Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (25 august 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Lc 13,22-30) ni-l prezintă pe Isus care trece învățând prin orașe și sate, îndreptându-se spre Ierusalim, unde știe că trebuie să moară pe cruce pentru mântuirea noastră a tuturor. În acest cadru se inserează întrebarea unuia, care i se adresează spunând: "Doamne, sunt puțini cei mântuiți?" (v. 23). Problema era dezbătută în acel timp - câți se mântuiesc, câți nu se mântuiesc... - și erau diferite moduri de interpretare Scripturile în această privință, în funcție de textele care se luau. Însă Isus răstoarnă întrebarea - care țintește mai mult pe cantitate, adică "sunt puțini?..." - și situează în schimb răspunsul pe planul responsabilității, invitându-ne să folosim bine timpul prezent. De fapt, spune: "Străduiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă, căci vă spun, mulți vor căuta să intre, și nu vor putea!" (v. 24).

Cu aceste cuvinte, Isus ne face să înțelegem cu nu este vorba de număr, nu există "numărul închis" în paradis! Ci este vorba de a străbate încă de acum pasajul corect și acest pasaj corect este pentru toți, dar este strâmt. Aceasta este problema. Isus nu vrea să ne înșele, spunând: "Da, fiți liniștiți, treaba este ușoară, există o autostradă frumoasă și la capăt este o poartă mare...". Nu ne spune asta: ne vorbește despre poarta strâmtă. Ne spune lucrurile așa cum sunt: pasajul este strâmt. În ce sens? În sensul că pentru a ne mântui trebuie să-l iubim pe Dumnezeu și pe aproapele, și acest lucru nu este comod! Este o "poartă strâmtă" pentru că este exigentă, iubirea este exigentă mereu, cere angajare, ba chiar "efort", adică o voință hotărâtă și perseverentă de a trăi conform Evangheliei. Sfântul Paul numește asta "lupta bună a credinței" (1Tim 6,12). Este nevoie de efortul de toate zilele, de fiecare zi pentru a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele.

Și, pentru a se explica mai bine, Isus relatează o parabolă. Este un stăpân, care-l reprezintă pe Domnul. Casa lui simbolizează viața veșnică, adică mântuirea. Și aici revine imaginea porții. Isus spune: "După ce stăpânul casei se va scula și va închide poarta, stând afară, veți începe să bateți la poartă, spunând: «Stăpâne, deschide-ne!», dar el vă va răspunde: «Nu știu de unde sunteți»" (v. 25). Atunci aceste persoane vor încerca să fie recunoscute, amintind stăpânului: "Eu am mâncat cu tine, am băut cu tine... am ascultat sfaturile tale, învățăturile tale în public..." (cf. v. 26); "Eu eram acolo când tu ai făcut conferința aceea...". Însă Domnul va repeta că nu-i cunoaște și îi numește "cei care săvârșesc nedreptatea". Iată problema! Domnul ne va recunoaște nu datorită titlurilor noastre - "Dar, Doamne, uite că eu aparțineam acelei asociații, eu eram prietenul acelui monsenior, al acelui cardinal, al acelui preot...". Nu, titlurile nu contează, nu contează. Domnul ne va recunoaște numai datorită unei vieți umile, unei vieți bune, unei vieți de credință care se traduce în fapte.

Și pentru noi creștinii asta înseamnă că suntem chemați să instaurăm o adevărată comuniune cu Isus, rugându-ne, mergând la biserică, apropiindu-ne de sacramente și hrănindu-ne cu Cuvântul său. Asta ne menține în credință, hrănește speranța noastră, reînsuflețește caritatea. Și astfel, cu harul lui Dumnezeu, putem și trebuie să ne dedicăm viața pentru binele fraților, să luptăm împotriva oricărei forme de rău și de nedreptate.

Să ne ajute în asta Fecioara Maria. Ea a trecut prin poarta strâmtă care este Isus. L-a primit cu toată inima și l-a urmat în fiecare zi a vieții sale, chiar și atunci când nu înțelegea, chiar și atunci când sabia îi străpungea sufletul. Pentru aceasta o invocăm ca "Poarta cerului": Maria, Poarta cerului; o poartă care are exact forma lui Isus: poarta inimii lui Dumnezeu, inimă exigentă, dar deschisă pentru noi toți.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini.

Salut îndeosebi comunitatea Colegiului Pontifical Nord American, în special pe noii seminariști care tocmai au venit. Dragi seminariști, vă îndemn la angajare spirituală și la fidelitate față de Cristos, față de Evanghelie și față de magisteriul Bisericii. Fără a construi pe aceste coloane, va fi imposibil să edificați cu adevărat vocația voastră. Salut tinerii din Acțiunea Catolică din dieceza de Bologna; tinerii din Unitatea pastorală din Rovato, dieceza de Brescia; și cei din Ponte Nossa, dieceza de Bergamo.

Toți suntem preocupați datorită incendiilor vaste care au izbucnit în Amazonia. Să ne rugăm pentru ca, prin angajarea tuturor, să fie stinse cât mai repede. Acel plămân de păduri este vital pentru planeta noastră.

Văd că sunt câțiva conaționali ai mei argentinieni și îi salut bine!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 790.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat