Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc": Campus "Copilăria - un puzzle de bucurii"

În perioada 12-18 august 2019 comunitatea "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja a organizat deja tradiționalul campus la care au dorit să participe 130 de copii, animați fiind de 23 de tineri. "Copilăria - un puzzle de bucurii" a fost tema acestui campus, prin care s-a încercat să trezească în copii dorința de a-l cunoaște pe Isus în mod mai profund, prin compunerea puzzle-ului final din piesele oferite de pr. decan Iosif Demeterc în fiecare zi a săptămânii.

Ne place să vorbim despre copilărie. Unii dintre noi își amintesc cu nostalgie în suflet acele momente lipsite de griji. Totul era soare, totul se rezuma la jocuri și prietenii. Atunci alergam pentru că eram copii, acum unii aleargă pentru a rămâne sănătoși sau pentru că timpul nu are milă. De aceea ajungem să le dăm dreptate copiilor: "Copilăria chiar este un puzzle de bucurii!" Cu timpul ajungem să spunem: "Viața în sine este ca un joc de puzzle!"

De-a lungul programului acestei săptămâni, copiii au fost introduși în lumea parabolelor lui Isus, fiecărei zile fiindu-i dedicată una din aceste pilde, așa încât, în cadrul fiecărei liturghii din ziua respectivă animatorii prezentau sceneta cu parabola expusă. Pe rând, ne-am văzut fiecare dintre noi în administratorul necinstit, în fiul risipitor, în vameșul sau fariseul din templu, în bogatul avar sau în bunul samaritean. Tot în timpul săptămânii am avut sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ocazie cu care copiii au animat sfânta Liturghie solemnă oferindu-i protecției Mariei copilăria lor.

Programul zilnic conținea o scurtă cateheză ținută de pr. vicar Corneliu Cucuteanu bazată pe una din aceste exemple evanghelice prezentate mai sus. Jocurile recreative au reprezentat atracția copiilor, prilej cu care s-au cunoscut mai bine și au pus în comun talentele lor. Ritmul și distracția dintr-o zi de campus se încheiau cu sfântul rozariu și sfânta liturghie.

Sfânta Liturghie a copiilor de duminică a însemnat epilogul acestui campus. Piesele primite în timpul săptămânii au alcătuit puzzle promis, fiind prezentat copiilor, care așteptau cu nerăbdare și curiozitate imaginea finală. În cadrul predicii, pr. decan Iosif Demeterc le-a vorbit copiilor despre legătura strânsă dintre un joc de puzzle și viața creștină. "Secretul unui astfel de joc, spunea părintele, este următorul: Piesele de puzzle au un loc sigur și o potrivire perfectă!" În ochii lui Dumnezeu suntem foarte importanți! Nu contează că locul tău în acest puzzle al vieții este într-un colț, sau pe mijloc, neînsemnat sau în centrul imaginii, fără noi imaginea nu este completă. Unele piese sunt mai colorate, altele au o singură culoare, unele sunt mai mici, altele mai mari. Nu contează! Avem rolul nostru în această imagine. "Un joc de puzzle, mai spunea părintele decan, ne oferă și un alt principiu: acela de a fi împreună". Toate piesele sunt legate între ele și se îmbină perfect. Aceasta este și dorința lui Dumnezeu! Toate parabolele lui Isus ne spun cât de important este de a fi împreună: administratorul - patronul său; fiul risipitor - fratele mai mare; bogatul - Lazăr; vameșul - fariseul; samariteanul - cel rănit.

La sfârșitul sfintei Liturghii părintele decan a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil desfășurarea campusului, amintindu-i în mod deosebit pe părintele vicar, surorile și animatorii. În semn de mulțumire le-a dăruit acestora din urmă o diplomă de recunoștință pentru contribuția la buna desfășurare și pentru disponibilitatea și seriozitatea dovedite pe parcursul acestui campus. După acest moment a urmat un program artistic pregătit de toate grupele participante.

Am petrecut o săptămână minunată alături de acești copii. De la ei am învățat să iubim, să dăruim și să trăim. Ei sunt exemplul oferit de Isus pentru a intra în împărăția lui. Am înțeles că această lozincă "Copilăria - un puzzle de bucurii" reprezintă de fapt un program de viață creștină. Mulțumim tuturor binefăcătorilor care au contribuit ca acest campus să fie cât mai rodnic.

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-18 august: Cleja "Sfântul Francisc": Campus "Copilăria - un puzzle de bucurii"


 

lecturi: 711.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat