștea notorietatea declarațiilor sale. Nimeni n-a uitat, de exemplu, definirea lui Hitler ca "AntiCristul" sau denunțarea severă a regimului lui Stalin, deși cuvintele care au rămas mai mult în istorie sunt mulțumirea când a primit premiile Emmy adresată celor "4 autori" ai săi, Marcu, Matei, Luca și Ioan.

O viață, cea a episcopului Sheen care de-a lungul anilor a ajuns să asume și conotațiile unui "roma polițist", fie datorită "dispariției" - mai mult presupusă decât adevărată - a rămășițelor sale pământești, apoi regăsite din fericire, fie datorită controverselor - cele cu adevărat reale - cu privire la îngroparea lor. Și, în timp ce încă poate fi considerat rezolvat cu demnitate între moștenitori și dieceză, la distanță de decenii amintirea sa și faima sa nu diminuează, dimpotrivă, Fulton Sheen continuă să fie una din figurile cele mai amintite și apreciate. Cărțile și broșurile sale sunt în mod obișnuit retipărite, mai ales acum când a fost oficializată apropiata sa beatificare.

Despre el au scris că a reprezentat "un catolicism care ieșea din ghetou, pe valul expansiunii demografice și al emancipării comunităților italiene și irlandeze". Perioada în care a trăit viitorul fericit era o perioadă de aur a Bisericii americane: parohiile se înmulțeau, sistemul școlar catolic se afirma prin prestigiu și ofertă, vocațiile la preoție și la viața consacrată înfloreau. Îndeosebi contribuția lui Fulton Sheen a fost importantă pentru că a însemnat feeling-ul Bisericii americane cu mijloacele de comunicare întrupând acel elan față de cei de departe, acel simț față de o apologetică populară, față de o expunere a credinței în mod simplu, pentru toți, pornind de la fundamente.

Și nu se poate nega perioada care se poate spune "favorabilă" în care monseniorul Sheen a explicat misiunea sa (grație ospitalității rețelei Abc) în ajunul și apoi după Conciliu, adunarea care a promulgat Inter mirifica, decretul despre comunicațiile sociale (4 decembrie 1966) care a stabilit, fără jumătăți de măsură, coborârea în teren a Bisericii în domeniul comunicației în masă, un sector în plus pentru evanghelizare.

Când în 1951, la începuturile epocii televizate, arhidieceza de New York a decis să marcheze prezența sa în unde, episcopului Sheen i-a fost încredințat un program de televiziune, marțea seara la ora 20.00. Se numea Life is worth living, viața merită să fie trăită. Numai în fața telecamerei, îmbrăcat ca episcop, în picioare, pe fundalul unei librării, uneori cu ajutorul tablei și a cretei, Sheen le dădea spectatorilor ceea ce mass-media au început să numească "pastile de apologetică". A intrat în casele milioanelor de americani, de orice orientare religioasă întrupând de fapt Inter mirifica.

(După Vatican Insider, 23 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 598.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat