Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Medjugorje. Mons. Hoser (vizitator apostolic): "Numărul pelerinilor crește. Oamenii caută o realitate spirituală"

De Iva Mihailova

În fiecare vară milioane de persoane merg la Medjugorje în căutarea acelei atmosfere deosebite de pace și rugăciune pe care localitatea, situată între colinele din Bosnia-Herțegovina, o oferă celui care vrea să aibă o puternică experiență de credință. Din mai, când s-a desființat interdicția pentru preoți și episcopi de a organiza pelerinajele, numărul credincioșilor care vin a crescut. Precum și numărul oaspeților iluștri. Vara aceasta printre colinele din Krizevac au venit cardinalul vicar al papei pentru orașul Roma, Angelo De Donatis, mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, și mons. Giampaolo Crepaldi, episcop de Trieste. "Un semn al legăturii dintre Medjugorje, Biserica universală și Sfântul Scaun" - explică la agenția SIR mons. Henryk Hoser, vizitator apostolică cu caracter special pentru parohie. Și în timp ce nu sunt noutăți cu privire la statusul lui Medjugorje, stabilit de autoritățile ecleziale, au fost făcuți mulți pași înainte în primirea pelerinilor grație și misiunii monseniorului Hoser în localitatea balcanică. L-am intervievat pentru agenția SIR.

Mons. Hoser, deja aveți o experiență de peste un an în Medjugorje. Ce s-a schimbat în acest timp? Care sunt impresiile dumneavoastră?

Aceasta este a doua misiune a mea în Medjugorje. În urmă cu doi ani am venit pentru prima dată ca să cunosc situația și de un an sunt rezident aici ca vizitator apostolic cu caracter special. Aș spune că nu sunt schimbări spectaculoase, ci s-a schimbat dezvoltarea organică de la Medjugorje ca fenomen eclezial și pastoral. Munca mea este să dezvolt pastorația de la Medjugorje și să asigur că pelerinii primesc o primire bună, nu numai logistică ci mai ales spirituală. Este vorba de o provocare foarte dificilă pentru că numărul pelerinilor care provin din toată lumea este foarte mare, au nevoie să fie însoțiți în limbile lor materne. Noi avem 16 cabine de traducere simultană pentru celebrări și cateheze.

Există estimări cu privire la numărul persoanelor care merg în fiecare an la Medjugorje? Ce anume le atrage?

Numărul este desigur în creștere, după părerea noastră cifra este în jur la trei milioane de persoane pe an, fluxul major este vara, dar sunt pelerini în timpul întregului an. Este greu de explicat ce anume îi atrage, nu este un lucru tangibil, oamenii caută o realitate spirituală pe care reușesc s-o găsească aici în momentele de rugăciune, adorație euharistică, meditarea Cuvântului lui Dumnezeu, sacramentul spovezii care este tipic la Medjugorje. Cea mai mare parte a credincioșilor vin din Italia și din Polonia, dar sunt și mulți vizitatori locali, din Bosnia-Herțegovina și din Croația, din Balcani. Această atmosferă de pace și tăcere, de momente cu Domnul îi atrage, trăiesc experiențe puternice de credință, se reapropie de Dumnezeu și mulți se întorc aducându-i pe prietenii lor.

Excelență, dumneavoastră locuiți lângă biserica "Sfântul Iacob" încredințată fraților minori franciscani. Dumneavoastră aveți și puteri de ordinariu, cum este administrată și organizată parohia?

Parohia funcționează grație angajării continue a multor persoane, înainte de toate a preoților - la Medjugorje lucrează 13 preoți franciscani care în cazuri de mari grupuri de pelerini se bazează pe prezența altor frați sau preoți diecezani din dieceza de Mostar-Duvno. Un ajutor vine și de la preoții care însoțesc diferitele grupuri. Focus-ul este asupra spovezilor, dar se fac și zile de reculegere, Medjugorje este vestită pentru zilele de reculegere cu post în care timp de o săptămână persoanele rămân numai cu pâine și apă. Avem un program săptămânal foarte bogat, dimineața sunt liturghiile în diferitele limbi și catehezele în timp ce după-amiază se recită rozariul și liturghia de seară cu o reflecție. De trei ori pe săptămână este adorația la Preasfântul Sacrament și o dată venerarea crucii. Apoi sunt cele două dealuri - Krizevac (muntele crucii), unde este o cruce foarte mare și persoanele urcând fac Via Crucis, și Podbrdo, unde se află statuia Sfintei Fecioare Maria și în urcare întâlnesc misterele rozariului.

Bosnia-Herțegovina este o țară martirizată din multe puncte de vedere, după părerea dumneavoastră un loc ca Medjugorje este o resursă pentru țară?

Fără îndoială multe persoane cunosc Bosnia-Herțegovina grație lui Medjugorje, o localitate vestită care influențează în mod foarte pozitiv asupra vieții sociale prin cultul răspândit față de Maria, Regina păcii. Balcanii au trăit războaie fratricide teribile cu multe victime și amintirea războiului este încă foarte vie, pentru aceasta promovarea păcii îl învață pe cel care trăiește aici conviețuirea pașnică. În țară sunt persoane de etnii și religii diferite, din trei grupuri distincte: musulmani, ortodocși și catolici și Medjugorje propune tuturor această chemare pentru pace și unitate națională.

Care este statusul lui Medjugorje? Încă nu este un sanctuar marian recunoscut de Sfântul Scaun?

Statusul lui Medjugorje în ultimii ani nu s-a schimbat, eu am primit mandatul de la Sfântul Părinte și sunt în contact obișnuit cu Secretariatul de Stat căruia îi prezint toate activitățile, situația, dezvoltarea sa etc. Medjugorje încă nu are un titlu de sanctuar marian, există numai parohia de Medjugorje care nu este nici sanctuar național, nici diecezan. Acest titlu încă n-a fost atribuit lui Medjugorje.

În ultimul an s-au intensificat legăturile cu Biserica italiană. Dumneavoastră ați întâlnit episcopii din Umbria cu cardinalul Bassetti la Sarajevo și la 1 august la Medjugorje a venit cardinalul De Donatis? Este semn al unei apropieri deosebite?

Da, au început să vină și cardinali și episcopi. Pentru prima dată, Festivalul Tinerilor a fost inaugurat de un cardinal, în acest caz, cardinalul De Donatis, vicar al papei pentru orașul Roma, apoi evenimentul va fi încheiat (la 6 august) de mons. Rino Fisichella, arhiepiscop din Curia Romană, președinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare. Suntem foarte bucuroși de prezența acestor păstori din Italia și din toată lumea, este o demonstrare a legăturii dintre Medjugorje și Biserica universală, dar și cu Sfântul Scaun.

(După agenția SIR, 17 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1416.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat