Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (18 august 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În pagina evanghelică de astăzi (cf. Lc 12,49-53) Isus îi avertizează pe discipoli că a venit momentul deciziei. De fapt, venirea sa în lumea coincide cu timpul alegerilor decisive: nu se poate amâna opțiunea pentru Evanghelie. Și pentru a face să se înțeleagă mai bine acest avertisment al său, se folosește de imaginea focului pe care El însuși a venit să-l aducă pe pământ. Spune așa: "Foc am venit să arunc pe pământ și ce altceva vreau decât să se aprindă!" (v. 49). Aceste cuvinte au scopul de a-i ajuta pe discipoli să abandoneze orice atitudine de lene, de apatie, de indiferență și de închidere pentru a primi focul iubirii lui Dumnezeu; acea iubire care, așa cum amintește sfântul Paul, "a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt" (Rom 5,5). Pentru că Duhul Sfânt este cel care ne face să-l iubim pe Dumnezeu și ne face să-l iubim pe aproapele; Duhul Sfânt este cel pe care toți îl avem înăuntru.

Isus le revelează prietenilor săi, și nouă, dorința sa cea mai arzătoare: să aducă pe pământ focul iubirii Tatălui, care aprinde viața și prin care omul este mântuit. Isus ne cheamă să răspândim în lume acest foc, grație căruia vom fi recunoscuți ca adevărați discipoli ai săi. Focul iubirii, aprins de Cristos în lume prin Duhul Sfânt, este un foc fără limite, este un foc universal. Asta s-a văzut încă din primele timpuri ale creștinismului: mărturia Evangheliei s-a propagat ca un incendiu benefic depășind orice diviziune între indivizi, categorii sociale, popoare și națiuni. Mărturia Evangheliei arde, arde orice formă de particularism și menține caritatea deschisă pentru toți, cu preferința față de cei mai săraci și excluși.

Adeziunea la focul iubirii pe care Isus l-a adus pe pământ învăluie întreaga noastră existență și cere adorarea lui Dumnezeu precum și o disponibilitate de a-l sluji pe aproapele. Adorarea lui Dumnezeu și disponibilitatea de a-l sluji pe aproapele. Prima, adorarea lui Dumnezeu, înseamnă și a învăța rugăciunea adorației, pe care de obicei o uităm. Iată pentru ce îi invit pe toți să descopere frumusețea rugăciunii adorației și s-o exercite adesea. Și apoi a doua, disponibilitatea de a-l sluji pe aproapele: mă gândesc cu admirație la multe comunități și grupuri de tineri care, și în timpul acestei veri, se dedică acestei slujiri în favoarea bolnavilor, săracilor, persoanelor cu dezabilități. Pentru a trăi conform spiritului Evangheliei este nevoie ca, în fața nevoilor mereu noi care se profilează în lume, să existe discipoli ai lui Cristos care să știe să răspundă cu noi inițiative de caritate. Și astfel, cu adorarea lui Dumnezeu și slujirea față de aproapele - amândouă împreună, adorarea lui Dumnezeu și slujirea față de aproapele - Evanghelia se manifestă cu adevărat ca focul care mântuiește, care schimbă lumea pornind de la schimbarea inimii fiecăruia.

În această perspectivă, se înțelege și cealaltă afirmație a lui Isus prezentată în textul de astăzi, care la prima vedere poate descumpăni: "Credeți că am venit să aduc pace pe pământ? Nicidecum, vă spun, ci dezbinare" (Lc 12,51). El a venit să "despartă cu foc". Ce să despartă? Binele de rău, ceea ce este drept de ceea ce este nedrept. În acest sens a venit să "despartă", să pună în "criză" - dar în mod salutar - viața discipolilor săi, frângând iluziile ușoare ale celor care cred că pot să conjuge viața creștină și mondenitatea, viața creștină și compromisurile de tot felul, practicile religioase și atitudinile împotriva aproapelui. A conjuga, cred unii, adevărata religiozitate cu practicile superstițioase: câți așa-ziși creștini merg la ghicitor sau la ghicitoare pentru a le citi în palmă! Și aceasta este o superstiție, nu este a lui Dumnezeu. Este vorba de a nu trăi în manieră ipocrită, ci de a fi dispuși să plătim prețul alegerilor coerente - aceasta este atitudinea pe care fiecare dintre noi ar trebui s-o caute în viață: coerența - a plăti prețul de a fi coerenți cu Evanghelia. Coerență cu Evanghelia. Pentru că este bine a ne declara creștini, dar trebuie mai ales să fim creștini în situațiile concrete, mărturisind Evanghelia care este esențialmente iubire față de Dumnezeu și față de frați.

Maria Preasfântă să ne ajute să ne lăsăm purificată inima de focul adus de Isus, pentru a-l propaga cu viața noastră, prin alegeri hotărâte și curajoase.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă adresez un salut cordial vouă tuturor, credincioși romani și pelerini veniți din Italia și din diferite țări.

Îndeosebi, salut grupul "Divino Amore" care provine din Canada; scoutiștii din Rio de Loba, din Portugalia; și credincioșii polonezi.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 525.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat