Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. M. Xaveria Jelitzka, SMCB

Dumnezeu cel Atotputernic, el, care este învierea și viața, a chemat-o în seara zilei de 16 august 2019 pe sora M. Xaveria Jelitzka, SMCB, în patria sa, în Ierusalimul ceresc. Sr. M. Xaveria era în vârstă de 91 de ani și celebrase jubileul de 65 de ani de viață consacrată în Ordinul Surorilor Milostive ale Sfântului Carol Borromeu.

Sr. M. Xaveria s-a născut la 16 decembrie 1927, în Stulpicani (SV) și a experimentat ca tânără exodul etnicilor germani din Europa de Est. Cu mult efort a reușit să ajungă în Germania de Vest. Acolo a făcut cunoștință cu persoane consacrate care au trezit în ea "dorința de a alege și de a trăi o viață pentru Cristos, în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui".

La 6 mai 1951 sr. M. Xaveria a intrat în Congregația "Surorile Milostive ale sfântului Carol Borromeu" din Altstädten (Allgäu). La 8 mai 1952 a avut loc celebrarea înveșmântării, iar prima profesiune a fost comemorată în Emmaus, în ziua de 13 iunie 1954. În urma unei pregătiri profesionale, sr. M. Xaveria a lucrat ca învățătoare la școala surorilor sfântului Carol Borromeu din Alexandria (Egipt). În anul 1957 sr. M. Xaveria a depus voturile perpetue. În 1962 a fost numită de către superioara generală maestră de novice. Multe tinere au fost formate și conduse pe drumul vieții consacrate de acest suflet devotat și nobil atât în Alexandria, în Cairo și în Ierusalim. În perioada anilor 1981-1984 a fost numită superioară a comunității din Cairo, iar în 1990 superioară a celei din Ierusalim. La încheierea misiunii sale de superioară, sr. M. Xaveria a scris în rubrica arhivei 2008: "Retragere la pensie până când Dumnezeu mă va chema la el".

În anul 2012, Republica Federală Germania i-a oferit distincția "das Bundesverdienstkreuz am Bande" pentru angajamentul său social și caritabil.

Sr. M. Xaveria a rămas întreaga viață într-un contact bun cu Episcopia de Iași, cât și cu mulți clerici, demnitari, politicieni și profesori de aproape și de departe.

Comunitatea noastră, a Surorilor Sfântului Carol Borromeu din St. Charles-Hospice (Ierusalim), își ia acum rămas bun de la un suflet demn și plin de credință. Sora Xaveria va rămâne mereu unită cu noi prin speranța învierii și a vieții în Cristos.

Sfânta Liturghie și Recviemul pentru sora Xaveria vor fi celebrate miercuri, 21 august 2019, la ora locală 10.00, în capela casei noastre de la Ierusalim. După sfânta Liturghie va avea loc înmormântarea în cimitirul surorilor din St. Charles.

Misericordias Domini in aeternum cantabo!

Să se odihnească în pace!

Surorile Sfântului Carol Borromeu din St. Charles-Hospice (Ierusalim)


 

lecturi: 2130.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat